Blogul proletarului de tranzitie

November 28, 2014

Etica pasului inapoi

Filed under: Idei personale — proletaru @ 8:07 pm

Urmaresc, din nou, asiduu televiziunile politice relativ la lupta de la virful celui mai mare partid romanesc, si anume PSD-ul. Inteleg, mai exact, ca exista o aripa reformatoare (sustinuta, paradoxal, de simbolul partidului – liderul onorific pentru unii, horrorific pentru altii – Ion Iliescu) si una traditionalista. Aripa reformatoare, constind in Marian Vanghelie si Mircea Geoana a fost deja pusa pe liber, si deocamdata se pare ca majoritatea cartilor stau in mina actualului prim-ministru, seful par excellence al traditionalistilor. Aripa traditionalista a ramas in exercitiu cel putin pina in februarie – martie anul viitor (fie pina la prima motiune de cenzura, fie pina la reuniunea administrativa a PSD).

Mircea Geoana a iesit azi la rampa si a declarat ritos ca isi pune fortele la dizpozitia oricarei organizatii cu pretentii de reformare a clasei politice romanesti. Asta inseamna, practic, ca omul se doreste invitat la discutii de cutare ori cutare partid, ceea ce mi se pare hilar. E vorba, fireste, de simtul proportiilor. Daca exista un politician roman mai lipsit de simtul proportiilor in momentul de fata, acela e Mircea Geoana.

In primul rind ca Mircea Geoana nu e nici pe departe inteles de clasa politica romaneasca drept un lider providential fara de care viata vreunui partid ar suferi de o lacuna impardonabila. In al doilea rind ca e singur (sau, in cel mai bun caz, sustinut de un grup foarte restrins de oameni, care in orice caz nu s-au manifestat la sedinta de partid, cind excluderea lui M.G a fost votata intr-o zdrobitoare unanimitate). In al treilea rind, imi amintesc stupoarea cu care eu personal am urmarit reactia omului astuia cind a iesit, ieri, de la sedinta PSD de unde tocmai fusese exclus. Declaratia sa a fost surprinzatoare: credea ca e suspendat din partid pe termen scurt, si nu exclus. Mai tirziu, dupa ce televiziunile au inceput sa titreze ca e vorba de excludere si nu de suspendare, a inteles si omul ce i se intimplase. Lucru confirmat si de faptul ca, in raport cu declaratia echilibrata si eleganta de la iesirea din sediul partidului, a revenit seara, telefonic, la diverse televiziuni, cu denigrari si declaratii furioase la adresa fostilor colegi. O uimitoare apologie vizuala a efectului intirziat.

Cred, sincer, ca unicul partid de stinga din Romania nu va mai da niciodata presedinti. Cred, de asemenea, ca e improbabil sa mai dea curind un guvern. Nu e din pricina ca e mai prost situat decit celelalte partide; nici din pricina ca membrii sai sint mai hoti ori mai idioti. Motivul tina de psihologie: atunci cind te explici, dupa un gest prost gindit, exista mereu riscul de-a te scufunda si mai mult. Putini oameni gresesc si reusesc sa-si recistige imediat pozitia pierduta. Cei mai multi isi pierd, in exercitiul recuperarii, si bruma de credibilitate ramasa. Tot la fel, PSD-ul actual e un grup de oameni care incearca, fiecare in felul lui, sa-si explice inaintea opiniei publice ultimul esec. In loc sa fie linistiti, egali si reflexivi, oamenii astia se lamenteaza si, straduindu-se sa iasa la suprafata, se calca unii pe altii pe cap. Nici unul nu face gestul logic, de bun simt, al retragerii. Al pasului inapoi.

Fara pasul inapoi al politicienilor, istoriei ii e greu sa faca pasi inainte.

Advertisements

Leave a Comment »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: