Blogul proletarului de tranzitie

September 22, 2016

Teze (Trei)

Filed under: Idei personale — proletaru @ 10:47 pm

Un student, pe coridor, ma intreaba despre profesorul X. – L-ati mai vazut, mai tineti legatura cu el? Nu-i asa ca e un tip fabulos? – “Fabulos, ma gandesc, in a nu transmite nimic util la clasa.” In timpul asta ii spun insului ca da, l-am vazut si pastrez legatura cu el. – Il salut si va salut, adauga studentul dupa care pleaca in graba. Ridic din umeri si plec mai departe.

Pe drum, ma trazneste o iluminare: sigur ca e X e fabulos tocmai pentru ca nu transmite nimic. In fond, fiecare din noi ne chinuim sa modificam o structura initiala, relativ plata, care e intelegerea studentului despre lume. X, fata de altii, o lasa intacta. Nu calca pe iarba, nu arunca chistocuri. Curatenia intelectuala a studentilor lui e o cota, e o sfidare a tuturor astorlalti care stricam peisajul cu verbiajul nostru.

Fabulos de clar. La urma urmei asta e cuvantul.

*
Cutare ma felicita. Se pare ca, participand la orele pe care le-am tinut pana acuma, n-am reusit sa-l plictisesc cu nimic. – Minti, domnule, ii raspund cu aplomb. Imi amintesc cel putin doua cursuri care pe mine, unul, m-au plictisit de moarte. Realmente, daca nu eram obligat sa stau in dreptul tablei si sa vorbesc, as fi tulit-o pe usa afara!

Sunt sincer, si aproape ca il sperii cu explicatia. Imi surade cu bunavointa, dupa care pleaca. Sigur ma crede decerebrat.

Acuma n-o sa stau sa-i schimb parerea. Ca sa nu mai zic ca numai ce i-am schimbat-o!

*
Miting in Bucuresti. Cutare ministru a plecat intr-o seara cu suita de la birt si un ofiter din suita a murit, dand cu motocicleta intr-o groapa. Ofiterul era in exercitiul functiunii, dar functiunea in sine e problematica. Sau nu neaparat. Legea e vaga, imprejurarile si mai vagi. Se pune problema omorului din culpa pentru ministru.

Sincer, in afara de problema moralitatii indoielnice a individului si a obiceiului romanesc de a insoti tot soiul de demnitari cu diverse garzi pentru orice maruntis, nu mi se pare un caz penal. Tragedie da, dar nu caz penal. Daca ar fi asa, oricare ins angajat sa faca ceva, daca ar muri in exercitiul functiunii si-ar putea baga angajatorul in parnaie pentru simpla elaborare a fisei postului. Sau pentru pretentia ca angajatul sa-si faca meseria.

De fapt, daca ma gandesc bine, aici au si tinerii astia ceva dreptate. In Romania, unde munca e pe cale de disparitie, sa-ti ceara cineva sa-ti vezi de treaba ar putea fi foarte simplu un abuz.

Advertisements

Leave a Comment »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: