Blogul proletarului de tranzitie

September 29, 2016

Teze (Patru)

Filed under: Idei personale — proletaru @ 10:52 pm

“Infernul sunt ceilalti” zice Sartre in “Fara iesire,” si filosofia franceza se grabeste sa identifice pe marginea spuselor cheia filosofiei existentialiste, care se defineste asa si pe dincolo. Stati, domnule, ca poate nu tine de filosofie. O fi fost si omul asfixiat de prostia si mitocania din jur si-n loc sa zica “baga-mi-as…” a zis-o pe asta cu infernul. Elegant, nu ca mine mai devreme, cand alergam sa prind autobuzul si cand tot filosofie existentialista se cheama ca am facut. Doua-trei minute la rand, chiar.

Daca n-am conciziunea lui Sartre…

*
Sesiune de “consultanta” cu un student care are de scris un eseu pe tema educatiei. Se pleaca de la o afirmatie a primei doamne americane de prin 2013, ceva de genul: “pe tineretul din ziua de azi mai bine nu-l deranjati cu educatia!” Trebuie scris un eseu care sa respinga sau sa sustina afirmatia. Omul ma priveste aiurit, n-a scris mare lucru, e in cumpana. – Dupa mine, zic, e de respins. – De ce? – Pai fiindca generalizeaza aiurea, zic, n-or fi chiar toti tinerii inapti pentru invatatura. – Mie, zice, mi se pare ca femeia zice un lucru bun. – Pai cum asa? – Pai nu vezi ce scrie: pe tineretul din ziua de azi mai bine nu-l deranjati… – Da! – Cu educatia! – Da! – Pai nu pricepi? subliniaza omul. Adica sa nu fim deranjati, noi, tineretul, cand invatam. Ca sunt multi care vor sa ne deranjeze. Zgomot, petreceri, alte alea…

Jupan Dumitrache in SUA? Nu-mi vine sa cred. Si totusi, dupa ce ma conving ca vorbeste serios, il privesc altfel. Trasaturile nu sunt caragialiene, nici varsta nu corespunde, nici limba… Dar nici nu trebuie. Asta se intampla atunci cand lumea pro-gre-sea-za!

*
Sunt interpelat pe un mijloc de transport in legatura cu disputa televizata dintre Trump si madame Clinton, urmarita de vreo optzeci de milioane de spectatori. Cum mi s-a parut? – Domnule, zic, n-am urmarit. – Imposibil, a urmarit-o toata lumea! subliniaza insul hotarat, dupa care se apuca sa peroreze despre nu stiu ce minciuni si inadecvari politice.

Ma mut pe alt scaun. Si-mi aduc aminte de Cioran care se simtea “in afara lumii.” De cate ori nu i s-o fi zis si lui tocmai in fata chestia asta?

Advertisements

Leave a Comment »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: