Blogul proletarului de tranzitie

June 6, 2016

Obiceiul

Filed under: Idei personale — proletaru @ 5:52 pm

Obicei romanesc: votezi un om – Ion – pe functie. In maxim un an constati ca alegerea nu-ti convine, drept pentru care il contracarezi pe Ion punind un opozant – pe Gheo – in alta functie importanta in stat. Intre timp ajungi la concluzia ca te supara si Gheo, si cu prima ocazie electorala bagi pe alta functie de raspundere un opozant al lui Gheo – pe Vasile. Dar vezi ca timpul s-a scurs in defavoarea ta. Au trecut deja doi-trei ani de la prima alegere; Vasile a calcat si el in strachini si a reusit sa te dezamageasca binisor, iar de ticalosul de Gheo ti s-a acrit de mult.

Acum parca-parca-l privesti cu alti ochi pe Ion. Mda, la drept vorbind n-a fost el chiar asa de rau. N-a avut exact-exact cu cine, n-a avut chiar cu ce, n-a avut tocmai cand si, la urma urmei, unde. Iar cand or veni iarasi alegerile unde candideaza Ion, il promovezi cu sarguinta, ca de-acuma te-ai obisnuit cu el. E de-al tau. Pana face o nefacuta si iar ti se ridica tensiunea. Noroc ca vin alte alegeri importante, si-l blochezi cu Gheo. Sa se-nvete minte. Te confesezi oricui te-asculta ca nu-ti place tie Gheo cine stie ce, dar la nevoie merge. Unde mai pui ca daca i se urca puterea la cap, mai vin o tura de alegeri importante unde il ai pe Vasile la indemana.

Chestiunea de mai sus se aplica in tara asta dupa cum urmeaza: la oameni, la partide, la supermarketuri, la scoli, la doctori, la amici, la amicii copilului, la amicii nevestei, la colegii de serviciu, la vecinii de bloc. Tine de preferinta si de natura speciei noastre. Va fi acolo mereu, invariabil, caci romanii sunt un amestec desucheat de neastampar revolutionar si de trista amanare. Va fi mereu acolo, cu o mica distinctie.

Distinctia e urmatoarea: genul asta de alegeri si de dezaprobare prin vot nu poa’ sa duca decat la imunizarea sistemului. In sistemul asta, Ion o sa invete sa convietuiasca, intr-un fel sau altul, cu Gheo. Sau, daca se urasc prea mult, se uneste cu Vasile impotriva aluia. Atat numai ca si Vasile, pentru contributia lui, o sa vrea ceva. Daca are de unde, Ion ii da; daca nu, s-ar putea sa-i dea Gheo. Dar oricine da si oricine primeste, zorii unei intelegeri exista mereu. Si exista si acel loc de “buna ziua,” care nu e numai loc de buna ziua. Poa’ sa fie si un imprumut de voturi. Poa’ sa fie si un imprumut de bani sau de mijloace de a face bani. Poa’ sa fie si un compromis de idei, idei care oricand pot deveni, la nivelul lor, legi, reguli si edicte.

Deci Ion, Gheo si Vasile. Da’, pe bune, Ion, Gheo si Vasile?

Advertisements

Leave a Comment »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: