Blogul proletarului de tranzitie

October 20, 2015

Republica Socialista Romania

Filed under: Idei personale — proletaru @ 5:11 am

Ma uit la dezbaterile politice americane si constat doua chestii. Odata ca pachetele de masuri imaginate de republicani nu sunt foarte diferite de pachetele democratilor. In esenta e aceeasi chestie, cu alte numere invocate. In al doilea rind, nici discursul nu prea difera. Atat numai ca unii sunt mai patimasi, altii mai rationali. Iar in materie de “content” se intampla, pur si simplu, ca unii sa fie mai stupizi si altii mai retinuti. In rest, diferente minime.

Nici la romani punctele de vedere nu prea difera de la un partid la altul. Asa se intampla ca PNL-ul n-a reusit nici in ruptul capului, in ultima vreme, sa ralieze mai multe constiinte la strategia proprie de guvernare. Bun, sa admitem ca targurile politice inevitabile nu i-au putut propulsa pe liberali la guvernare. Daca, insa, mesajul lor ar fi fost solid, sondajele si statisticile i-ar fi aratat in topul preferintelor publice. Ori nu e asa. Iar faptul asta, ca nu e nimeni in top, implica doua lucruri. Unul e in regula, altul nu prea.

Partea buna e ca in ultimul timp am inceput sa ne apropiem si noi, in materie de politica, de americani. Asta inseamna ca in spatiul politic n-au aparut viziuni radical diferite care sa dea, la o adica, peste cap dialectica economiei si a societatii romanesti. Si nici nu e foarte probabil ca vor aparea. Populatia e multumita fiindca nu e nici un fel de exces: putina crestere economica, putina dreptate de la DNA, putina liniste din directia administratiei prezidentiale, putina cearta intre partide, putina asteptare telenovelistica a momentului in care urmatorul politician intra dupa gratii, totul garnisit cu talk-show-uri care imbogatesc dupa-mesele tihnite.

Partea rea, care ne asigura totusi distanta fata de americani, e ca toata baza noastra politica e in stanga. Altfel spus, romanii n-au nimic, propriu-zis, de dreapta.

In afara unor pretentii istorice si a catorva nume puse in ierarhia unor partide, nume care amintesc de dreapta istorica, tot ceea ce e romanesc e socialist. Tot romanul pune securitatea sociala inaintea performantei. Tot romanul discuta mai intai despre “motivatie” propice, si mai apoi despre rezultate. Tot romanul asteapta indexari de salarii si, mai apoi, scutiri de taxe. Tot romanul stie ca statul va avea grija de pensia lui. Tot romanul spera la prime, indiferent de institutia in care lucreaza. Tot romanul se enerveaza cand il pui sa stea la munca peste program. Tot romanul stie ca spaga e ineluctabila si, desi o injura la o bere, o accepta in toate dimensiunile vietii cotidiene. Tot romanul asteapta investitii din afara, iar daca nu le gaseste, prefera sa-si paraseasca tara mai degraba decat sa-si aplice ideile inauntrul ei. Finalmente, tot romanul asteapta rezolvarea problemelor proprii de la politicieni, convins fiind ca ala e rolul puterii, sa administreze relatia omului cu job-ul, cu seful, cu salariile si primele, cu vacantele si cu bautul cafelei intre noua si unsprezece. Sigur, “tot romanul” e un eufemism, dar fara sa aiba pretentia de a cuprinde intregul gen romanesc, cuprinde fara indoiala o specie reprezentativa.

Intreg acest sistem de gandire bazat pe reciprocitate administrativa intre individ si stat si nu pe performanta ori pe cerintele productiei de piata e pilonul de baza al socialismului. Sub el s-a trait si inainte de ’89, si dupa. Diferenta e ca inainte statul era reprezentat de un dictator tampit iar acuma statul e reprezentat de o gasca de profitori. Cu toate astea, n-are sens sa va faceti nici un fel de iluzii despre viitorul “de dreapta” al Romaniei.

Care ramane, asa cum stim si cum am indragit-o de copii, socialista.

Advertisements

Leave a Comment »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: