Blogul proletarului de tranzitie

February 21, 2015

Basismul tirziu

Filed under: Idei personale — proletaru @ 6:18 am

Vad in rindurile opiniei publice, cel putin a aceleia care isi posteaza ideile pe Internet, ca incursiunile DNA-ului in elitele acelei formatiuni politice care, pina acum mai multe luni, se considera singurul partid “de dreapta” din Romania, produc destula rumoare. Unii, fireste, ii vor pe toti ridicati si bagati dupa gratii, dovediti sau nu. Altii se intreaba care e mecanismul discriminarii. Se intreaba de ce, mai exact, dreapta e mai susceptibila de puscarii decit stinga, uitind sau nevrind neaparat sa isi aminteasca ca in ultimii zece ani dreapta a guvernat totusi vreme de cel putin sapte, avind mai mult acces la bunurile astea de care zic unii c-au disparut. Altii, mai calmi, tac intelept sau se exprima cu rezerva, asteptind verdictele judecatorilor in timp ce considera jocul DNA-ului un simplu spectacol de gust indoielnic.

Intre toti acestia, unele voci – doar citeva in raport cu un numar mult mai mare in anii trecuti (cu siguranta de zece ori mai mare in 2007, caci intre timp dezamagitii s-au mai inmultit) – ii iau partea fostului presedinte. DNA-ul, spun ei, e orchestrat politic. Procurorii ii vor neaparat capul marinarului care, cu toate greselile, a fost totusi acela care a intarit institutia respectiva. Cum e posibil ca oamenii carora le-a dat piinea si cutitul sa doreasca acum sa-i ia gitul, utilizind mai mult sau mai putin instrumentele primite de la fostul potentat? Ce fel de democratie e asta? Ce oameni sint astia?

Inainte de-a cauta sa intelegem ce fel de oameni sint aia pe care presedintele i-a ales pe sprinceana pentru functia de tortionari publici, cred ca e necesar sa lamurim altceva. Noi intre noi. Personal, consider ca exista citeva intrebari pe care fanii presedintelui apus trebuie in mod obligatoriu sa si le puna. In primul rind trebuie sa se intrebe ce-si doresc cu adevarat? Ca el sa nu fie anchetat deloc, cu toate suspiciunile de tot soiul, de la trafic de influenta si pina la triviala spaga? Sau sa fie anchetat si sa-si dovedeasca nevinovatia? Isi doresc ca el sa nu se fi atins decit tangential de sumele vehiculate in campania sa electorala, sau sa nu se fi atins deloc? Isi doresc ca omul sa-si fi acoperit perfect urmele pentru ca-l vor bine mersi la batrinete, sau vor sa ramina neprins pentru ca sa-i mai poata da odata cu tifla guvernului PSD-ist si celor care-l ataca? Practic, ce anume se doreste dintre posibilitatile care-l angajeaza pe Traian Basescu si in ce fel inteleg suporterii sai sa se desfasoare justitia noii Romanii? Pentru ca, sa fim seriosi, dorintele legitime sint numai cele care privesc ancheta si judecata corecta. Restul sint niste simple rationamente bazate pe umori personale.

Daca e sa inteleg ceva prin basism – si sub aspectul asta cred ca-i putem disculpa clar pe oameni gen Plesu ori Cartarescu – e dorinta acelora care-si adjudeca termenul ca Basescu sa “le-o traga” inamicilor politici cu orice pret. E o categorie de oameni aparte, care cintaresc lucrurile cu dubla masura si carora le e indiferent ce faradelege savirseste idolul lor atita vreme cit din afacerea asta opozantii lui reusesc sa iasa sifonati. S-au vazut destule exemple in anii trecuti de indivizi care, odata ce-l sicanau pe presedinte cu acuzatii mai mult sau mai putin grave, cadeau si-si rupeau dintii. La fiecare lovitura a maestrului combinatiilor, fanii se ridicau in urale si bifau reusita, fara ca macar sa-si puna problema daca acuzatiile stau in picioare sau daca omul ar putea fi vinovat. Vinovatia cadea pe ultimul loc, sutul din vintrele adversarului venea pe primul. Pe aceiasi oameni ii vad acum pe forumuri si pe site-urile media dezamagiti de performanta noului presedinte pe care, cu toata revendicarea lui din “dreapta,” nu reusesc sa si-l asume. E unul care nu iese la rampa, nu injura guvernul, nu ataca la persoana, nu da indicatii magistratilor, nu face trafic de influenta in direct pentru sefii de la CEC Bank, nu se ratoieste la poporul care nu-l intelege. Oamenii astia, reprezentantii basismului tirziu, sint amenintati de disparitie. Sint amenintati sa se piarda in neantul epocii actuale, sa devina voci in pustiu. Ce ne facem cu ei?

Parerea mea e ca politicianul Basescu ar trebui lasat sa supravietuieasca macar pentru a le putea polariza energia negativa a acestor fani. In lipsa lui, toti oamenii astia isi vor pierde vocea si-si vor relua viata anosta in vizuinile de unde, in lipsa elementului catalizator, isi vor indrepta ura impotriva nevestelor, vecinilor, administratorilor de bloc si copiilor de pe strada. N-ar fi mai bine sa le dam oamenilor in care clocoteste resentimentul un obiect al pasiunii? Un hobby? N-ar fi mai bine, atita timp cit luindu-li-l riscam mult mai mult pentru sanatatea noastra cetateneasca, sa li-l lasam basistilor pe Basescu?

Macar un an-doi, pina reuseste sa-i dezamageasca pe toti. Pentru ca intr-un fel sau altul, pina si pentru hotul neprins, crime does not pay.

Advertisements

Leave a Comment »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: