Blogul proletarului de tranzitie

December 19, 2015

Ultima ora

Filed under: Idei personale — proletaru @ 9:58 pm

In ultima ora de curs, dezbatere live. Discutie cu studentii asupra ideii de violenta. Ce e violenta, pana la urma, o problema sau o rezolvare a problemelor? Suntem, cu totii, de acord ca e o problema, dar tematica e complexa. Nu poate exista un adevar categoric. Propun, atunci, sa incercam un raspuns tehnic. Sa impartim tabla in doua si sa enumeram motivatiile care sprijina ambele asertiuni, dupa care le contabilizam.

Spre suprinderea tuturor, ratiunile care fac din violenta o solutie le depasesc numeric pe cele care, potrivit bunului simt, o indica drept problema. Renumaram, regandim, re-explicam. Dezamagirea e totala: indiferent de ce credem cu totii teoretic, si anume ca violenta nu poate duce la nimic bun, argumentele in favoarea necesitatii ei sunt zdrobitoare. Si ca numar, si in ceea ce priveste consistenta.

Cred ca urmatorul pas al evolutiei umanitatii trebuie sa fie unul psihologic: trebuie sa incepem sa admitem ca ratiunea, perpetuata, educata si hipertrofiata, n-a facut decat sa ne propage instinctele. Dupa aceea putem sa ne asezam la orice discutie.

Vio(lancer)

*
Aseara, intr-o vizita, discutie despre milionari. Subiectul ma intereseaza prea putin, cu atat mai putin cu cat, personal, sunt exclus chiar din lumea castigurilor mediocre. Dar nu ma pot opri sa nu fac o asertiune: domnule, creatorii autentici stau mai mereu sub spectrul saraciei. Milionari sunt, in esenta, plagiatorii, insii fara idei originale. Sunt combatut crunt: exista o gramada de americani care s-au imbogatit promovand idei originale. Si al dracului de simple, cele mai multe: capace ergonomice, suporturi pentru ustensile mici, pelerine de ploaie la purtator, etc. Imediat mi-am dat seama de greseala, dar n-am mai explicat-o, ca sa nu-mi plictisesc companionii cu tipicarii.

Cuvantul “original,” se pare, accepta multe continuturi in epoca noastra. Si lumea abuzeaza de el. Daca mi-as fi construit viziunea in mod sistematic, ar fi trebuit sa spun ca ma refer la acea specie a originalitatii care nu se ocupa cu fleacuri.

Pe de alta parte in lumea plasticariilor ieftine si a gadget-urilor indoielnice, cum deosebesti arta de fleac?

Advertisements

Leave a Comment »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: