Blogul proletarului de tranzitie

May 10, 2018

Nervul autohton

Filed under: Idei personale — proletaru @ 5:16 pm
Aproape odata la trei zile vad cate-o postare pe bloguri in care un tanar de mare viitor si revoltat peste masura declara ca s-a saturat de Romania si ca pleaca. Cum se trezeste vreunul ca nu-i convine cate ceva, fie injura politicienii, fie face apel la prietenii de pe FB sa se revolte in legatura cu cate-o chestie absolut abomniabila, fie ameninta cu plecatul din tara. Si lucrurile raman asa, in tensiune, 2-3 zile, pana cand se razgandeste omul si-l vezi duminica in niste poze pe Valea Prahovei. Sau pe Muntele Mic.
 
Hai sa pornim de la ipoteza ca revolta e reala – si nu ma indoiesc ca este in majoritatea cazurilor. Da, iti vine sa pleci. O intrebare ar fi nu de ce iti vine sa pleci, ci unde vrei sa pleci. Sunt curios care e tinta. Curiozitate, cred, naturala pentru unul care a plecat din tara si s-a mutat la mama civilizatiilor occidentale, unde se lupta, la urma urmei, cu un sistem nu prea diferit de cel romanesc.
 
In orice tara te primeste, dupa ce te aclimatizezi si-o iei cam de la capat cu toate, te confrunti cu aceleasi – de fapt s-ar putea sa fie mai multe! – frustrari: salarii mici, cheltuieli mari, datorii in stanga si-n dreapta, birocratie, timp liber insuficient, vacante numarate la secunda, trafic aglomerat, sefi ticalosi, politicieni cretini. Si, da, cam lipseste si posibilitatea pensiilor (in unele tari din Occident de fapt nici nu mai exista termenul de “pensie”).
 
Deci ce e, domnule, in Romania de te alunga din tara? Ce e acolo de nu se mai poate trai? Eu, unul, am plecat intr-o vreme cand ignoranta era mai ridicata; Occidentul inca parea dreamland. Nu regret c-am facut-o, dar nici nu ma dau peste cap de bucurie. Cand am plecat, cu siguranta n-am stiut ca realitatea occidentala o va reedita pe cea de-acasa, in lipsa doar a catorva detalii. Ori detaliile sunt cheia povestii.
 
Poate ca pentru unii detaliile sunt semnificative, si sub aspectul catorva detalii cel putin Occidentul are sa-i satisfaca. In Occident n-o sa ai gropi in fata casei, n-o sa vezi indicatoare rutiere furate, n-o sa fii martorul stirilor diurne cu pitecantropi care isi bat familiile si ucid diverse animale in chinuri. Dar legea compensatiei functioneaza. O sa stai intr-un apartament facut din foitza de tigara, in care o sa auzi toata activitatea vecinilor. O sa ai Internet la o suta de dolari pe luna. O sa aduci un babysitter la 75 de dolari pe zi. O sa faci naveta pana la serviciu in 90 de minute dus si 90 de minute intors, asta in zilele bune. O sa te obisnuiesti sa bei o tona de cafea ca sa tii pasul cu sarcinile primite. O sa te inscrii intr-un sindicat pe care o sa-l platesti ca lumea pana cand o sa fii zburat din job si-o sa constati ca aia nu vor sa faca nimic pentru tine. O sa-ti faci o lucrare dentara la care-o sa faci rate cativa ani de zile. Finalmente, o sa ajungi la senectute si-o sa constati ca mai trebuie sa lucrezi putin ca sa atingi suma pe care estimai ca te-ai putea retrage. Si-atunci o sa te muti in Asia de Sud-Est, ca pensionar in America, de pilda, nu-ti prea permiti sa fii.
 
Si Occidentul, ca si Romania, e pe detalii. Daca detaliile va mana afara din tara, nu spune nimeni sa nu plecati din tara. Trebuie doar sa studiati bine unde mergeti, pentru ca totul e in planning. Daca, in schimb, nu e vorba de detalii ci de o mare revolta, de o insatisfactie majora care nu poate fi rezolvata decat prin emigrare, parerea mea e ca mai bine stati acasa. Nu va agitati aiurea, ca nu traiti nici in Siria, nici in Republica Centrafricana. Apropo, credeti ca aia care traiesc acolo pot pune pe blog cand le vine lor cheful cate-o chestie gen: “Adio, Mali, ti-am dat o sansa dar vad ca nu se mai poate!” ?
Advertisements

Leave a Comment »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: