Blogul proletarului de tranzitie

December 2, 2014

Micro-opinii (III)

Filed under: Idei personale — proletaru @ 6:26 am

Se pare ca pina la urma dizidentii PSD plus echipa de trista amintire a fostului PDL au sa-l scoata totusi pe Victor Ponta pe manta, sub acuzatia participarii active la obstructionarea votului din strainatate. In curind presedintele incompatibil are sa-l declare incompatibil primul ministru. Apoi intregul guvern va deveni incompatibil. Mazilire ca la carte cu concursul geniului pustiu Mircea Geoana si a cartieristului politizat Marian Vanghelie.

Daca e vreun motiv de ingrijorare aici, ala vine din gindirea populatiei. Incredibil de multi asteapta cu ardoare mazilirea in forta a primului ministru. N-o sa le para nimic in neregula cu azvirlirea pe usa din dos a politicii romanesti a unuia care, deocamdata, conduce singurul corp opozant in raport cu falsa dreapta romaneasca. Vor singe si executii politice la rang inalt. Daca-i intrebi de ce, au sa-ti spuna ca e pe motive de vot in diaspora, pe motive de Iliescu, de moaca enervanta a lui Ponta, de memorie colectiva, de treci codri de arama.

O gramada de oameni, pe motivul solidaritatii cu vitregita disapora, vor sa-l pedepseasca pe Ponta et Co pentru cozi si pentru vreme rea. Asa cum in trecut cele mai mari probleme ale tarii surveneau din motive de Basescu, ele acum survin din cauze de Ponta. Tranzitia de la un ticalos la altul s-a facut aproape instantaneu.

Uite dom’ne, popor fara consecventa. Cum dracu-ti poate lua atit de putin timp ca sa treci de la un ticalos perfect la alt ticalos perfect?

*

Discutie simpla si la obiect cu un american. Cum a putut candidatul dreptei romanesti sa obtina douazeci si cinci la suta din voturile electoratului la diferenta de doua saptamini de primul scrutin? Pai noi nu ne dam seama ca e ceva dubios aici?

Posibil sa fie, zic, dar eu nu cred in conspiratii. Cred in evenimente. Si, logic vorbind, au existat niste evenimente care au facut imposibila capitalizarea mai multor voturi de catre candidatul stingii. Ce evenimente? – ma intreaba omul. Ii explic despre votul din diaspora si despre imaginile cozilor infernale care i-au determinat pe multi sa opteze impotriva candidatului din Guvern. Deci cum, zice respectivul, v-ati decis soarta urmatorilor cinci ani in functie de ceva ce ati vazut la televizor?

Fara sa-si dea seama, omul pune punctul pe i. Civilizatia romaneasca post-revolutionara e civilizatia televizorului. Cel mai restrictionat mijloc de comunicare in comunism e, actualmente, instanta suprema in luarea oricarei decizii. E insasi existenta romanului.

*

In plin conflict de munca, ma adresez Union-ului sa-mi faca dreptate: ca echivalent pentru un concediu de boala mi s-au luat zilele libere plus concediul legal si acum nu mai am de nici unele. Tipul de la Union imi ofera o grimasa de simpatie: n-avem ce face, e in contractul cadru. Bun, zic, si ce fac daca vreau sa merg undeva? Imi iau concediu fara plata? Nu poti, decit daca e de acord angajatorul. Mda, din cite imi cunosc angajatorul, n-o sa fie. Imi iau, asadar, alt concediu medical? Nu poti nici din ala, ma lamureste omul, pentru ca trebuie sa treaca doi ani de zile intre un concediu medical si altul. Pai cum, zic, daca ma imbolnavesc miine, ce se intimpla? Omul ridica din umeri: probabil concedierea. Nu se stie exact, pentru ca nu e trecut in contract. Ma enervez. Cine-i dobitocul care a semnat contractul asta? Tipul ridica miinile, semn ca se preda: nu striga, domnule, ca nu l-am semnat eu! Niste sefi, niste manageri, ceva pe undeva.

Aproape ca m-am lamurit de ce sint relatiile dintre SUA si China atit de strinse. E foarte probabil ca pentru semnarea acestor contracte s-au adus, ca reprezentanti ai muncitorimii, niste chinezi din provinciile alea unde se lucra fara apa si lumina cite paispe ore pe zi. Cind au vazut oamenii ca li s-a propus dreptul unui concediu medical odata la doi ani, s-au calcat intre ei care sa semneze primul. Nu de alta, dar sa nu se razgindeasca intre timp patronii.

E exact cum zic recruterii din armata SUA: It’s not a job, it’s an adventure. Imaginati-va sloganul ridicat la puterea intregului numar de job-uri de aici. Splendid, nu?

Advertisements

2 Comments »

  1. Desigur, votantii republicani din State nu sunt deloc influentati de Fox News-ul lui Rupert sau democratii de alte posturi TV.Ei voteaza curat si cinstit din adancul sufletului lor pur, cunoscand doctrina partidului lor preferat.Din Europa stau si ma intreb, cum dreacu de 200 de ani americanii astia se multumesc cu doua partide? Parca ar fi rotatia cadrelor lui Ceausescu.

    Comment by Tonitza — January 2, 2015 @ 2:17 pm | Reply

    • Ei, partide sint mai multe, dar in esenta sint numai doua doctrina: aia republicana si aia democrata. In materie de guvernare locala, doctrinele chiar se confunda – am vazut republicani sprijinid legi democrate, dupa cum i-am vazut pe democratii din Illinois, in ultimii ani, inchizind scoli intr-o veselie si transformindu-le pe unele din cele existente in charters – masura republicana, business-oriented. Si la conducere chiar asa si e: astia-si tot rotesc cadrele. Votantii conteaza mai putin pentru ca doar se stie ca aici sint, in efect, numai 52 de voturi. Nu 250 de milioane, cit ar trebui sa fie.

      Comment by proletaru — January 12, 2015 @ 6:16 am | Reply


RSS feed for comments on this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: