Blogul proletarului de tranzitie

April 21, 2015

Scurta dilema electorala

Filed under: Idei personale — proletaru @ 6:11 am

O dovada ca inca oamenii din Chicago isi exercita votul in functie de o proverbiala traditie citadina (ca sa nu-i zic “umoare oraseneasca”) e faptul ca fostul primar, Emmanuel Rahm, a fost reales la inceputul lunii aprilie cu o majoritate zdrobitoare in raport cu contracandidatul sau, Chuy Garcia.

Garcia nu e “nou” aparut pe piata politica locala. Dimpotriva, vine cu o experienta semnificativa. Conform estimarilor, el ar fi trebuit sa intruneasca un numar semnificativ de voturi cel putin din partea ambelor minoritati, cea hispanica si cea african-americana (care, impreuna, depasesc cu mult 50% din populatia orasului), in asa fel incit sa-si asigure o majoritate confortabila. Asta nu numai pe criteriul etnicitatii sale, ci si pe propunerile de reforma a taxelor pe care le-a avansat. Reforme de care ar fi nevoie, in conditiile in care Chicago e unul dintre orasele unde taxele si supra-taxele au ajuns un adevarat flagel.

Faptul, insa, e urmatorul: presedintele Obama, a carui popularitate e in declin pe tot cuprinsul Statelor Unite, cu exceptia orasului sau de rezidenta, l-a sustinut pe Rahm. Mesajul prezidential plus apelul la o asa-zisa constiinta citadina au fost suficiente pentru a mobiliza electoratul sa-si mai dea odata voturile unuia care-a inchis citeva sute de scoli si a semnat mai multe contracte paguboase pentru oras in genere, incepind in primul rind cu concesionarea parcarilor publice.

Privind, in ultimii douazeci de ani, la voturile neinspirate pe care le dau cetatenii din Romania, aveam impresia ca lipsa democratiei te scoate din starea alegatorului responsabil si te impinge sa votezi anapoda. Acuma stiu ca m-am inselat: si excesul de democratie te poate face un alegator prost.

Sint in dilema. Pina la urma in ce mediu social si politic trebuie sa traiesti ca sa votezi bine?

Advertisements

Leave a Comment »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: