Blogul proletarului de tranzitie

February 17, 2015

Un “Urs de Argint” pentru Romania

Filed under: Idei personale — proletaru @ 6:55 am

Radu Jude a fost aproape de “Ursul de Aur” la Berlinala de anul asta, dar nu l-a luat. S-a votat politic de doua, de trei, de zece si de o suta de ori. A fost aproape de el si nu l-a luat a) pentru ca votul dat lui Panahi, care a luat “Ursul de Aur,” a fost politic, si b) pentru ca votul acordat filmului sau, “Aferim,” a fost in egala masura politic. Nemtii nu ca n-ar prefera calitatea, dar calitatea face apel la criterii subiective de apreciere. Drept pentru care oamenii, in spiritul echilibrat al etniei lor, s-au decis sa voteze in aproape toate cazurile politic. Daca nu apare ceva genial intre timp, o opera filmata care sa-i lase cu gura cascata pe cei din juriu, pattern-ul votului e cunoscut dinainte si e ala de care va vorbeam: po-li-tic!

Romania a mai luat acum cinci ani un “Urs de Argint”, cu filmul “Eu cind vreau sa fluier, fluier” despre care am si scris, de altminteri, in momentul premierei romanesti. Atunci, fara sa vreau sa diminuez cu nimic valoarea filmului, am avut impresia ca distinctia s-ar putea sa fie un cadou al nemtilor pentru victoria popularului (la “Partidul Popular” ma refer!) Basescu. Dar n-am spus-o, pentru ca era chiar de nespus. Era de nespus nu numai pentru ca eu insumi, desi nemultumit de rezultatul alegerilor de atunci, aveam rezervele mele, dar si pentru ca lucrul era indemonstrabil. Practic, cind toata lumea se bucura pentru performanta filmului lui Serban si cind cinemtografia romaneasca, vitregita din toate punctele de vedere, redevenea din nou prizabila la nivel european, ar fi fost culmea sa trintesti pe masa o teorie a conspiratiei. Ar fi fost ca o pisica moarta adusa pe o tava in timpul unui dineu de gala.

Ei, la cinci ani distanta de Berlinala cu pricina, putem vorbi altfel. Poate ca tot in maniera ipotetica, insa cu mai multe argumente. Caci sintem in 2015. Au trecut cinci ani in care Romania n-a mai reputat la Berlin decit un succes auxiliar (dar, prin aceasta, poate cu atit mai autentic) – prin intermediul filmului lui C.P Netzer, “Pozitia copilului,” care a luat un premiu FIPRESCI. In cinci ani, Romania nu s-a schimbat prea mult, cu exceptia ultimelor trei luni in care a venit alt presedinte in functie. Si cu toate ca etnia si aderenta politica a lui Klaus Johannis lasa loc multor speculatii, n-am sa glosez decit in jurul uneia singure, cea mai evidenta: Romaniei i s-a acordat din nou un premiu-cadou, venit probabil la pachet cu speranta nemtilor ca presedintele recent ales va duce o politica externa functionala din punctul lor de vedere. “Ursul” devine, astfel, o recomensa dar si o investitie de expectativa. Nemtii, fara indoiala incintati de alegerea unui etnic german la presedintia Romaniei, au destule asteptari din partea presedintelui si a echipei sale. Pentru a le incuraja, gestul unui premiu cinematografic nu mi se pare tocmai un efort colosal. Ba dimpotriva.

Nu vreau sa minimalizez nici in cazul lui Radu Jude performanta peliculei. Filmul pare interesant si-l voi urmari cu siguranta. Motivul pentru care nu l-am vazut e acelasi cu motivul pentru care majoritatea peliculelor romanesti bune fac un circuit complet al festivalurilor de film pina sa ajunga si pe ecranele din Romania. Un motiv care-i priveste foarte mult pe producatori si foarte putin pe spectatori. Care, tratati ca niste consumatori-paria ai productiilor interne, au ajuns si ei sa trateze filmul romanesc cu indiferenta. O indiferenta pe care, cu siguranta, n-o merita nici scenaristii si nici regizorii noului val.

Personal, astept momentul in care si americanilor o sa le convina ceva din politica noastra, ca sa ne trezim si cu un Oscar.

Advertisements

Leave a Comment »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: