Blogul proletarului de tranzitie

July 18, 2015

Talk-show-uri de weekend

Filed under: Idei personale — proletaru @ 6:30 am

In week-end, la canalele de stiri romanesti, emisiunile care predomina sint fie cele axate pe viata secreta (vorba vine!) a vedetelor din showbiz, fie pe analiza psihologica a diversilor politicieni, fie pe astrologie si pe dezvaluirea planurilor pe care le are Universul cu citiva indivizi din primele rinduri ale peisajului monden. E interesant sa vezi cum aceleasi moderatoare care se ocupa in timpul saptaminii cu nemiloase interogatorii politice, manuiesc cu aceeasi dexteritate verbul si atunci cind vine vorba, de pilda, de scandalurile tiganesti ori de imbracamintea primei doamne. Te intrebi, perplex, cum se pot implica aceste distinse fiinte in discutiile de asemenea natura dupa ce tocmai le-ai vazut tragindu-i cu fermitate la raspundere pe politicienii din stinga ori din dreapta axului politic romanesc (in functie de filiatiunea postului TV, fireste). Sau, mai degraba, cum rezista s-o faca?

Raspunsul e simplu: moderatoarelor cu pricina le este perfect indiferenta tema emisiunii ori schema derularii acesteia. Daca li se cere sa agite spiritele in platou, asta fac, urmarind apoi cu aplomb cum invitatii isi adreseaza unii altora invective. Daca, dimpotriva, li se cere sa faca o emisiune “linistita” in care un invitat sa se desfasoare in detrimentul altuia, explicandu-si pina la refuz convingerile, se supun tot asa, fara rezerve. Observati ca nu e nimic “politically correct” in aceste emisiuni: CNA-ul nu are astfel de regulamente. Nici publicul. Se poate, cu siguranta, trage concluzia ca nu exista vreo moderatoare de televiziune care sa se implice in economia show-ului pe care il conduce, ori macar sa fie minimal interesanta de dialectica propriei emisiuni. Ultima moderatoare care a facut chestia asta s-a imbolnavit de nervi si a stat o vreme pe tusa (e vorba de o doamna Stancu, mi se pare, de la Antena 3). O proportie debordanta de moderatori TV functioneaza dupa sistemul: venim, vorbim, incasam! Ceea ce cade pe un plan insignifiant e tema emisiunii, invitatii, mecanismul dialogului.

In mod normal as spune ca publicul care se confrunta cu astfel de emisiuni este exploatat in mod nepermis. Numai ca nu e asa. Publicului ii convin lucrurile care se deruleaza inaintea lui si, daca ar putea, ar sustine emisiuni si mai lipsite de logica, si mai dezlantuite, iar din partea moderatorilor ar cere cit mai putin tact profesional. Rolul moderatorului de azi, contrar definitiei, e sub nivelul rolului pe care il are un arbitru de lupte libere. Moderatorul televiziunii romanesti curente incurajeaza fronda, da apa la moara atacurilor la persoana si accepta, binecuvintator, aberatiile celor din studio.

Bine, domnule, toate ca toate, dar ajungi sa te intrebi ce se intimpla cu feminitatea doamenlor si domnisoarelor care patroneaza ingaduitor tembelismul conjugat al multor ocupanti de platou facindu-si, cu ghilimelele de rigoare, meseria? Cum poate spiritul feminin, prin definitie sensibil si suav, sa faca fata unor asemenea incercari? Va spun eu: nu poate. Tocmai de aceea le recomand celor care si-au propus sa cucereasca jurnaliste TV, realizatoare de emisiuni ori asistente de platou sa se abtina, pentru propria lor siguranta. Orice femeie a trecut prin educatia spartana a televiziunilor romanesti a devenit, fara doar si poate, acel soi de faun inacrit caruia oricit te-ai stradui, sub lampile incandescente ale alcovului, nu poti sa-i gasesti sexul.

Advertisements

Leave a Comment »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: