Blogul proletarului de tranzitie

December 12, 2014

Pauza (de lucru), urari, etc, etc

Filed under: Idei personale — proletaru @ 7:12 am

Se pare ca vreme de aproximativ o luna de zile nu voi mai avea timpul dedicat, altminteri, citirii si specularii in miez de noapte a stirilor lumii ori a politicii romanesti. Nu il voi mai avea, caci trebuie reluat lucrul la proiectul cinematografic arvunit, in toamna, de Centrul national al Cinematografiei. Arvunit, vorba vine. Sa va explic de ce.

Administratia cinematografica romaneasca, ca de altminteri si cea europeana, nu e tocmai un fruct al capitalismului. Regula numarul 1 e urmatoarea: banii pentru toate proiectele cinematografice vin de la stat. Nu toti banii, doar capitalul de pornire. E vorba, altfel spus, de o baza monetara pe care o ofera statul (in speta CNC-ul) si pe care o intaresc fondurile proprii ale studiourilor, sponsorizarile si premiile obtinute de cineasti la concursurile din strainatate. Ideea centrala e ca in afara acestei baze monetare nu porneste nici un proiect. Proiectele independente sint putine, caci se bazeaza in cea mai mare parte pe oameni care muncesc pro bono, ori astfel de entuziasti sint putini in Romania – si nu pentru ca noua ne-ar lipsi entuziasmul, ci pentru ca saracia in rindurile boemei si a iubitorilor de arta e crunta. Ca atare, daca vrei sa faci un film, te inscrii in concursurile organizate de CNC si speri la finantare.

Partea cu adevarat dificila vine, as spune, odata cu obtinerea finantarii. De regula, daca nu esti un “brand name”, primesti o suma modesta pe care producatorul trebuie s-o completeze, daca are din ce. Majoritatea producatorilor depind, cum spuneam, de sume din afara: sponsorizari si concursuri. Atunci cind un film nu primeste decit un sfert ori o treime din banii necesari pentru a se putea face, studioul iti ofera doua alternative: fie stai pe margine pina se string niste bani in plus si se antameaza, eventual, niste coproducatori din strainatate (chestie care poate dura un an, doi sau trei), fie retrimiti proiectul la CNC si speri sa intri la un plafon de finantare mai generos (sau pierzi cu totul finantarea). Daca proiectul trece din nou si potentialul financiar creste, scade timpul de asteptare.

Am, ca atare, o misiune nobila. Trebuie scurtat timpul de intrare in productie a filmului propus de mine si de L.S, regizor de generatie noua, hranit cu ovazul cine-verite-ului si al aversiunii fata de legendara birocratie care diriguie cultura romaneasca, tinut in prea mult buiestru si degraba voitor sa alerge in cursa. Scenariul se revizuieste, se sectioneaza, se accelereaza si se re-depune. Cind? Acum, cind e si concursul, care se incheie la debutul lui ianuarie. Adica imediat.

Acuma daca o sa ma intrebati de ce n-am pornit mai repede sa fac chestiile astea, am sa va lamuresc: studioul a cam lasat lucrurile sa treneze pina acum, cind a descoperit ca e runda de concurs si ca trebuie sa ne miscam. E filmul meu si al lui L.S, prin urmare noi trebuie sa ne miscam. Ei, mai putin. Ei or sa ne urmareasca cu rabdare, sa vada daca o sa ne spargem capetele sau nu. Daca ni le spargem, nu ne mai baga nimeni in seama. Daca nu ni le spargem, avem o sansa mai buna la urmatorul film. Una si mai buna la urmatorul. Si tot asa, pina ajungem la nivelul cel mai inalt. Al calitatii? Nu neaparat. Nivelul cel mai inalt apartine, in Romania, brand-ului. E nivelul trademark-ului, zona fixa in care ajunge un om al carui film se face indiferent daca e bun sau nu. Nivelul la care nu-ti mai poate spune nimeni “nu.”

Dar eu cum, deocamdata, nu concep sa fac rabat de la calitate, o sa ma pun pe treaba visind la o glorie modesta. Drept pentru care va urez de pe acum sarbatori fericite si un an nou in care sa imbatriniti frumos si calm.

La multi ani!

Advertisements

3 Comments »

 1. La multi Ani si la multe realizari cineaste. Donatii nu se primesc?

  Comment by garlic — December 26, 2014 @ 5:13 pm | Reply

  • Daca se dau, se primesc. Pe principiul: sa se revizuiasca, primesc! – dar sa nu se schimbe nimic. Sau, ma rog, sa nu se revizuiasca deloc. Dar atunci…

   Comment by proletaru — December 27, 2014 @ 12:42 pm | Reply

   • O dăm anonimă, vorba aia. Detalii să curgă.

    Comment by garlic — December 27, 2014 @ 6:41 pm


RSS feed for comments on this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: