Blogul proletarului de tranzitie

January 19, 2015

Micro-opinii (VI)

Filed under: Idei personale — proletaru @ 7:06 am

De fiecare data cind ne vine cite-un gind asupra caruia insistam, nevrind sa-l lasam sa mai plece, respiram mai greu. Viata trece pe planul al doilea; pe planul intii ramine ideea in jurul careia gravitam. Cu cit perseveram in analiza care ne-a dat tircoale, cu atit devenim mai abulici. Eventual ne si sufocam.

Gindul care-si ucide purtatorul – o tema de reflectie asupra careia merita revenit.

*
Profesoara de la cursul de pedagogia si sistematica limbii engleze pe care l-am luat incepind cu saptamina trecuta are mania controlului. Desi in colegiile si universitatile din Statele Unite disciplina e un lucru absolut formal, profesorii declarindu-se multumiti daca violenta e tinuta la minimum si tolerind voios orice alte abateri de la codul comportamental, exista totusi si cadre didactice care vor mai mult. Astfel, profesoara in cauza ne-a vorbit doua ceasuri numai prevenirea actelor iresponsabile si disciplinarea studentilor in sensul aderarii neconditionate la materia care li se comunica.

In genere, cind aud oameni in toata firea care se imbata cu apa rece, am tendinta sa-i intreb cum anume au ajuns in situatia asta. Sigur, aspa pentru ca si eu sint cam tot din categoria alora care se autosugestioneaza ca o discutie de genul asta ar duce undeva. Cu toate astea, pe doamna cu pricina am lasat-o prada propriilor iluzii in timp ce trageam cu coada ochiului la o colega care se juca pe calculator si la un domn care infuleca, mai mult sau mai putin discret, o brinzoaica.

Pina la urma, daca ma gindesc bine, si fata de materia comunicata exista aderente si aderente.

*
La TV, un film al carui subiect ma interesa: trei tineri gasesc o masina care fotografiaza un cadru apartinind zilei urmatoare, orele 8 PM. Ei inteleg lucrul asta in momentul in care vad in fotografie o petrecere de ziua unuia dintre ei – petrecere care urma sa aiba loc in casa in care locuiau, ziua urmatoare. Odata ce respectivii inteleg cum se petrec lucrurile, ca pot, adica, privi in viitor, incep sa-si faca tot felul de planuri. Unul din planurile astea e sa faca bani, asezind in fata obiectivului niste hirtii cu rezultatele sportive ale zilei respective, rezultate care trebuiau sa le parvina tot lor, celor din trecut. Odata ajunsi in posesia rezultatelor acelor meciuri care nu se jucasera inca, indivizii pariaza si cistiga un purcoi de bani, chestie care alerteaza mafia locala, si etc, va puteti imagina cam pe unde ajunge povestea.

Problema filmului e ca nu explica bine in ce fel se face tranzitia intre timpul obiectiv viitor si timpul obiectiv prezent, dupa cum nu explica nici cum se transforma timpul asta in timp subiectiv – adica cum il traiesc protagonistii, ce inteleg ei si ce experimenteaza ei. Adica vedem ce experimenteaza, numai ca ce experimenteaza n-are sens. Ca sa poata juca rezultatele pe care le-au publicat in ziua 2, ei ar trebui sa calatoreasca in timp pina in ziua 1. Dar filmul ne lamureste ca posibilitatea asta nu exista: cei trei nu calatoresc in timp, doar altereaza trecutul. Totusi, daca ei isi proiecteaza siesi imagini din viitor, trecutul lor este, ca atare, schimbat, si in consecinta viitorul nu mai e acelasi. Ei, cei din viitor, nu mai comunica cu aceiasi oameni din trecut. Interventia asupra trecutului este, neindoielnic, o interventie asupra viitorului: protagonistii saraci din viitor care isi expun planul financiar alter ego-urilor din trecut, fac ca protagonistii saraci din viitor sa nu mai existe.

N-ar fi nici primul nici ultimul SF prost al deceniului astuia. Din pacate exista, si exista pentru ca majoritatea creatorilor de fictiune cinematografica nu vor sa priceapa ca SF-ul nu trebuie sa fie un non-sens, ci o vedere asupra unei lumi alternative. O civilizatie altfel. O realitatea posibila si, in cadrul acestei posibilitati, logica. Fara logica, nici absurdul nu e posibil.

Fara de inteles, nu poate fi conceput nici un neinteles.

Advertisements

Leave a Comment »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: