Blogul proletarului de tranzitie

April 6, 2015

Despre temnita

Filed under: Idei personale — proletaru @ 5:27 am

“Temnita e plina de <<boieri.>> Hotii profesionali numesc boier pe orice purtator de buzunare si de portofel, proprietate a purtatorului. Razboiul a scos boierii la iveala si i-a varsat in depou. Fosti ministri si fosti deputati, bancheri politici, restauratori, care au jucat un rol intr-o culoare, intr-un judet, intr-o ulita sau intr-o casa, ziaristi, socialisti, comunisti, samsari, boeri de categorii numeroase, contradictorii si exclusiviste. […] Niciodata modelul moral, ideal si mecanic, nu a functionat mai perfect si mai unanim, si omul de sidef si de fildes, ideea cristalizata, lipsita de par si de sudoare, si de jur imprejur lustruita, cu toate circumferintele matematic egal departate de centru, stau dinaintea noastra vii.” (Poarta neagra, p.16)

“Codul penal e la fel cu tratatul de medicina universal, care se recomanda express si sanatosilor si bolnavilor sa nu-l studieze, ca sa nu devie mai bolnavi si altii sa nu fie contaminati de morbi imaginari. Examinate cu legile si cu patologia, toate societatile omenesti ar trebui impartite in doua unite categorii, una destinata spitalului si alta puscariei, si omenirea nu ar mai avea nici guverne, nici curatitori de bataturi.

In vederea unei stari de spirit ideale care ar desfiinta toate veleitatile de individualitate, ar reduce gandirea la tip si atitudinea la model, ar mai trebui ca legile sa fie invatate pe dinafara in tot timpul cursului primar si secundar, pentru ca insul sa stie din vreme ca toate clipele zilelor lui au un corespondent, fie la politie, fie la primarie, fie la fisc, fie la balamuc, fie la tribunal, si ca starea de libertate si de judecata proprie nu poate fi traita normal, dupa erorile culturale, decat in lumea cealalta, pregatindu-se populatia exclusiv pentru viata de apoi.

Probabil ca numai in absenta unui buget considerabil s-ar proceda cu lectura, educatia si inculcarea. Intr’o societate echilibrata din punctul de vedere financiar, stilul s-ar exprima convenabil dela inceput si categoric, toti noii nascuti trebuind incadrati dupa intarcare in niste inchisori.” (p.24)

Cind s-au scris chestiile de mai sus? La inceputul anilor ’20. Autorul e Tudor Arghezi care a petrecut un an dupa gratii, acuzat de colaborationism cu germanii. In inchisoare, poetul a avut prilejul sa intilneasca o mare parte a protipendadei bucurestene din momentul respectiv, oameni care iesisera din razboi mai mult sau mai putin instariti si asupra carora planau importante suspiciuni de coruptie. Dovediti ori ba, respectivii isi aflasera totusi locul dupa gratii, unii condamnati la temnita lunga, altii purtind dupa ei sentinte simbolice. Amestecul acesta ciudat de magnati cu hoti de buzunare, criminali de rind ori pur si simplu paraziti ai societatii l-a impresionat pe Arghezi. Rezultatul a fost “Poarta neagra” carte tiparita in putine exemplare in 1930, la Editura Cultura Nationala. O carte gasita rar si citita si mai rar.

Pe coperta interioara a cartii sta scris “Cele cuprinse in prezenta carte se raporteaza la moravuri vechi care, desigur, au disparut.” Sint convins ca Tudor Arghezi n-a crezut niciodata cu adevarat aceasta asertiune. Nici noi, la aproape un secol mai tirziu, n-avem motive s-o credem.

Ramineti liberi, domnilor! Dar nu degeaba. Si nici cu orice pret.

Advertisements

Leave a Comment »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: