Blogul proletarului de tranzitie

September 6, 2015

Lupta pentru pastrarea identitatii nationale maghiare in secolul al douasiunulea

Filed under: Idei personale — proletaru @ 6:27 am

Multa lume se grabeste, zilele astea, sa vada in Viktor Orban un erou al rezistentei europene impotriva puhoiului de emigranti porniti din Siria si de prin Nordul Africii si intrind, mai cu voia grecilor, mai fara voia lor, pe pamint european. Motivul invocat de unguri e lipsa actelor corespunzatoare traversarii spatiului Schengen, motiv mai mult sau mai putin valid, de vreme ce emigrantii care au trecut deja prin Grecia, au pasit in Schengen si mai departe. Un alt motiv e numarul mare al transfugilor, numar pe care tari de talia Romaniei si a Ungariei nu il pot acomoda sub aspect organizatoric. Al treilea motiv, nerostit, dar resimtit de toti est-europenii, e faptul ca o gramada de oameni mai saraci si mai disperati decit ei dau navala in Europa pretinzind casa si masa, lucru care creeaza un precedent teribil. Europa anilor 2000 nu e mai bine organizata decit Europa Evului Mediu. E o lume in raspar, fara unitate financiara, fara o politica eficienta (si comuna) a tranzitului de persoane, cu mentalitati si optici sociale diferite. Asa se si face ca Orban ramine o voce singulara, chiar daca multi gindesc si simt ca el.

Mie mi se pare ca Orban face, prin gesturile si agitatia lui, mai multa politica decit exercitiu patriotic. In fond, cum am mai spus-o, nici un emigrant nu e decis sa ramina in Ungaria. Intrarea in Schengen deja si-au facut-o. Nemtii si austriecii au declarat ca-i primesc. Practic, tot ceea ce le ramine ungurilor de facut e sa asigure tranzitul celor care deja au patruns pe teritoriul tarii. Lucru neplacut, dar infinit mai comod decit declansarea mecanismului acordarii de azil politic pentru mai multe mii de oameni. Numai ca Orban a prins o oportunitate si o exploateaza, sustinind ca el e in pozitia unuia care trebuie sa-si apere nu numai tara, ci si o Europa naiva si indulgenta impotriva unei invazii programate. Multa lume se entuziasmeaza la atari declaratii; care va sa zica mai e cineva vigilent pe continentul asta! Mai e cineva care sta de straja in fata armatelor Islamului. Imagine care a prins si la romani, prin vocea lui Liviu Dragnea, care a luat, zice el, contact direct cu refugiatii, si nu i s-a parut ca semanau a refugiati. Invazia programata aproape ca se confirma.

Daca ma-ntrebati in ce masura stiu ca cei aflati in trazit spre Germania sint oameni de buna credinta ori ticalosi, o sa va spun ca n-am habar. E probabil si una si alta, la fel cum in milionul de romani si tigani care inhabiteaza, azi, Italia, sint si cetateni ca lumea, si idioti. La fel cum in jumatatea de milion de romani si tigani raspindita in tarile de limba germanica sint si escroci, si oameni la locul lor. La fel cum in sfertul de milion de romani din tarile anglofone sint si oameni muncitori, si d-aia ca-n documentarul “Romanians are coming.” E vorba de niste indivizi care isi incearca norocul in Europa intr-un mod ceva mai abrupt decit alti emigranti, dar cu nimic mai deosebiti de aceia. Islamisti? Foarte probabil. Infometati? Cu siguranta. Nelinistiti, colerici? Imi imaginez ca da. Lenesi? Evident, destui. Amariti? Destui si dintr-astia. Sint milioane ca ei numai pe strazile Parisului. Si in Londra. Nici cu New York-ul nu mi-e rusine. De ce e, dintr-o data, mai mare necesitate sa ne protejam batrinul continent impotriva lor, decit le e americanilor necesar sa-si protejeze tara impotriva mexicanilor? Sau decit le e englezilor necesar sa se apere de indieni si pakistanezi?

Trebuie sa-i spunem lui Viktor Orban ca, indiferent cit de multi fani politici isi va cistiga, e imposibil, fizic vorbind, sa adjudece mai mult de vreo opt milioane de aderenti raportat la intreaga Ungarie. Hai sa zicem noua, cu secuii nostri. Ce poate face cu ei? Numai in orasul Karachi traiesc 24 de milioane de oameni, din care vreo douazeci de milioane musulmani. In Istambul traiesc 14 milioane, probabil toti musulmani. In Lagos si in Mumbai sint 13 milioane, in Cairo 12, in Dhaka si Lahore la fel. Numai cei din Jakarta, daca se enerveaza si se transmuta in Budapesta, vor face viata imposibil de trait in actuala Ungarie. Cum poti, in conditiile astea, sa-ti mai aperi valorile in numele carora iti tii discursul? Cum e posibil sa-ti insulti alegatorii promitindu-le ceva imposibil de livrat?

De la 1492 si pina la iluminism, o populatie evoluata a luat cu asalt una necivilizata si a facut-o una cu pamintul. De la sfirsitul secolului trecut incoace, popoarele lumii a treia iau cu asalt lumea civilizata, facindu-i insa o concesie majora: o lasa inca sa respire. Daca se vor hotari sa schimbe foaia, e greu de crezut ca o sa-i poata opri cineva. Daca Viktor Orban isi face probleme despre cum anume poti supravietui si pastra identitatea intr-o asemenea societate, ii recomandam sa nu se sperie. Uite, de exemplu, acum doua sute de ani, romanii din Transilvania nu aveau dreptul la proprietati, functii, limba ori religie, cu toate ca erau majoritari in regiunea respectiva. Si totusi s-au descurcat.

Parerea mea e ca unde s-au descurcat romanii, sigur se descurca si ungurii. Fiindca, asa cum ne-au spus-o in destule rinduri, sint foarte, foarte tari!

Advertisements

Leave a Comment »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: