Blogul proletarului de tranzitie

November 24, 2015

Sinteza zilei

Filed under: Idei personale — proletaru @ 7:52 pm

Sper, realmente, ca nici unul din tipii care isi fac veacul la “Sinteza zilei,” emisiunea brand-name a celor de la Antena 3, nu va fi suspectat vreodata de vreo activitate financiara oneroasa. Ar insemna dezastrul postului. Lumea care i-a asezat pe jurnalistii de aici pe un piedestal de probitate morala si de devotament pentru dreptate s-ar razbuna crunt, chiar si numai in cazul unei calomnii. Ratingurile ar scadea la nivelul celor pe care le are azi Realitatea Plus, canalul frate al unui canal TV care numai de frati nu mai are nevoie, ci de o masca de oxigen. Sau de cineva care s-o deconecteze pe cea existenta, finalmente, de la sursa.

De ce ar scadea rating-urile intr-un asemenea hal? E simplu: pentru ca Antena 3 a depasit conditia normalitatii si pentru ca publicul fidel traieste, deja, intr-o lume paralela, unde pedepsele si rasplatile sunt mult peste nivelul uzual. Nu e ironie, cu atat mai mult cu cat ii simpatizez realmente pe cativa de-acolo, gen Ciuvica ori Radu Tudor, insi care inca mai articuleaza niste constructii logice. Cand zic ca s-a depasit conditia normalitatii ma refer la faptul ca ceea ce se petrece seara de seara in studioul ala intra la categoria absurdului.

Nimic din “Sinteza zilei” nu mai pastreaza vreo proportie, totul e hiperbola. Daca vreun ins din societatea publica trebuie lapidat, respectivul nu e desfiintat pur si simplu in doua minute cu arsenalul jurnalistic aferent. Dimpotriva, e demolat sistematic, intr-un ceas si mai bine, cu o suita de imagini comentate, intrebari retorice, aluzii si invective din care nimic nu e lasat pe-afara: gesturi, mimica, aspect fizic, cuvinte spuse si nespuse dar subintelese, neamuri si prieteni. Daca, dimpotriva, cineva trebuie laudat, e ca la “Cantarea Romaniei.” Fiecare invitat spune, pe rand, o tirada din care trebuie sa reiasa ca insul cu pricina are calitatile unui far calauzitor in haos si e cel mai bun dintre noi. Cuvintele ajung, in aceste conditii, sa nu mai aiba nici inteles. Cand auzi de atatea ori termenii de reper, umanitate, solidaritate, sacrificiu, destin, s.a.m.d, deja nu mai insemna nimic.

Uneori tiradele se intrerup gutural; pare ca e momentul lacrimilor, imprejurare in care se face apel la Mircea Badea pentru a descreti fruntile. Evident, chestiunea e fortata, la fel ca si motoarele care au propulsat-o pana acolo, si glumele n-au cum sa se potriveasca. Cu toate ca Badea are ceva umor – am impresia ca cei care il audiaza la radio reusesc sa-l inregistreze cu ceva mai mare acuratete decat in emisiunile TV. Atata numai ca pe platoul “Sintezei” omul, laolalta cu ceilalti invitati, e silit sa devina altcineva: un personaj la inaltimea momentului. Chiar daca momentul e imaginar.

Aceasta solemnitate inventata ii urmareste ca un blestem pe realizatori. Ajunge sa ti se faca mila, efectiv, imaginandu-ti ca Mihai Gadea sau Oana Stancu trebuie sa circule si ei de colo-colo prin Bucuresti, pe la cumparaturi sau pe bulevarde, prin mijlocul unei societati de mojici si de ticalosi. Ajungi sa tremuri la gandul ca admiratorii manipulati ai vreunui individ proaspat bestelit de ei in emisiune le-ar putea adresa vreun cuvant necuviincios. Ajungi in pragul crizei de nervi numai reflectand la marea de vulgaritate prin care acesti campioni ai Daciadei redivivus trebuie sa treaca pentru a-si face emisiunile. Ii simti deasupra celorlalti, ii stii deasupra celorlalti, vrei sa-i vezi deasupra celorlalti.

De aia zic: sa nu cumva sa se afle ca vreunul din supra-oamenii de la “Sinteza zilei” are vreun venit nedeclarat. Ura romanului onest aruncat din spatiul hiperbolei lacrimogene taman la liziera Colentinei n-ar cunoaste margini.

Advertisements

Leave a Comment »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: