Blogul proletarului de tranzitie

February 7, 2015

Scenarii in (si de) criza

Filed under: Idei personale — proletaru @ 6:34 am

Citeam mai devreme pe Hotnews un articol scris de fostul jurnalist prezidential, D.T, relativ la capacitatea scenaristica a romanilor. Efectiv, de cind cu dezvaluirile sau, ma rog, semi-dezvaluirile unora dintre cei implicati in dosarele juridice ale momentului, s-au inmultit teoriile conspiratiilor. Toata lumea e cuprinsa de febra dezvaluirilor, toti asteapta urmatoarea lovitura de teatru si, pina cind ea sa aiba loc, si-o imagineaza. Sub un anume aspect pot asadar intelege de unde se trage mecanismul de care vorbeste autorul articolului. Totusi, teza lui e aceea ca romanii sint in genere lipsiti de judecata ori de simt al realitatii atunci cind isi propun sa plece urechea la declaratiile din spatiul public. Cu atit mai mult cu cit respectivele declaratii sint nedovedite. Plecind de la astfel de declaratii, e si firesc sa elucubrezi. Scenarita devine, in acest context, nu numai un hobby nefast, ci o boala pur si simplu.

As putea sa-i dau dreptate jurnalistului in cauza daca 99 la suta din colaboratorii Hotnews-ului nu ar fi scris, de-a lungul timpului, mii de articole in care sa infiereze in fel si chip personaje indezirabile pentru fractiunea politica a presei lor. Practic, pentru politicienii de stinga n-a existat iertare. S-a subliniat ca numarul celor corupti din categoria lor e imens, uitindu-se faptul ca restul politicienilor, guvernamentali pe atunci, erau (sau puteau fi, s-o luam ca pe o ipoteza) tratati preferential de justitia timpului. S-a aratat ca stinga intreaga e corupta, ca nu poate genera politicieni onesti, iar daca ii genereaza, respectivii sint fie batuti in cap, fie incompetenti. Practic, s-a lucrat cu asiduitate, ori in absenta dovezilor, ori in prezenta unor frinturi de dovezi, la crearea unor scenarii publice in care o jumatate din politicienii tarii erau dependinte ale unei conspiratii mafiote.

Acum a venit, din cite se pare, rindul candidatilor din cealalta jumatate a politicienilor romani sa umple anticamerele si arestul preventiv al procuraturii. Lucrul nu justifica, sigur, blamarea lor, atita vreme cit justitia inca nu s-a pronuntat in ceea ce-i priveste. Dar, la fel ca in cazul confratilor de ancheta, situatia lor genereaza scenarii. E un lucru natural si e un lucru de inteles. De neinteles e sa creezi scenarii cu un UFO pornind de la o lanterna sau de la un felinar. De inteles e sa creezi scenarii in care protagonistii, majoritatea cu fapte oneroase recunoscute ori dovedite, au participat la activitati mult sub rangul functiei si prestigiului, si in orice caz mult sub limita decentei. Sa faci scenarii in care godacul e porc de-a binelea, acoperit de mocirla si de jeg, nu e aberant, caci nu pleci nici de la obiecte informe, nici de la animale supranaturale. Pleci de la o posibilitate inteligibila si limpede.

Nu mi se pare, prin urmare, deplasat a crea scenarii in minte – si chiar a te deprima pornind de la ele – atunci cind s-a demonstrat cu cifre faptul ca in Romania coruptia politica a depasit binisor nivelul Greciei, indreptindu-se vertiginos spre Somalia sau Sudan. Deplasat e sa nu faci nimic. Deplasat e sa nu te agiti, sa nu te revolti. Si tot la fel de deplasat e sa te lasi la rindul tau, dupa exemplul clasei politice, cuprins de lene si de ciubucarie.

Scenarita poate fi, uneori, un exercitiu hazardat. Dar inutil, cu siguranta, nu e.

Advertisements

Leave a Comment »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: