Blogul proletarului de tranzitie

November 30, 2017

Sa scrii (si sa tii pentru tine)

Filed under: Idei personale — proletaru @ 7:51 pm
Apropo de episodul Bot, Liiceanu, Cartarescu et Co versus literatii de Rahova, mi se pare am avut dreptate cu scepticismul vizavi de nobilimea senectutii. Toata chestia asta cu varsta si intelepciunea, calmul, eminenta cenusie care ia, in timp, dimensiuni tot mai sistematice, e o baliverna. In realitate, cum omul imbatraneste, cum devine tot mai furios, incapatanat si intolerant. Tot mai calau, la o adica. Ii vrea pe toti distrusi, discreditati si demolati.
 
Intrebarea e urmatoarea: pe vremea comunismului, putea Liiceanu sa accepte ca exista scriitori gen Dinu Sararu ori Dumitru Radu Popescu si ca trebuiesc lasati sa existe? Sau putea Cartarescu sa accepte ca o editura care-l publica pe Salcudeanu era susceptibila sa-i publice si lui “Poemele de amor”? Putea, domnule. Puteau cu totii, ba chiar se si salutau, politicos, cu respectivii uzurpatori de literatura! Numai ca uite, aceiasi oameni nu mai pot azi accepta ca au si unii ca Voiculescu ori Nastase dreptul sa scrie ce-i taie capul, chiar fara a fi numiti scriitori. Aceiasi scriitori autentici si consacrati nu mai pot accepta nici ca exista edituri in Romania care ii publica si pe delincventii cu pricina. Drept pentru care isi indeamna publicul la boicot.
 
Azi, din cate inteleg, liderii intelectuali ai Romaniei ii boicoteaza pe cei de la Editura “RAO.” Dar cum vinovatii mai au acces si la alte nise ale vietii publice si private, e de presupus ca vor trebui boicotate si alea. Probabil ca maine cei mai de succes autori din Romania au sa-i boicoteze pe patronii care tin “Alimentara” de unde-si cumpara Nastase si Voiculescu paine, iar poimaine au sa dea cu pietre in gardul scolii unde-si duc aia nepotii. Si de-acolo incolo ne lamurim de fapt ce-si doreste fiecare luptator pentru libertate, membru al “Grupului de Dialog Social:” sa dialogheze numai cu el insusi. Si cu toti aia care au aceeasi parere.
 
In incheiere, un citat din “Jocul Ielelor,” la fel de actual azi ca in 1918:
 
“PENCIULESCU: Baiatul asta scrie cu sira spinarii, nu cu capul. Isi bate joc de cititori.
 
VASILIU: Domnule Penciulescu, va rog…
 
PENCIULESCU (Fierband): Ce ma rogi? Cum poti dumneata sa scrii ca tara romaneasca este condusa de escroci, de sarlatani si de hoti? Cum? Dumneata crezi sincer ca Take Ionescu, Marghiloman ori fratii Bratieni sunt niste escroci? Ei nu, zau… Te pomenesti ca ti-ar fi frica sa calatoresti cu Take Ionescu in compartiment! Vrei sa-ti spun cinstit?… Daca ar fi sa calatoriti impreuna, mai degraba m-as astepta ca dumneata sa-i bagi lui mana in buzunar… sa-i subtilizezi portmoneul… cand ar privi, visator, pe fereastra… Domnule, oamenii politici nu sunt escroci… Escroci suntem noi, care suntem siliti sa traim de azi pe maine. Escroc esti dumneata, care iei leafa pentru o meserie pe care nu o cunosti… Escroc sunt eu, care in fiecare an iau bani de la minister ca sa scriu o carte pe care toata lumea stie ca n-am s-o scriu niciodata. (Se intoarce catre Gelu si Praida) Auzi cine vorbeste… si cum vorbeste despre oamenii politici romani… […] Afla, tinere nesabuit, ca politicianul roman danseaza cu legea elegant, fara sa o calce pe picioare…
 
PRAIDA (Surade amuzat): Si ca in genere, chiar la cinci ani odata, obosit de cinste, el nu danseaza decat pe contul statului.”
Advertisements

Leave a Comment »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: