Blogul proletarului de tranzitie

May 13, 2016

Pfa! (III)

Filed under: Idei personale — proletaru @ 10:21 pm

Conchid, dupa 200 de examene scrise ale studentilor, recent corectate: nene, degeaba te duce mintea, daca esti prost!

*
Stat ieri la o masa care, efectiv, gemea de universitari si la care m-am nimerit mai mult sau mai putin din intamplare: mini-festivism american de sfarsit de semestru. Fiecare cu vinul lui; specialisti. Fiecare cu preferinta culinara; gurmanzi. Fiecare cu subiectul preferat; conaisseurs. Eu n-aveam de nici unele.

Am prins, prin urmare, un moment in care obosise fiecare de atata politica (cinci democrati versus un republican, sau mai pe intelesul romanului, cinci socialisti contra unui liberal) si am intrebat in stanga si-n dreapta (joc de cuvinte universal, daca stam sa ne gandim) cum se face ca, din toata gasca aia de democrati si de republicani cu merite si statut admirabil, produsul final al ambelor partide e totusi profund derizoriu? Clinton si Trump, adica. Chiar sa nu fi fost nimeni mai selectabil decat astia doi? Mai cu ir, mai cu mir, mai cu har? Mai cu cap? Nu cumva s-au inspirat americanii chiar de la cea mai dispretuita tara a orientului european, adica de la romani? Caci in Romania, in douazeci de ani, din elita marilor partide tot drojdia s-a impins inainte.

Intrebarea a fost bine pusa, pentru ca – desi nu m-a onorat nimeni cu un raspuns direct – a prins toata lumea ideea si oamenii si-au reluat discutiile. De data asta fiecare isi apara candidatul, identificandu-i punctele tari. Aceleasi pe care si imaginarul colectiv romanesc le-a gasit, an de an, pacatosilor de la varf.

Mi-e din ce in ce mai limpede: cu toate povestile despre Invincibila Armada, the Black Irish, la Nouvelle Orleans si Chingachgook, americanii se trag, in definitiv, din romani.

Advertisements

Leave a Comment »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: