Blogul proletarului de tranzitie

January 23, 2015

Leviathan

Filed under: Idei personale — proletaru @ 6:59 am

Vazut “Leviathan”, film scris si regizat de Andrei Zviagintzev. Un soi de reiterare a cartii lui Iov in cheie moderna, intr-un orasel din nordul Rusiei. Un film pe care toata lumea il lauda – scoruri extrem de mari pe toate site-urile de film rating – si care e dat ca favorit pentru Oscar la categoria film strain. Un film despre saracie, izolare si ghinion.

Tema filmului o reprezinta suferinta lui Kolea, un mecanic intrat in conflict cu primarul orasului in care locuieste. Nu e un conflict obisnuit, rezolvabil pe cai legale, pentru ca nici primarul nu e un tip obisnuit. Edilul e un oligarh mafiot cu accese de cvasi-penitenta religioasa, un soi de prototip al parvenitilor ticalosi care adesea incearca, in Rusia si peste tot in Est, sa-si spele pacatele pompind bani in fondurile bisericilor. Complicitatea preotului local e evidenta, dupa cum evidenta e complicitatea restului de autoritati locale: politia si procuratura. Asa cum ne-am si obisnuit, tocmai institutiile care ar trebui sa slujeasca comunitatea sint acelea care-o neglijeaza, punindu-se in favoarea unui interes particular.

In lupta cu o autoritate corupta si cu o lege plina de gauri in baza careia e pe cale sa-si piarda casa, adjudecata de primarie contra unei sume derizorii, mecanicul nostru nu e nici el chiar singur. Ii sint alaturi sotia, fiul dintr-o prima casatorie si un prieten avocat, venit de la Moscova sa-l ajute in chitibuseriile birocratice ale litigiului. Numai ca, odata ce relatiile dintre personaje incep sa ni se dezvaluie, constatam ca nimeni nu-i e cu adevarat alaturi lui Kolea. Fiul sau isi detesta mama vitrega si-si invinuieste tatal pentru refacerea vietii; sotia se simte neglijata si exploatata; prietenul il lamureste ca, sub aspect juridic, cauza lui e pierduta, iar lupta va trebui sa continue pe alt teren, al convingerii primarului sa-si schimbe intentiile prin santaj. Nici macar protagonistul insusi nu pare sa-si fie de ajutor siesi: dezorganizat si betiv, omul e incapabil sa ia o hotarire care sa-i puna viata pe fagasul normal.

Dincolo de opinia generala, ca filmul e o repovestire a unui mit biblic, mie mi se pare ca asemanarea cu povestea lui Iov e mai degraba coincidentala. Avem de-a face, pur si simplu, cu o pelicula sociala, dedicata unei lumi inchise si unor personaje cu vieti care nu abunda in optiuni. Mai mult, e un film despre non-eroi. Nimeni nu vrea sa-si asume calitatea de erou, nimeni nu vrea sa faca un gest cu adevarat salvator pentru sine ori pentru cei din jur. Kolea nu vrea sa accepte cele ce i se petrec, insa nu vrea nici sa ia o atitudine ferma, delegind toate responsabilitatile prietenului sau avocat. Acesta n-are nici el stofa de erou – e un om obisnuit, rutinat, putin pregatit pentru viata din provincia salbatica unde are loc actiunea. Fiul lui Kolea nu e dispus sa-si ierte mama vitrega iar ea, la rindul ei, nu e dispusa sa faca concesii celor apropiati. Primarul mafiot n-are nici el, evident, inclinatia iertarii. Interesant e ca-i lipseste si capacitatea de-a se ierta pe sine, lucru demonstrat de lamentul sau dinaintea preotului local, un tip care, victima fie a cutumei fie a ipocriziei, nu renunta la potcap nici atunci cind se aseaza la masa. Primarul insa are scuza nesimtirii si a unei cruzimi congenitale. El face, ca atare, ce stie mai bine: calca pe lege si pe oameni fara nici o rezerva. E, cum ar veni, cel mai bine circumscris in limitele reprezentarii sale. Restul sint, mai mult sau mai putin, umbre.

Leviathan e un film despre umbre. E aproximativ bine gindit si e si mai bine facut. Nesustinut de un peisaj aproape ireal si de actorii care au fost, realmente, extraordinari, scenariul ar fi ramas acela al unei drame subtiri cu tenta sociala. Iar criticii de la Cannes, care au premiat filmul tocmai pentru scenariu, nu si-ar fi dovedit inca o data ingustimea judecatii. Daca mai era nevoie.

Advertisements

Leave a Comment »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: