Blogul proletarului de tranzitie

September 15, 2015

Vadim Tudor

Filed under: Idei personale — proletaru @ 6:34 am

Ani de zile am asteptat ca Vadim Tudor sa se calmeze putin. Un om de cultura lui, pornit pe o panta explicativa in loc de una a invectivelor, angajat in descriere mai curind decit in dezavuare (ori infatuare) ar fi oferit lumii imaginea unui Razvan Theodorescu cu par pe cap si cu un timbru inconfundabil. Pastrez proportiile si dimensiunile specializarilor, dar sa nu credeti ca glumesc. Vadim Tudor avea o cultura solida, darul naratiunii si un simt innascut al versificatiei. Nu stapinea, in schimb, metafora. Si nici autocontrolul.

Un Corneliu Vadim Tudor calm ar fi oferit Romaniei imaginea unui nationalist sadea, unul care a demarat in convingerile sale pe un teren fundamentat istoric, nu umoral. Nu vreau sa jignesc pe nimeni, dar nu trebuie sa uitam ca nu sint multi bucuresteni care ar discuta cauza Ardealului cu mai mare aplomb si apetenta decit ar aborda viitorul echipei de club preferate. Ori Vadim a fost nascut si crescut in Bucuresti.

Nu s-a intimplat asa. Vadim Tudor n-a reusit niciodata sa se calmeze altundeva decit pe terenul poeziei. In politica, ceea ce-a creat tribunul a fost turbulent, tulburator si prea putin la inaltime. Romania Mare a fost un pseudo-partid iar organul de presa care l-a insotit a fost un prototip al vulgaritatilor extreme. Cu toate astea, fie ma credeti, fie nu, atit partidul cit si ziarul au fost singurele instante reprezentative ale dreptei nationaliste romanesti. Pe filiera ideologiei acesteia, asa cum a fost ea trasata de Miscarea Legionara si, mai inainte de ea, de Partidul Nationalist Democrat al lui Nicolae Iorga, dreapta romaneasca trebuia sa fie ortodoxa, sa promoveze cultura nationala, sa apere cauza granitelor istorice si sa vorbeasca in numele romanilor ca natiune. E la fel de discutabil ce directie au luat aceste principii sub Vadim Tudor, cum e de discutabil ce directie au luat ele intre 1933 si 1941. Tragind linie, insa, trebuie sa stiti ca din ’90 incoace nici o formatiune politica n-a fost mai aproape de directia respectiva de gindire. Oricine va vorbeste astazi de o “dreapta romaneasca” si vrea sa includa acolo partidele de genul PNL-PDL, nu cunoaste nici istoria dreptei in Romania, nici rigoarea nationalista a oricarui autentic partid de dreapta.

Romania Mare a fost un proiect esuat. Liga Maresalului Antonescu, fondata de CVT in 1990 a fost, de asemenea, un proiect esuat. Presa nationalista creata de Vadim Tudor au fost, la fel, esecuri. Nici n-aveau cum sa functioneze cu oamenii care le-au populat si intr-o tara in care daca vrei sa supravietuiesti trebuie neaparat sa imbratisezi, cel putin pentru o zi, un trimestru, un an, o cauza care nu-ti apartine. N-aveau cum sa functioneze nici prin limbaj, nici prin problematizare, nici pentru vina de-a nu fi reusit niciodata sa se includa in ceea ce ni se dicteaza a fi “politically correct.” Cert este ca Vadim Tudor a fost aproape de structura unui model politic irepetabil in Romania actuala: un individ care spune ce gindeste, unul care nu se vrea “global,” european, civilizat, superficial si atragator. A ratat structura asta, dar a fost aproape de ea. Iar acum, murind sarac si decadent, s-a apropiat si mai mult.

Putea cistiga alegerile din 2000, cind lumea era deja satula de neoliberali si de criptocomunisti. Nimeni n-o sa stie niciodata daca nu le-a si cistigat si, pe ultima suta de metri, n-au fost inversate rezultatele ca in ’46, la ordinul lui Visinski. Acel fiasco electoral l-a trimis insa pe Corneliu Vadim Tudor intr-o zona neagra a constiintei si actiunilor proprii. Asta ridica probabilitatea ca acum numarul celor care il vor insoti pe ultimul drum sa scada exponential. Nu are importanta. Tot ce trebuie sa stiti e ca omul care s-a dus dintre noi a avut, cindva, si calitatea si potentialul de a nivela politica romaneasca. Le-a ratat, din nefericire, pe amindoua.

Dar daca romanii il vor ierta si Dumnezeu il va odihni, inseamna ca s-a mai implinit un destin.

Advertisements

Leave a Comment »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: