Blogul proletarului de tranzitie

January 4, 2017

Trei tipuri de ministri

Filed under: Idei personale — proletaru @ 6:58 pm

Ca un vajnic roman ce ma aflu, si mie imi plac analizele superficiale ale oamenilor. Cred, prin urmare, ca se poate forma o parere despre un guvern care tocmai se instaleaza si numai urmarindu-i pe membri la depunerea juramantului. Tocmai ce-am performat o astfel de actiune, si am reflectat adanc (adica cinci minute) asupra indivizilor perindati pe ecranul televizorului. Tot de profundis, am tras si concluzii.

Primul grup e al celor care vorbesc normal, fara emotii: sunt cei versati, confortabili cu politica si cu tur-returul hartiilor pe coridoarele institutiilor de stat. I-am mai vazut si o sa-i mai vedem in spatiul public. Uneori au sa faca ceva din pozitia primita si atunci auto-suficienta are sa le dea pe-afara si-au sa ia in balon pe toata lumea. Alteori au sa paraziteze fotoliul ministerial fara nici un rezultat, dar si atunci au sa-ti explice (cu deferenta, totusi) ca au facut destule. Exemple din categoria asta avem cu duiumul.

Al doilea grup e al celor care vorbesc apasat, cu intonatie, fie pentru ca isi dau importanta si vor sa para din start “oameni seriosi,” fie pentru ca vor sa “transmita” un oarece mesaj. Si pe ei o sa-i mai vedem in spatiul public, insa ceva mai rezervati. Marii demisionari, de-a lungul timpului, s-au tras taman din randul vorbitorilor cu aplomb. Experienta ne spune ca acestia de regula se angajeaza in cate-o actiune cu final discutabil. Fie demareaza vreun contract care, dincolo de aparente, e perdant, fie fac comentarii care se intorc impotriva lor. Oricum ar fi, acest al doilea grup e unul de tranzitie. Un grup intermediar.

Singurii care ar putea, realmente, sa schimbe cate ceva prin ministere sunt balbaitii. Grupul al treilea, al celor care par picati din luna, care transpira si se agita, inghit litere si par de-a dreptul analfabeti. Astia sunt cei proaspat importati in politica, adusi nu neaparat pentru legatura directa cu seful de partid, ci pentru reputatie ori pentru inlocuirea cuiva cu un trecut prea evident. Sunt, practic, singurii constienti de faptul ca misiunea lor e totusi una cu greutate. Ministeriatul e o functie de care se tem. Omului onest ii e, in genere, teama de functiile de raspundere. De la emotie la dispret e ceva drum, iar in Romania asta presupune o vechime politica de cativa ani cel putin.

Din pacate impresia pe care o fac acesti ultimi candidati, altminteri oameni de bun-simt, la celebritate politica, e aceea de inepti. Ai, efectiv, senzatia ca si acest nou guvern e alcatuit la fel ca si celelalte, mai vechi, din smecheri si nerozi. Senzatia e, cel mai probabil, gresita, numai ca ea ma va urmari multa vreme – si nu numai pe mine. Nu ma indoiesc ca aceeasi parere o au cu sutele de mii in Romania. Si ea nu se va schimba decat la niste realizari anume ale ministrilor cu pricina, mai mari decat o indexare de pensie sau de salar. La niste drumuri, la niste poduri, la niste legi fara usi laterale, la niste modificari de indecsi economici care sa treaca de domeniul unitatilor. Adica la adanci batraneti.

Finalmente, la limita intervalului acestuia dintre smecheri, gargaragii si idioti, sta presedintele Romaniei. Pe care, ma iertati, mi-e imposibil sa-l cred smecher ori gargaragiu!

Advertisements

Leave a Comment »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: