Blogul proletarului de tranzitie

January 13, 2017

Mesaj si raspuns

Filed under: Idei personale — proletaru @ 6:37 pm

Urmarit, doua zile, CNN la comparatie cu Romania TV. Rezultatul e, clar, in defavoarea CNN. Acolo: toate stirile prezentate cu aplomb, cu dictie, cu focus pe partea dramatica a informatiei dar nu fara atentie la ritm si la mimica. Mesajul non-verbal sa fie cat mai impersonal, sa nu transpara nimic altceva din stire decat faptele. In plus, parca e un post TV profilat pe economie – majoritatea discutiilor trimit la buget, la investitii, la venituri. Dincoace, la ai nostri, tot chestii pe care nu le astepti, dar mai interesante. Titluri de senzatie care brazdeaza ecranul, exagerarea fiecarui eveniment politic si nepolitic, un atac la persoana la fiecare cinci minute, contre peste contre in talk-show-uri, glume si insulte cat cuprinde, stiri transmise “cu subinteles,” cu o mimica anume, cu un suras sugubat in coltul gurii. Politica romaneasca o urmaresti, totusi, cu sete, ca pe un serial de suspans. Politica americana, cu plictis, ca pe un soap-opera.

Nu stiu ce se intampla, dar televiziunea americana a ultimilor zece ani parca e facuta de tampiti. Pe History Channel n-ai nimic istoric. Pe National Geographic nu e nimic geografic. Pe MTV nu se mai canta iar pe Playboy sunt talk-show-uri. Pe canalele de seriale ai cate un singur serial care ruleaza in maraton, pe cele de filme ai numai productii care au rupt box-office-ul ultimilor ani, de parca intervalul 1900-2004 n-ar fi existat. Dar CNN-ul e chiar un animal aparte. E ca si cand l-ai urmari pe Iohannis 24 din 24. Sau pe Nicusor Dan. Sau pe oricare anost din politica romaneasca. La un moment dat iti cedeaza nervii si te loveste damblaua. Comuti pe Horror Channel, unde, probabil, e integrala Star Trek. Sau Tanar si nelinstit. Si numai dupa aia o iei pe strazi cu mitraliera in mana.

Cred, sincer, ca unul din neajunsurile societatii de azi, din pricina caruia se revolta destui intr-o forma mai violenta ori mai putin violenta e a primi ceea ce n-ai cerut si ceea ce nu astepti. A ti se arunca in brate un bagaj care nu-ti apartine. Achiti un produs, mergi acasa si constati ca e altceva. Te iei dupa o reclama, mergi in cutare loc, si intelegi aproape imediat ca distractia e in alta parte. Tot ceea ce se vinde e un fals, tradand buna credinta a cumparatorului. Si, mai rau, convingerile lui. Iar atunci cand ai tradat convingerea cuiva te poti astepta la orice raspuns.

Sau te poti astepta la orice altceva decat un raspuns. Parca asta am stabilit mai devreme. Sau, ma rog, n-am stabilit.

Advertisements

Leave a Comment »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: