Blogul proletarului de tranzitie

November 2, 2015

Stop the blame!

Filed under: Idei personale — proletaru @ 7:41 am

Eu cred ca pentru tragedia de acum doua zile de la clubul “Colectiv” din Bucuresti nu exista vinovati. Cred, de asemenea, ca a cauta sa-i identifici, lucru care devine un sport national la fiecare eveniment ireparabil produs in ultimii ani, nu e indicat, daca vrei sa-ti pastrezi luciditatea si calmul. Daca vrei sa ramai un individ normal, capabil sa se mai bucure de ceva in viata.

In afara acelei vine comune, pe care o purtam cu totii, de a fi asa cum suntem, nu cred ca ceea ce s-a spus la televiziune si in presa de ieri si de azi, la nervi si la durere, e adevarat. Nu e nici vina Guvernului, nici a Opozitiei, nici a Primariei, nici a Bisericii, nici a satanei, nici a pompierilor, nici a ambulantierilor, nici a muzicii indie, nici a culturii occidentale, nici a autohtonismului, nici a parintilor constienti ori inconstienti, nici a celor care erau inauntru, nici a celor care erau afara. Exista doar tristetea inadaptarii: in ultima suta de ani de tragedii nationale ne-am obisnuit cu absolut tot, in afara de tragediile in sine. Cu siguranta ne-am obisnuit cu durerea post-tragedie, lucrul care de fapt e cel mai rau. Obisnuinta cu durerea a facut – si va face si pe viitor – putin probabila mobilizarea la unison impotriva factorilor care cresc sansele tragediei de a se intampla.

Sa va dau un exemplu. Sau zece. Cand un Guvern, orice Guvern, face o legislatie potrivit careia firmele care nu respecta normele de salubritate si protectie fizica a consumatorilor sunt inchise fara drept de apel, e blamat pentru o intransigenta absurda, daunatoare mediului de afaceri. Si pentru preturile mari pe care le impun supravietuitorii de pe piata. Daca legea e modificata si firmele nu mai sunt inchise, ci amendate, vine o alta suparare: cei care-si permit, pot functiona mult si bine fara sa fie in completa legalitate. Asa se face ca legile, dupa ce se bat o vreme cap in cap, ating in cele din urma, cu toate, compromisul. Se functioneaza putin si asa, si altminteri. Dupa ureche.

Cand se inchide o afacere mica, precum clubul Colectiv, din randurile celor afectati, ale initiatorilor, ale tineretului meloman, ale Internautilor, razbate un glas de revolta: pe cei mari, cu nereguli cat carul, ii lasati sa functioneze, dar pe noi nu?! Cand, dimpotriva, afacerea e lasata sa mearga iar la un moment dat are loc o catastrofa, responsabilii sunt cautati tot in cercurile de sus: e vina lor, trebuiau sa impuna reguli stricte! Si pentru ca lumea nu s-a pus de acord in douazeci de ani de cluburi, discoteci si localuri, cum ar trebui sa functioneze si astea, ele functioneaza tot dupa ureche.

Mai incolo, invinuirile se nuanteaza sub aspect politic: sunt prea putine spitale, medici si ambulante. Pentru spitalele inchise e blamat guvernul Boc si actiunea din 2011 cand s-au inchis spitale cu toptanul. Pentru medicii plecati peste hotare sunt blamate legislaturile ultimilor zece ani. In cazurile astea e vina dreptei, cum s-ar spune. Pentru spitalele functionale dar prost dotate, in care mori cu zile, sunt blamate guvernele post-2012. Aici e vina stangii, fara indoiala. Pentru ca nu se poate stabili cu exactitate ce si cum, trecem de politica. Mergem catre oameni – mai exact catre cei care trebuie sa actioneze atunci cand ne doare ceva.

In ceea ce-i priveste pe pompierii prost echipati, cu lipsuri in antrenament, cu masini incete, vina se imparte, acoperind cu lejeritate douazeci si ceva de ani. Mai exact, de cand dotarile se fac pe diverse filiere – masini de acolo, echipament de dincolo, apa de dincoace, spuma de unde s-o gasi. De cand armata nu mai e obligatorie si de cand pregatirile de prim ajutor sunt facultative. Vina se imparte, iarasi, si in ceea ce-i priveste pe medici. Care sunt, de la caz la caz, ba salvatori de vieti, ba spagari si neglijenti, ba cate ceva din toate, dar nu neaparat prezenti unde trebuie si cand trebuie. Imediat, in traseul culpabilizarii, urmeaza serviciile de ambulanta, de stat ori semi-private. Cei care s-au dotat, SMURD-ul, sunt putini la numar si s-au dotat in detrimentul celorlalti. Care sunt mai multi, dar degeaba sunt multi, ca n-au cu ce. Rezultatul disputei ne arunca in directia primariilor, unde e plin de spagari si de contracte oneroase – si aici toata lumea cade de acord ca astia sunt responsabili. Dar cine si pentru ce, mai exact? Care edil n-a aprobat functionarea cel putin a unei institutii care, intr-un fel sau altul, a costat vieti? Fiecare primar, viceprimar si secretar sunt legati cel putin de-un foc, de-o inundatie, de-o epidemie, de-un atac al cainilor vagabonzi, de-o lipsa de ambulante la apel, de-o aruncare in strada a unor amarati care-au ajuns sa doarma prin parcuri. Practic, cine e mai putin vinovat decat cine in raport cu umanitatea urbana?

Se procedeaza, mai apoi, la invinuirile prin extensie: cu toate ca sunt putine spitale, sunt extrem de multe biserici. Cu utilitate minima, adauga agnosticii. Sau: n-avem puncte de prim ajutor, dar avem saormerii. Sau: pentru doctori nu sunt bani, dar pentru Catedrala Mantuirii Neamului se gasesc. S.a.m.d. Numai ca, daca cineva are curiozitatea de a examina faptele, o sa constate o chestiune ciudata, despre care nu stiu cum se manifesta in strainatate, dar stiu ca la romani e un lucru de capatai. Despre toate chestiile de mai sus se trage alarma numai atunci cand apare un incident care te revolta. Spre exemplu, inca n-am vazut pe cineva care sa repete invariabil, pe vreme de calm, urmatoarele: Construiti spitale! Aduceti doctori in tara! Bagati bani in ambulante! Astupati gropile! Curatati parcurile! Inchideti birturile insalubre! Inchideti cluburile fara iesiri si fara aerisire! Inchideti buzunarele cand va vin banii din contracte! Si, ma rog, inchideti bisericile! Toate aceste imperative sunt recitate, cu aplomb, numai dupa cate o situatie in care lumea moare. Nu si inainte.

De ce nu si inainte? E simplu. Pentru ca inainte sa se moara aiurea, e in regula sa mergi si sa mananci la restaurante insalubre, mai ales daca nu sunt prea indeprtate si au antren. E in regula sa mergi si in cluburi cu probleme, mai ales daca e mai ieftin si distractia e garantata. E in regula sa admiti si inchiderea unui spital, mai ales daca nu te supara nimic fiziologic. Merge sa aprobi si plecarea unor doctori din tara, daca au aceasta oportunitate. Admiti si sa mai intarzie ambulantele, mai ales daca te incurca in trafic. Pana se rezolva problema cainilor din parcuri, merge si sa le tragi o piatra in cap daca te deranjeaza. Iar bisericile sunt si ele utile de doua ori pe an, la Paste si la Craciun, cand toate neamurile tale, poate chiar tu insuti, merg acolo sa aprinda cate o lumanare. In viata cotidiana, pilonii viitoarelor catastrofe sunt lucruri care devin, in ultima instanta, acceptabile.

Pana cand se intampla ceva. Dupa ce se intampla, opinia publica ia foc si cere raspicat pedepse. Sa fie demisi, intemnitati, eliminati responsabilii. Sa se curete societatea odata si odata. Fiindca nu meritam asa ceva.

Nu meritam in masura in care nimeni nu merita nimic. In cincizeci de ani, in cinci sute de ani, n-are sa mai conteze oricum. Focul de la clubul “Colectiv” din 31 octombrie 2015 va deveni o statistica, in rand cu incendiul din 23 martie 1847 ori cu cel din 1766. In cinci sute de ani, dupa modelul nord-american, primariile vor avea si mai multa putere decat acum. In cinci sute de ani industria entertainment-ului va devansa orice alta afacere. In cinci sute de ani, Catedrala Mantuirii Neamului, azi o pepiniera de fonduri suspecte, va deveni un Notre Dame. In cinci sute de ani toata durerea oamenilor de acum se va reduce la un numar.

Stop the blame! Atentie la orice altceva. La viata, in primul rand!

Advertisements

2 Comments »

  1. O singura mica greseala ,,nu sunt prea indeprtate si au ,, în rest, pertinent like usually.

    Comment by Garlic — November 2, 2015 @ 5:19 pm | Reply


RSS feed for comments on this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: