Blogul proletarului de tranzitie

January 6, 2015

Micro-opinii (IV)

Filed under: Idei personale — proletaru @ 6:34 am

Am insomnii tot mai dese in ultimul timp. Ma simt ca Cioran. Ca sa dorm, iau niste pilule. Bag pilule si privesc tavanul, asteptind somnul, experienta in care ma simt ca Malraux.

Uite, domnule, cum poti sa-i revizitezi pe clasici fara sa citesti nici un rind!

*

In majoritatea jocurilor pe care le joc cu fiu-meu mi se da fie un pistol sofisticat care n-are nimic de-a face cu armele Old West-ului, fie o sabie asemanatoare sculei cu laser a lui Darth Vader, si o cantitate de “viata” pe care o consum rapid ca un strateg nepriceput ce sint. La un moment dat cind, exasperat de atita violenta, l-am luat deoparte si l-am intrebat de ce trebuie sa fiu neaparat unul care taie sau impusca, fiu-meu mi-a explicat ca in jocul asta 1) cine nu trage ori taie e pierdut si 2) aia care nu-si impusca ori macelaresc dusmanii sint numai aia care stau la un pupitru si lanseaza bombe, ori pina la nivelul ala mai am.

Jocul asta, daca stau si ma gindesc, e o foarte buna reprezentare a lumii. E absolut ridicol si numai sa incerc sa-i induc juniorului o alta perceptie, cind a lui e in pas cu timpurile iar a mea parca-i desprinsa din simbolistii de la “Junimea.” Sint refractar in raport cu mediul inconjurator, cu adevaratul mediu inconjurator. Un refractar periculos.

*

Presa e nemultumita de decizia Ministerului Educatiei de-a aproba retragerea titlului de doctor lui Victor Ponta care, pentru cine nu e in tema cu subiectul, are o lucrare de doctorat copiata in proportie de vreo douazeci-treizeci la suta asa, mai pe final, p-acolo pe unde n-a ajuns nimeni cu cititul pina acu’ trei ani, cind a transpirat fapta. Si uite, trei ani mai tirziu, Ponta, mai pe fata, mai voalat, recunoaste ca asa stau lucrurile.

Ma rog, foarte bine, sa i se retraga titlul, dar uite ca nu vrea presa. Presa asta e tot aia care de doi ani de zile cere anularea doctoratului si care, acuma s-a schimbat, pentru ca domnule, nu trebuie anulat doctoratul asta numai asa, fiindca vrea Ponta. Tre’ sa vrea altii, adica presa, justitia, presedintele, oricine, dar nu autorul tezei. Ca nu mai e a lui, e deja in avutul obstesc.

Parerea mea e ca fenomenul asta ii ridica iar pe romani la inaltimea conditiei lor. E un popor nemultumit indiferent daca situatia nemultumitoare e de proportii mari, medii, minime ori inexistente. E un “pina cind sa n-avem si noi falitii nostri !” adus la nivelul contextului actual, context in care o seama de oameni din spatiul public, unde n-au ajuns taman datorita culturii, se simt loviti in cultura de faptul ca premierul e incult. Sau, ma rog, e mincinos, chestie care, iarasi, transforma o gramada de romani in strasnici acuzatori ai minciunii.

Vezi bine, ei n-au mintit niciodata. Nu s-au strecurat prin viata, prin posturi, prin functii cu gratia unei giste care traverseaza vadul. N-au avut pile, nu s-au combinat cu onerosi, n-au primit nimic pe gratis. Dimpotriva, ei sint sacrificatii poftelor unor politicieni nemernici, iar daca li se poate reprosa ceva, e onestitatea. O teribila, tulburatoare onestitate, pina in pinzele albe, pina la lacrimi.

Pina la hai, sictir!

Advertisements

Leave a Comment »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: