Blogul proletarului de tranzitie

January 31, 2017

Proteste de tot felul

Filed under: Idei personale — proletaru @ 1:00 pm

Ma intreaba studentii cum facem cu Trump. Jumatate din ei se trag din minoritati nationale, adica taman astea care acuma sunt blocate sa circule in USA. Stiu si eu?, zic. Putem, de pilda, sa ne punem pe carte, sa invatam si noi si copiii nostri cum vine cu istoria, cu geopolitica, cu interesele de stat care se schimba de la o luna la alta. Sa fim mai avizati asupra manipularilor si pericolelor “noii ordini.” Sa crestem randurile alora care voteaza destept, asta chiar tine de noi.

Dezamagire totala. Deci cum, e cu invatat, cu dintr-astea? Cu rezultat pe termen lung? Cu chestii de evolutie psihologica? Stai, dom’ne! Ei, oamenii se gandeau mai degraba la un protest, la o iesire in strada, la ceva de genul. Fratilor, zic, s-au mai facut! Proteste in masa s-au mai facut dar, statistic vorbind, din afacerea asta au iesit mereu mai multe guturaiuri decat revolutii. Efectiv, dupa o desfasurare in strada, rezultatul e 97 la suta raceala, 2.5 la suta incaierare cu jandarmii si 0.5 la suta revolutie. Ganditi-va si voi, merita?

Vociferari. Hai, mai nene, ca nu esti serios. Aici n-au dreptate. Sunt, efectiv, serios si lucrez cu niste cifre destul de reale pe scara istoriei. Sunt chiar extrem de serios, si incerc sa-i asigur ca n-am nici o intentie sa iau tema in balon. O voce de student: mai bine spuneti ca cine nu vrea sa iasa cu noi e partizan de-al lui Trump!

E randul meu sa surad. Da, zic, daca ne gandim bine, exista si posibilitatea asta! Dar atunci intrebarea e ce-o sa le faceti alora care nu ies? Studentii dau din umeri iar eu redevin serios. Look! Daca daca omul ajunge sa-si puna problema adversitatii imediate, inainte de a vedea lucrurile in perspectiva, intentiile bune o iau pe aratura. Intra in joc tendinta aia, minimalista, de razbunare, de cearta, de ura fata de unul care sta pe margine. Inca nici n-ai inceput protestul si te si gandesti ce faci cu nemiscatorul, cu neprotestatarul, cu lenesul. Te gandesti cat de putini pricep solidaritatea aia din sanul multimii, cat de putini inteleg miza care e in joc. Ti se pare ca acum daca oamenii nu se pun in miscare e un sacrilegiu. Ba chiar ti-ai lua asupra-ti misiunea de-a le deschide ochii. Cu forta, daca e necesar. Iar efectul? Efectul imediat e ca in loc sa te lupti ideologic cu unul sau cu zece politicieni, te incaieri fizic cu niste insi oarecare. Si efectul pe termen lung e ca eventual o sa uiti de lupta cu politicianul. O sa constati ca ti-ai cultivat, in schimb, niste antipatii in vecinatate. Oameni care inainte iti erau indiferenti, acum te irita si iti ridica tensiunea.

Ma uit prin sala si constat ca lumea s-a melancolizat. Perspectiva pe care le-o prezint nu e roza. Nici victorie asupra politicului, nici triumf asupra spiritului. Dimpotriva, riscuri de tot felul. Ca sa-i mai resuscitez moralmente, le povestesc ca in istorie exista si cazuri de indivizi care au transat lucrurile. Cu arma. Dar rezultatul, pe termen lung, a costat viata mai multor zeci de milioane de oameni. Prin urmare, in aceeasi linie statistica, tot protestului de strada ii revine misiunea de a proteja orgoliile.

S-au mai inseninat spiritele. Se rade, se glumeste. Da, asa stau lucrurile, cum zice si profu’ asta de la Humanities. E rost de iesit in strada. Ce-i corect, e corect!

Advertisements

Leave a Comment »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: