Blogul proletarului de tranzitie

May 25, 2016

Facebook

Filed under: Idei personale — proletaru @ 3:36 pm

Azi, asa: problema alora care au semnat o petitie pentru subminarea casatoriilor intre persoane de acelasi sex; plimbarile cuiva prin Europa; plimbarile altcuiva prin Asia; dezvaluiri despre noi escrocherii romanesti; misto-uri la adresa lui Iohannis; misto-uri la adresa Bisericii Ortodoxe; pisica zilei; gagul zilei; ideile unui aforist de profesie care, conform propriilor declaratii, ar fi trebui sa moara acum douazeci si ceva de ani dar s-a hotarat sa ramana; facsimile de presa propagandistica maghiara din 1918; picturile lui Volegov, artist in voga la est si la vest de Volga; peisaje din Romania; peisaje din Vaslui; poze cu mancare; poze cu imagini din campania electorala a cuiva; cateva videoclipuri redescoperite de fani si cel putin doua articole care contin in titlu cuvantul “senzational.” Practic, orice despre orice.

Singura intrebare firesc a fi pusa dupa periplul de mai sus e daca intelectul uman poate cu adevarat retine si utiliza macar unu la suta din aceasta antologie. Cantitatea de informatie e imensa, succesiunea ideilor e teribila, diversitatea e de-a dreptul smintita. Si exista, nu ma indoiesc, si un risc destul de mare: acela ca insul obisnuit cu acest feed in diagonala al informatiei sa interpreteze ca atare orice experienta ulterioara. Omul incepe sa lucreze in salturi, sa retina in fragmente, sa isi construiasca discursul din franturi de idei. Sa trateze totul cu o afiliatiune in cel mai bun caz pasagera. In aceasta lume fractionata nici un lucru, fie el si de exceptie, nu mai poate trece drept meritoriu. Chiar daca “sare in ochi!” Pentru ca, la urma urmei, nu ramane acolo.

Acuma, sigur, probabil ca va asteptati sa deplang generatiile viitoare expuse in mod ireductibil la modul asta de a trata subiectele. Lucrul e de la sine inteles, dar nu cu asta imi inchei ideea. Altceva mi se pare remarcabil in toata aceasta situatie dramatica: faptul ca cititorii Facebook-ului sunt, totusi, si autorii Facebook-ului. E o generatie prinsa intre doua sisteme de gandire si care penduleaza, constant, intre dorinta de-a discerne cat mai rapid intre randuri dar si aceea de a crea ceva peren. In mod impresionant, cititorii in diagonala gasesc energia de-a scrie linear. Alergatorii tanjesc dupa repaos. Se lupta sa scrie altfel decat in raspar, sa expuna niste adevaruri pe care le vor fundamentale. In orice alta societate efortul lor ar trece drept notabil. In cea actuala, insa, el e un simplu urlet la luna, atata vreme cat spusele astea se pierd instantaneu, risipite intr-o mie, zece mii, o suta de mii de alte spuse.

Zilnic.

Advertisements

Leave a Comment »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: