Blogul proletarului de tranzitie

March 20, 2015

Normal?

Filed under: Idei personale — proletaru @ 6:56 am

“Nu stiu de ce nu luptam sa facem o Romanie normala”, zicea cineva deunazi la televizor. Opinia omului era ca nimic din ceea ce s-a intimplat in Romania ultimilor aproape o suta de ani n-a fost normal. N-a fost normal sa nu ne opunem rusilor atunci cind ne-au rupt o halca din teritoriu; n-a fost normal sa nu ne solidarizam din primul moment impotriva invaziei comuniste; n-a fost normal sa traim aproape cincizeci de ani de dictatura si n-a fost normal, dupa aceea, sa furam tot ceea ce se putea fura, lasindu-ne tot pe noi insine expusi si goi inaintea furtunilor viitoare. N-a fost normal nici sa traim ani de zile sub conducerea unei clase politice alcatuita din hoti in toata regula iar acum, cind DNA-ul ridica, asemenea Securitatii de pe vremuri, oameni de pe strada, nu e de asemenea normal sa nu reactionam in nici un fel, cu atit mai mult cu cit justitia nu si-a spus inca un cuvint in legatura cu cazurile care umplu sectiile de arest preventiv ale Capitalei. Ei, cu o asemenea experienta dramatica in urma, am avea destule motive si cunostinte pentru a pune la punct o lupta pentru normalitate. Dar nu o facem.

Normalitatea inseamna, daca e s-o luam etimologic, o stare medie a lucrurilor. E o limita, o norma in raport cu care nu ne situam nici prea-prea, nici foarte-foarte; nici perpendicular, nici tangential, nici paralel. Pentru ca lucrurile sa nu iasa din firea lor, ar trebui sa ne amplasam exact in orizontul descris de aceasta norma, sa-l urmam ab infinitum, sa nu fim deplasati, zarghiti, sariti de pe fix, alaturea cu drumul. O asemenea calitate inertiala n-o are, evident, nici un popor pe lumea asta. Majoritatea insa reusesc sa se plieze mai bine decit noi pe traseul respectiv. Noi sintem ceva mai dezechilibrati, iar lucrul asta cred ca vine din perceptia drumului insusi. Geometric, noi il vedem, pur si simplu, altfel. Spuneti-i miopie congenitala, spuneti-i handicap, spuneti-i binecuvintare, aveti dreptate in fiecare caz. Pentru ca are cite ceva din toate.

Eu cred ca in identitatea noastra, romaneasca, exista gena hiperbolizarii. Cu o asemenea gena nu se poate niciodata trai ori gindi limitat. Ea pune in joc imaginatia si da, uneori, nastere la idei fundamentale, dupa cum alteori da nastere unor monstri metafizici. Totul e exacerbat, iesit din matca. Fiecare suferinta e perceputa ca fiind inegalabila, fiecare sursa de divertisment e vazuta ca fiind, virtualmente, nelimitata, fiecare moment – fie el al puterii, al durerii ori al consumului nervos – e presupus ca fiind permanent, fara limite si fara oprelisti. Lacomia romaneasca e iesita din tipare, e absurda si inexplicabila; apetenta spre drama iarasi. Relatia cu Dumnezeu e perceputa de credincios ca fiind una speciala, de ordin particular, in care insul e ales si intra in gratiile divine cu efort minimal. Relatia cu oamenii e egocentrica, construita aproape in totalitate pe principiul auto-suficientei si al unei increderi rezervate in celalalt. E impresionant citi romani isi arata, in gindire, rezerve fata de semeni, fiind in acelasi timp autori ai unor fapte unde nu exista nici rezerve, nici masura. Lipsa de legatura cu sine, lipsa de intelegere a posibilitatilor proprii sint, in egala masura, darul si nenorocirea romanului.

Practic, in aceste conditii, in ce fel se poate lupta pentru normalitate? Raspuns: nu se lupta pentru ca s-a luptat deja. Tot ceea ce traim e rezultatul luptei pentru normalitate. Tot ceea ce s-a intimplat in istoria noastra, de sute de ani incoace, a fost modul nostru de-a ne repune pe linia de plutire. Numai ca lupta asta a fost pe masura noastra, cu prabusiri dintr-o extrema in cealalta. Ca nu ne-am opus rusilor? Ne-am opus, dar in contratimp cu geografia si cu deciziile Vestului. Ca nu ne-am luptat pina la capat? Ne-am luptat, dar ne-am luat inima in dinti s-o facem atunci cind nu mai era mare lucru pentru care sa lupti. Ca nu i-am alungat pe comunisti? De ce s-o fi facut? Pe constiinta noastra, sistemul asta s-a pliat cel mai bine: cu locuri de munca garantate, cu pensie granatata, cu scoli gratuite, cu pile in dreapta si-n stinga, cu unu mai muncitoresc, cu etc. Ca nu i-am dat jos pe hotii din conducere? Nu i-am dat pentru ca trebuia, in momentul ala, sa luam initiativa, sa reformam statul, sa rescriem legile, ori asta insemna al dracului de multa munca. Ca nu ne revolta abuzurile DNA-ului? Nu ne revolta pentru ca DNA-ul e ecoul convingerilor noastre: ca cutare “sigur a facut ceva,” ca sigur n-avea cum sa fie onest, ca nu putea trai la cotele alea fara sa fi facut ceva. Si, fireste, pentru ca ne garanteaza divertismentul zilnic. Ce-o sa facem cind o sa constatam ca traim intr-un stat politienesc? O sa miriim si-o sa asteptam o alta generatie care sa schimbe lucrurile. Toate astea si altele asemenea sint lupta noastra pentru normalitatea de fiecare zi.

Asa cum e ea. E normalitatea noastra, a tuturor.

Advertisements

11 Comments »

 1. “…iar acum, cind DNA-ul ridica, asemenea Securitatii de pe vremuri, oameni de pe strada, nu e de asemenea normal sa nu reactionam in nici un fel….”
  Ba, eu reactionez: bravo, DNA!
  Hai, dom’le, ca nu ridica niscaiva calugarite de pe strada…! iar securitatea te umfla daca forbeai de rau regimul, nu daca furai milioane. Eu cred ca e necesara etapa asta in istoria de acum a tarii.
  Totusi, as vrea un singur lucru: sa stiu ce au pazit procurorii pana acum; de ce au asteptat atat de mult? (sa nu aud explicatia pentru prosti, ca “atat au durat cercetarile”! Au actionat la comanda politica? Atunci si ei sint la fel de vinovati.

  Comment by margarina2 — March 20, 2015 @ 8:15 am | Reply

  • Chestie de masura – sau, daca vrei, de echilibru. Uite, de pilda, in 2012; oricum ai invirti-o, la referendumul ala au iesit mai multi oameni decit au iesit la vot in 2009 si au votat sa iasa omul de la presedintie. Dar pentru ca lucrurile au fost facute precipitat, actul a fost la limita Constitutiei (unde se spunea ca trebuie lasat un interval de timp intre modificarile legislative care au implicat actul). Deci au facut-o in diagonala; sint sigur ca momentul respectiv te-a enervat peste poate – da, domnule, sa fie suspendare, dar sa fie ca la carte, nu in viteza, nu pe interpretarea legilor, nu pe una, nu pe alta. Acuma cind ai niste procurori care ridica – tot ce fac e asta, ridica, nimic mai mult! – oameni de pe strada, zici: bravo domnule, trebuia. Ori daca renunti la judecata cu dubla masura, vezi ca exagerarea din 2012 e si acum, la proportiile DNA-ului si ale actiunilor sale, tot exagerare. Tot diagonala, tot fortarea limitei.

   Prin urmare: cind e bine sa fortezi limita si cind e bine sa lucrezi cu rabdare?

   Comment by proletaru — March 21, 2015 @ 5:15 am | Reply

   • Depinde de miza. Referendumul n-avea alt scop decat debarcarea lui Basescu, pentru ca asa voiau muschii lui Voiculescu,Tariceanu si Ponta.
    Arestarile de acum… ai facut un calcul al prejudiciilor + spagi?

    Comment by margarina2 — March 23, 2015 @ 10:31 am

 2. Calcul? Pai calculul il fac atunci cind se recupereaza ceva. Deocamdata n-am motive (si faptul ca n-am motive, deja e un abuz la adresa bunului simt al cetateanului).
  Cit despre suspendarea aia cu muschi, e chestie de opinie. De gusturi, ca sa fiu mai precis. D-aia n-o mai discut.

  Comment by proletaru — March 24, 2015 @ 7:14 am | Reply

  • Bine, dom’le, sa o luam altfel. Sa nu luam in calcul daca e abuz sau nu. Sa vorbim ca de la roman la american.
   Au furat aia sau n-au furat? Au luat spagi sau nu? Merita la bulau sau nu? Fireste, vreau pararea ta, chiar daca nu s-au judecat cazurile si oamenii au prezumtia de nevinovatie.
   Eu sint convins ca tu crezi ca astia ridicati de pe strada de DNA sint niste filozofi, ca ei n-au pus mana pe nimic, au facut averile din munca cinstita, etc.
   Personal, la cat au furat, la ce nivel de milioane de euro se ajunsese, putin imi pasa daca e un abuz arestarea lor. Dar, imi pasa foarte mult sa aflu ca s-au recuperat banii. De la ei, de la neamurile lor pe numele carora si-au trecut banetul. Pentru ca daca nu-i lasa la fel cum au intrat in politica, adica in curu’ gol, totul e doar circ si praf. In ochi.

   Comment by margarina2 — March 24, 2015 @ 8:55 am | Reply

   • Doru Buscu ataca problema destul de indreptatit, cred eu, intr-unul din ultimele sale editoriale, cind face o distinctie intre dreptate si justitie. Ceea ce vrea poporul e sa se faca dreptate. Ce primeste, e justitie – care justitie nu e intotdeauna egala cu dreptatea. De fapt nu e deloc. Fireste ca aia au furat, numai ca au furat fie cu acte in regula, fie cu trafic de influenta pe care e cam greu sa-l dovedesti, mai ales ca pe Dimbovita tranzactiile tin de sacosa si de servieta, nu e cu transfer financiar, cu conturi, cu virament, cu etc. De semnat au pus pe altii sa semneze in locul lor, si asa se face ca, daca-i judeci si-i pedepsesti, ajungi sa le dai cite un an-doi, eventual si aia cu suspendare, si nu obtii din afacerea asta nici macar prejudiciul. Asa se face ca omul de rind, furios pe impotenta asta a justitiei, ajunge sa jubileze si numai pentru faptul ca aia sint tiriti prin fata presei in catuse si ajung o luna-doua la arest preventiv. Ajunge sa aiba senzatia ca aia primesc ce merita. Dar, in realitate, a) nu primeste nimeni ce merita b) poporul ajunge sa aiba senzatia ca aia e dreptatea, sa-l porti pe cutare prin catuse in piata publica; isi pierde, ca atare, simtul masurii c) DNA-ul se auto-impune in ochii lumii drept un soi de politie politica utila. Si nu e. Ca sa nu mai zic ca numai de politie politica n-avem nevoie dupa o epoca a dosarelor tinute la sertar si a amenintarilor live.

    Comment by proletaru — March 27, 2015 @ 9:21 am

 3. Doru Buscu? Nu stiu de ce naiba il tot cheama cei de la Digi24?
  Doru Buscu e unul din cei care s-au manjit cu cadouri si excursii in Australia de la Rosia Montana GC. Imediat dupa excursie s-a simtit dator sa inceapa o campanie de sprijinire a lor.
  http://www.paginademedia.ro/2010/09/turcescu-despre-excursia-in-noua-zeelanda-%E2%80%9Cnu-a-avut-loc-nimic-obscur-in-aceasta-deplasare%E2%80%9D/

  Comment by margarina2 — March 27, 2015 @ 12:44 pm | Reply

  • E jurnalist bun. Ca atitia care au luat cadouri, a luat si el. A scris si pe bani, nu mai indoiesc. Dar e jurnalist foarte bun.

   Comment by proletaru — March 28, 2015 @ 5:51 am | Reply

   • Regret, nu sint de aceeasi parere; si nu pentru Rosia Montana. Dar imi pare ca vine de foarte multe ori cu ipoteze aiurea, fantasmagorice, irationale, cam pe dinafara cu subiectul. Vorbesc de aparitiile lui de la TV. De citit, nu-l citesc.

    Comment by margarina2 — March 30, 2015 @ 6:16 am

 4. Preferatul tau, Doru Buscu, tocmai face acum la Digi24 afirmatia ca Varujan Vozganian ar trebui sa nu fie urmarit penal sau macar sa fie lasat in stare de libertate, pentru scrie foarte frumos. Nu a facut o gluma referitor la cartile scrise de Becali si Copos; vorbea serios, sper sa gasesti inregistrarea pe site.

  Comment by margarina2 — April 14, 2015 @ 5:14 pm | Reply

  • Si Buscu scrie frumos. It’s not a crime, you know! 😀

   Comment by proletaru — April 18, 2015 @ 5:52 am | Reply


RSS feed for comments on this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: