Blogul proletarului de tranzitie

October 11, 2016

Teze (cinci)

Filed under: Idei personale — proletaru @ 12:07 am

Un roman cu o engleza teribil de proasta se lauda, la o sesiune cu un “consultant” intr-ale scrisului, ca a publicat trei carti in Romania si ca pregateste o a patra pe care o traduce in engleza chiar in momentul de fata. Tipul pare usor scelerat, are o voce teribil de ascutita si face gesturi nefiresti cu mainile. Lipsa vocabularului in engleza nu e, nici ea, de natura sa mai atenueze din defectele cu pricina, dimpotriva. Am senzatia ca sunt martor la o scena de teatru bizar, in care un oarecare rosteste stupiditati si un terapeut il incurajeaza cu blandete: Zi, zi inainte ca zici bine!

Dupa ce pleaca, ma uit la mosul care l-a “consultat,” care tocmai isi rade in barba cu un alt coleg, mai tanar, despre posibilitatile literare ale romanilor. Intervin: “Sper ca nu v-ati schimbat parerea despre romani, nu suntem toti chiar doldora de calitati literare asemenea vizitatorului de adineauri! Sau, ma rog, nu in sensul ala!” Batranul se explica: Nu e vorba de nici o parere, e numai o uimire, asa, ca unul asemenea insului cu pricina publica de zor. – Poate nu e legitim, zic, nu ne putem lua chiar dupa toate pretentiile. – E legitim, zice mosul, uite aici ISBN-urile cartilor!

Intr-adevar, numerele exista. Decerebratul e publicat. Auto-publicat, dar publicat. Bine, ma gandesc, si Becali e publicat. Si Copos. Si tipul ala cu diverse poeme scatologice scoase prin inchisorile post-revolutionare. Tocmai pornesc sa argumentez utilizand ideea proaspat gasita, cand ma opresc subit. Rahat, argumentul asta nu e de natura sa ne eleveze pozitia, noua, romanilor, dimpotriva. E o tara in care toti tampitii sunt si doctori, si publicabili. Drept pentru care ma opresc, lasandu-i pe consultantii cu pricina sa faca haz. Sigur, acuma, pentru ca am intervenit, am intrat in aceeasi oala cu “publicistul,” nu mai e nimic de reparat. Pas de-o mai drege, unchesule, vorba lui Cehov.

Pe de alta parte, daca ma gandesc bine, sunt deja in aceeasi oala cu creatura. In Romania, fiecare ins cultivat si specialist intr-un anume domeniu e, inca de la debut, intr-o tagma cu cateva sute sau mii de ticalosi care-i nulifica existenta. Tot ce tre’ sa faca e sa-si vada de treaba in anonimat. Daca are talent cu adevarat, anonimatul i-l va prezerva pana cand cineva, eventual posteritatea, are sa-l descopere. Daca viseaza la faima rapida, e pierdut. Compania in care e, e atat de proasta incat totul va incremeni in fasa. Lucrarile de specialitate vor fi insotite, in librarii, de o tona de ineptitudini contemporane. Ideile din reviste vor fi inecate intr-un suvoi de platitudini literar-gazetaresti. Stilul proaspat nu va scapa nesufocat de clisee. Omul insusi nu va mai iesi viu din afacerea asta; cel care-i va supravietui va fi un trepadus apatic, dornic, cand si cand, de vreun ciubuc literar. Se va alege praful.

Sau se va alege decat praful, ar zice Liviu Dragnea. Perfect valabil, de altfel.

Advertisements

1 Comment »

  1. Din partea mea, aveti trei dă da. Că văd triplu. Să vedem ce zice și Cheloo…

    Comment by Garlic — October 12, 2016 @ 7:55 pm | Reply


RSS feed for comments on this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: