Blogul proletarului de tranzitie

October 13, 2015

Oportunisti si dictatori

Filed under: Idei personale — proletaru @ 5:10 am

Singurii oameni care se dedica politicii in mod autentic sint dictatorii. Restul sunt oportunisti. Niste pasageri indefinibili care ies din politica dotati cu buzunare mai pline si fara nici o idee. Nici proprie, nici imprumutata.

Exista o intrebare pe care ti-o pui adesea, la finalul cate unui mandat de presedinte, al cate unui ciclu parlamentar, in preajma unor noi alegeri, daca persoana sau persoanele care pleaca au avut sau nu un rol determinant in business-ul in care au activat. Ergo, in diplomatie. Invariabil, daca nu cumva esti consumat de vreun atasament pur subiectiv, ajungi la o singura concluzie. Ca daca respectivii ar fi lipsit din politica, lucrurile ar fi fost tot la fel. Sau, dimpotriva, mai bune. Ca atare, daca exista vreo determinare pe care noul val de politicieni cu care ai onoarea sa fii contemporan poate s-o dea actului diplomatic, aceasta e fie nula, fie negativa.

Chestiunea nu e aplica numai la romani. Cine are chef sa examineze si situatia altor tari in materie de cifre si expansiune economica, o sa constate ca nici un politician n-a impus un trend decisiv. Britania post-Blair nu e mai prospera decat Britania anilor 2000. Plusul inregistrat de Germania in primii ani sub Merkel a fost cu lejeritate contracarat in anii urmatori tot de doamna cu pricina. Statele Unite au si ele, indiferent de oamenii perindati la carma, o reputatie de “Even Steven,” de tara care-si contrabalanseaza castigurile cu pierderile fara echivocuri majore. In ceea ce priveste China, sa fim seriosi, e in prim plan numai pentru ca in ultimii zece ani toti fabricantii importanti de bunuri de consum s-au tirat acolo datorita pietei de munca ieftine. Boom-ul nu e opera vreunui lider local cu viziune epocala ci un rezultat predictibil al migratiei economice.

O generatie intreaga de politicieni contemporani, de la noi si de-aiurea, si-au imprimat in comportament un constient sau nu cult al mediocritatii. Cu totii au iesit la rampa fara convingere si fara aplomb, iar cand au avut ceva de spus, au insirat diatribele traditionale. La fel, cand a fost nevoie de decizii radicale, aceleasi personaje au lucrat timid, marginalizand ori promovand sectoare economice diverse, intr-un soi de voioasa rotatie, pentru ca nu voiau sa-si atraga ura tuturor. Echilibristica intre elogiul si sudalma electoratului e singura lege dupa care s-au condus toti acesti neglijabili titani ai diplomatiei mondiale. Cu unele exceptii.

Exceptiile le fac indivizii care, in timpul liber, chiar se gandesc cum sa puna lumea pe roate. Care nu pot inspira linistiti ozonul de la statiunea in care si-au durat vilele de vacanta fara sa simta un fior de deznadejde la gandul ca, in chiar momentul ala, e undeva o intalnire la nivel inalt care se petrece fara ei. Oamenii care nu-si pot judeca viata proprie fara sa fie strafulgerati si de intrebarea: cum livrez natiunii cutare lege? Cum le vand astora cea mai noua decizie care e, foarte probabil, in defavoarea lor?

De la Ceausescu incoace, in Romania n-au mai existat oameni dintr-astia. N-a mai fost nici unul care sa gandeasca strategii macro-economice in loc sa-si mai coase un rand de buzunare. Nici unul care sa-si piarda somnul din pricina cutarui vecin mai instarit sau mai cu pretentii. Nici unul care sa isi petreaca ceasuri pe zi la birou trasand serviciilor secrete directive care sa aibe in vedere chiar o activitate dincolo de frontiere, nu colectarea datelor despre dusmanii politici. Nici unul care sa aiba indarat harta Romaniei si chiar sa se uite pe ea in cautarea infrastructurilor, electrificarilor, sistematizarilor.

Intr-un fel, o sa zica lumea, e bine ca n-au fost. N-a mai fost nimeni sa demoleze aiurea, sa taie curentul, sa scoata lumea cu forta din locuinte. Nimeni sa scoata tineretul la PTAP si lumea la munca.

Mda, e bine. Dar e bine?

Advertisements

Leave a Comment »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: