Blogul proletarului de tranzitie

June 25, 2017

Argetoianu despre evolutia manifestatiilor politice romanesti

Filed under: Idei personale — proletaru @ 8:07 am

“…Cateva cuvinte despre intrunirea de la “Dacia,” din 17 mai, nu numai fiindca intr-insa a culminat efortul opozitiei, dar si fiindca a fost cea mai formidabila manifestare cetateneasca din cate s-au vazut in Bucuresti, de cand se face politica. Am asistat ca tanar de 17 ani la faimoasele intruniri organizate de Opozitia Unita din 1888, am luat parte activa la toate manifestarile “Actiunii Nationale” din 1914, 1915 si 1916; marturisesc insa ca niciodata n-am vazut asa ceva. A mai fost vechea sala “Dacia” plina de gemea, a mai fost lume neincaputa in sala pe afara, prin curte si prin piata, dar asa ceva nu s-a mai vazut. Pe langa sala, curtea era asa de ticsita incat oamenii se striveau unii pe altii, iar piata Sf. Anton era o mare de capete ce se revarsau in strada Carol, in strada Serban Voda si in ulitele invecinate. Oricat de sceptic ar fi fost cineva fata de acest fel de manifestari, nu putea sa nu fie impresionat.

Mai tarziu intrunirile de la “Dacia” au fost inlocuite prin mari manifestari de mase, taranime adusa de partide cu mare cheltuiala din judete. Aceasta moda noua a fost inaugurata de Averescu care a adus la “Arenele Romane” din Parcul Carol, 10.000 de oameni. National-taranistii si liberalii, dupa 1928, au sporit tarifele si au adus cate 100.000, care defilau ceasuri intregi pe soare si pe ploaie, obositi si plictisiti, cu pancarte si cu drapele. Cred, insa, ca cea mai reusita din aceste exhibitii a fost cea organizata de liberali in primavara anului 1930. Oamenii au fost incolonati la Sosea, au trecut prin tot orasul si s-au adunat in gradina Societatii de Tir, de langa Opler, unde s-au tinut discursurile, imprastiate prin megafoane.

Asemenea manifestari costau mult, n-aveau nici o importanta fiindca nu erau spontane nici sincere si nu impresionau pe nimeni. Cea dintai, a lui Averescu la “Arene” a impresionat totusi pe Regele Ferdinand; mi-a spus-o intr-o audienta, la cateva zile dupa ce avusese loc. M-am grabit sa-i spun: “Sire, ma angajez in fata Majestatii Voastre, nu numai sa aduc tot atatia, dar chiar pe aceiasi !” Regele a ras, si s-a dumirit.”

(Constantin Argetoianu, Memorii pentru cei de maine, Vol VII, Partea a sasea [1923-1926], p.174-175)

Advertisements

Leave a Comment »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: