Blogul proletarului de tranzitie

August 1, 2015

Micro-opinii (XIV)

Filed under: Idei personale — proletaru @ 6:51 am

Sint din ce in ce mai convins ca in Romania cam trei sferturi din studiourile de film existente sint niste simple interfete de spalat bani. Mi-am exprimat convingerea asta de oricite ori am avut ocazia si ma simt constrins s-o reiterez si acum, cind stau cu vreo patru scenarii la sertar si nu primesc nici un raspuns de la producatorii pe care i-am contactat. Nu e vorba de calitatea scenariului, nu e vorba de continut, nici de aspect, nici macar de tema acestuia. E vorba de raspunsul politicos ori ba: domnule, nu citim ca sintem ocupati, sau nu citim ca nu ne intereseaza, sau nu citim pentru ca nu te cunoastem, sau nu citim pentru ca nu stim citi – raspuns pe care nu-l primesti, pur si simplu, indiferent ce ai face si cum te-ai recomanda.

Daca un producator ar vrea, efectiv, sa faca un film, si-ar pierde macar cinci minute dintr-o zi citind rezumatul unui scenariu. Faptul ca n-o fac decit citiva, mie imi spune destule despre restul. E un cerc inchis, al lor, unde productia nu e generata de necesitatea de a face un film bun ci de necesitatea de a acoperi o eroare contabila. Fara nici un fel de ipocrizii si arogante, cind prindeti la TV sau la cinema cite un film romanesc unde apar, listati pe generic, un sir interminabil de sponsori, filmul in sine fiind totusi un rebut, explicati-va singuri cum sta treaba. Daca n-ati si facut-o deja.

*
Cristian Tudor Popescu si-a dat demisia de la “Gandul.” O revista creata de el, ridicata tot de el de la zero, mutata din spatiul publicistic in spatiul virtual, adusa in voga in anii 2013-2014 si mentinuta intr-o anume autonomie de anul trecut incoace. O revista care inca n-a murit dar care nu mai are autor. Are autori, dar n-are autor. Creatia si-a inghitit, in cele din urma, creatorul, asa cum se intimpla mai pretutindeni in lume cu edificiile sistematice care pornesc de la o singura persoana dupa care se dezvolta, se divizeaza, neglijindu-si si, in cele din urma, halindu-si cu aplomb ctitorul transformat intre timp in simplu angajat.

Un nume pe statul de plata. Si pe avertismentele de restructurare.

Advertisements

Leave a Comment »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: