Blogul proletarului de tranzitie

September 20, 2015

Razboi si (ra)pace

Filed under: Idei personale — proletaru @ 5:04 am

Multa lume se intreaba de ce Statele Unite nu intervin in razboiul din Siria in ajutorul armatelor guvernamentale siriene, care armate par din ce in ce mai incapabile sa faca fata insurgentilor islamisti. Raspunsurile sint, fireste, impartite. Republicanii din America spun ca atita vreme cit actualul presedinte e in cabinet, nu se vor lua masuri anti-islamice de nici un fel, ca atare razboiul este exclus. Democratii spun ca e pur si simplu o chestiune de rigoare administrativa: campaniile din Irak sint, inca, platite din buzunarul cetatenilor cu toate ca razboiul respectiv s-a terminat demult. Prin urmare, guvernul nu descinde in Siria pur si simplu pentru a tine o economie interna oarecum relaxata. Europenii vin si ei la dezbaterea asta cu opinii mult mai dure. Si nu lipsite de temei.

In Europa, convingerea generala e ca americanii nu descind intrucit ii avantajeaza faptul ca civilii fug din regiune. Avantajele sint fie de ordin tactic – in sensul in care un potential atac ar fi mult mai usor de realizat daca civilii ramin putini, fie de ordin economic – in sensul in care Euro se duce in cap, odata cu debusolarea Europei invadata zilnic de mii de oameni. Dar cinismul american e, dupa parerea locuitorilor batrinului continent, la el acasa pe terenul deciziilor care privesc luptele din Siria si este putin probabil ca situatia se va relaxa curind.

E imposibil sa stim daca exista sau nu un plan de interventie, insa pe zi ce trece vedem cu ochii nostri cum prestigiul Europei ca si comunitate politica bine structurata s-a dus in cap ca un dirijabil deconectat de la sursa de incalzire a aerului. Nici nemtii, nici austriecii, nici olandezii nu mai au chef de onorat promisiuni, angajamente si declaratii de rasunet privind prezenta emigrantilor pe propriul teritoriu. Americanii, care numai ei stiu cu ce se confrunta zilnic la granita cu Mexicul, au ocazia sa surida: Europa si-a dat ochii peste cap la o suta cincizeci de mii de refugiati, in timp ce SUA se confrunta, fara ca economia sa i se clatine, cu de trei ori cifra respectiva anual. E mai bine organizata? Poate. Inchide ochii mai mult? Poate si asta. Da mai putin publicitatii abuzurile petrecute impotriva celor care trec frontiera ilegal, ceea ce nu inseamna ca aceste abuzuri nu exista? Da, posibil. Cum-necum, insa, civilizatia Potomacului se descurca cu propria cota obligatorie, in timp ce vechile civilizatii ale Rinului si Dunarii au cedat nervos. Si asta e numai inceputul.

Ma intreb, strict teoretic, daca va fi posibil ca in viitorul apropiat, Europa sa ridice embargourile impuse Rusiei numai pentru a putea insista pe linga Vladimir Putin sa puna capat, de unul singur, razboiului din Siria. Daca NATO – adica America, in marea si deplina ei putere – n-are s-o faca, sa nu ne miram daca europenii isi vor cauta salvarea la Rasarit. Asa cum au facut-o si in 1914, si in 1944, si dupa ’90, cind aveau nevoie de energie termica ieftina si de durata. Va fi un moment de cumpana, epocal si hilar deopotriva. Dar important pentru intelegerea istoriei noastre contemporane.

Moment in care americanii, care surid acum dispretuitori la agitatia Europei de Vest, vor face ochii mari si se vor intreba, asa cum se intreaba unii prin comediile timpite de la Hollywood: Whaaaaat? Si cineva, undeva, o sa rida, pentru ca oricine ce-ar spune, secventa e funny.

Advertisements

Leave a Comment »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: