Blogul proletarului de tranzitie

January 31, 2015

Gentlemen’s agreement

Filed under: Idei personale — proletaru @ 6:59 am

E, mai nou, o moda a denunturilor in Romania. E o moda pentru ca o practica o majoritate ampla a celor care au detinut, la un moment dat, puterea politica, si care acum au ajuns in fata procuraturii. Evident, nu e neaparat necesar ca oamenii astia sa fie si condamnati, insa ceea ce stiu si ei e ca sechestrul pe avere si arestul preventiv sint suficiente pentru a le destabiliza traiul comod. Drept pentru care se grabesc, uneori chiar neintrebati, sa toarne mai mult sau mai putin din ceea ce stiu, in speranta ca justitia va fi ingaduitoare cu ei. Ceea ce adesea se si intimpla, pentru ca oamenii ramin in arest la domiciliu care, din cite inteleg, e o forma mai mult sau mai putin simbolica a repaosului obligatoriu.

Din pricina abundentei de denunturi insa, procesul justitiei romanesti pare sa fi incremenit in stadiul declarativ. E pretutindeni un razboi al declaratiilor, aproape toate nesustinute de nici o dovada, dar prezente in spatiul public, de unde presa si publicul le culeg cu sufletul la gura, insetate de “bomba zilei.” Incet, incet, toate bombele astea zilnice incep sa aiba aparenta a ceea ce sint de fapt, si anume niste fumigene. Lumea uita ca odata ce declaratia a intrat intr-un dosar, ea mai trebuie si probata, lucru pentru care nu mai e necesar neaparat concursul denuntatorului. E nevoie de munca unui jurist care trebuie sa atace temeinic hirtoage si audieri si care trebuie sa faca o seama de nopti nedormite in constructia unui rechizitoriu substantial. In lipsa unui astfel de rezhizitoriu, acuzatul ori inculpatul isi reiau in posesie averile, viata si linistea de dinainte, neuitind, de la caz la caz, sa dea cu tifla si societatii romanesti atit de incintata de delatiunile de azi. Si justitiei nationale, fireste.

Privind la felul in care decurg anchetele vizavi de cele mai mari dosare ale momentului – EADS, Microsoft si cazul retrocedarilor – si la pleiada de politicieni care le calca pragul procurorilor cu cel putin o turnatorie la purtator, ma intreb daca n-o fi si aici, totusi, o conspiratie. N-am fost niciodata conspirationist. Nu cred ca forte oculte stau in spatele marilor drame ale omenirii. Cred, insa, ca forte oculte pot sta in spatele micilor tragicomedii, si mai cred ca la poalele Carpatilor lucrul asta e aproape inevitabil. Imi imaginez ca in societatea asta romaneasca in care toate lumea se cunoaste cu toata lumea, in care toti fac afaceri cu toti si isi transfera, linistiti, bani si influenta indiferent de coloratura politica, exista si un cod nescris pentru cazul in care un politician ajunge la pirnaie. Codul asta s-ar traduce prin dictonul: vorbeste cu necesitate si cu suficienta. Cu alte cuvinte, toarna gradual informatiile pe care le ai, pina cind iti imbunatatesti situatia. In felul asta, desi vorbesti, nu vorbesti niciodata suficient incit sa faci lumina in tot cazul, si desi iti expui partenerii, expunerea nu e niciodata indeajuns de tare incit sa stea in picioare la un proces adevarat. Iti scapi pielea fara sa-i faci praf pe altii, iar ceilalti, in contrapondere, te spurca si ei cu masura. Un fel de gentlemen’s agreement in caz de ancheta.

Agreement-ul ca agreement-ul, dar credeti-ma pe cuvint ca gentlemen nu exista in povestea asta. Numai niste paraziti trasi la patru ace care, la vreme de restriste, isi leapada costumele pentru a arata lumii niste desuuri ale naibii de soioase.

Advertisements

Leave a Comment »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: