Blogul proletarului de tranzitie

April 3, 2015

Autonomi si colectivisti

Filed under: Idei personale — proletaru @ 7:18 am

Un psiholog numit Daniel David coordoneaza un studiu de proportii – sau, ma rog, asa il numesc jurnalistii care l-au intervievat – in legatura cu psihologia poporului roman. Am citit interviul. Exista, neindoielnic, citeva idei interesante acolo. Nu am, deocamdata, habar daca pozitia exprimata de D.D ii apartine doar lui, personal, sau e rodul muncii de echipei pe care o coordoneaza, dar presupun ca ultima ipoteza are valabilitate de vreme ce vorbim despre un studiu comun.

Ideea centrala a tezei e aceea ca exista trei segmente de mentalitate romaneasca: segmentul colectivist (generatia de 55 de ani si peste), segmentul autonom (generatia de pina in 35 de ani) si segmentul mixt (generatia intre 35 si 55 de ani care, din cite se pare, oscileaza intre autonomie si colectivism). Segmentul mixt e definitoriu pentru batalia care se da intre generatii, in sensul in care poate inclina balanta in mod semnificativ fie spre autonomie, fie spre colectivism, facind astfel ca Romania sa se “integreze” ceva mai curind in curentele gindirii moderne europene ori, dimpotriva, sa ramina in stadiul de acum, fiind necesar sa mai treaca o generatie (aproximativ 20 de ani) pentru ca mentalitatea romanilor sa se schimbe. De asemenea, D.D mai arata si ca romanilor le lipseste un model cultural-ideal bine definit, in asa fel in cit nu stiu exact pentru ce vor si pentru ce merita sa lupte, recte si lipsa de apetenta a societatii civile in a se manifesta mai puternic decit o face deocamdata, cind expresia multumirii ori nemultumirii comune se manifesta prin comentarii si bombaneli si nu prin miscari de strada ori campanii multimedia.

Cu ultima asertiune sint in totalitate de acord. In principiu as putea fi de acord si cu primele – care, dupa cum chiar Daniel David o declara, continua un studiu initiat in primele decenii ale secolului trecut de profesorul Constantin Radulescu Motru, de la care si imprumuta anumite idei – daca in intervalul petrecut intre cercetarea profesorului Motru si teza de fata nu s-ar fi intercalat patruzeci de ani de comunism grefati deja pe o indolenta congenitala a poporului nostru. Caracterizarea, in epoca respectiva, a indolentei despre care vorbesc a facut-o cel mai bine Hermann von Keyserling intr-un jurnal de calatorie prin Romania (“Analiza spectrala a Europei”) publicat la finele lui 1920. Lucrurile nu s-au schimbat. “Omul nou” n-a fost produs nici de comunism, nici de anii post-comunismului. Dimpotriva, se pare ca omul vechi a fost redus, in toti acesti ani, la o viziune mai degraba primara a lucrurilor. Daca a existat vreodata o anume subtilitate in a-si intelege epoca si in a pune problemele cotidiene, ea i s-a rapit romanului; in loc, i s-a grefat o doza de rezistenta mai pronuntata la intemperiile vremurilor dar si un mod brut, primar de a vedea lucrurile. Respectiva componenta o regasim, si astazi, in marea majoritate a romanilor, indiferent din care segment fac parte. Idealurile lor sint comune si simple: o situatie materiala buna, daca se poate acumulata cit mai rapid, extinderea si exhibarea averii, si in completare un stat care sa la garanteze cetatenilor totul: sanatate, securitate sociala, loc de munca, protectia banilor depusi in banci si pensie, cind o fi sa fie. Asteptarile de genul asta sint extrem de specifice Estului si foarte putin comune gindirii occidentale. Chiar ma intreb, in aceasta ordine de idei, daca a comandat Daniel David o statistica privind romanii care parasesc tara si se intorc dupa o vreme, sau care, desi ajung sa-si faca un rost in Occident, au totusi intentia de a reveni in Romania la virste mai inaintate. Numarul acestora e imens – ceea ce sustine o logica inversa celei profesate de autorul studiului. Ma intreb, ca atare, pe ce se bazeaza psihologul nostru atunci cind isi inchipuie ca generatia tinara are alte asteptari? Ce-l indreptateste sa creada ca “autonomii” gindesc diferit de “colectivisti”?

Dupa parerea mea, diferentele sint nule. Sau minime. Daca generatia tinara n-ar avea fix aceleasi asteptari ca si “colectivistii” n-am vedea o gramada de reprezentanti ai “autonomilor” care sa se plinga de minciunile politicienilor, care minciuni nu sint de azi, de ieri, ci taman de pe vremea recoltelor in care planul era depasit cu 300 la suta per hectar. N-am vedea o gramada de tineri populind site-urile de socializare si repetind la nesfirsit aceleasi chestii, dupa cum nu am vedea nici cum, in masa, reprezentantii aceleasi generatii il privesc pe noul presedinte ca pe un zeu, asteptind de la el rezolvari intempestive ale “problemei politice.” Ori problema Romaniei nu e politica, ci sociala. Nu e de furt, ci de gindire. In tara asta s-a furat mereu, la diverse nivele, cu acelasi aplomb, diferite fiind numai conditiile de manifestare ale practicii respective. Generatia mixta n-are sa incline nici o balanta, fiindca n-are incotro s-o incline. Toti cei care vin au asteptari de la stat si de la politicieni; toti ii invinovatesc pe politicieni pentru cutare si cutare lucru. Toti tinerii isi fac, mai nou, o profesiune de credinta din a urmari activitatea politicienilor si a politiilor politice, DNA si SRI, ei fiind la o virsta la care acest lucru n-ar trebui sa-i intereseze. Virsta lor e virsta unor oportunitati pe care nici un politician, onest ori ba, nu va putea vreodata sa le ofere: libertate si tinerete. Si totusi, asteptarile lor de la stat sint aceleasi – ba nu, sint mai multe! decit asteptarile generatiei “colectivistilor.” Care, fie ne convine, fie nu, au depus cel putin treizeci de ani de munca undeva. Ce se poate spune insa despre generatia care are, deocamdata, numai asteptari, fara sa se fi pus inca in dispozitia de munca?

Pina la urma nu e vorba de o eroare chiar in ierarhia imaginata de domnul David? In fond, o generatie cu adevarat autonoma e una care nu are asteptari decit de la sine insasi.

Advertisements

Leave a Comment »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: