Blogul proletarului de tranzitie

November 17, 2014

Impresii post-electorale

Filed under: Idei personale — proletaru @ 6:54 am

Multa lume se intreaba de ce a pierdut Victor Ponta alegerile cu o diferenta enorma, de 5-6 procente. Si, mai mult decit atit, cum le-a putut pierde la doua saptamini distanta de primul tur in care si-a depasit contracandidatul cu dublul acestei diferente. Semn ca electoratul lui Victor Ponta a ramas aproape pe loc, in timp ce Iohannis a polarizat tot restul de alegatori, si asta in conditiile in care n-au avut loc decit doua dezbateri intre cei doi, dezbateri in care Ponta, cel putin pe criteriile confruntarii retorice, si-a dominat net adversarul.

Eu cred ca explicatiile le detine cel mai bine maestrul campaniilor lui Basescu, un anume domn Tataru, care s-a ocupat si de campania lui Iohannis. In aceasta campanie, majoritatea eforturilor au mers catre mesajele transmise tineretului. Inspirat probabil de mobilizarea tineretului maghiar in raport cu planuita taxare a Internet-ului dispusa de cabinetul Orban, Tataru a brodat in marginea fenomenului de restrictionare a voturilor din strainatate. A facut ca aceasta problema evidenta a MAE-ului sa apara drept o incercare a guvernului de a infrina tineretul doritor sa voteze pentru “libertate”, “occidentalism” si, ma rog, alte idei. In realitate, numarul sectiilor de votare n-a fost mai redus decit in 2009 si a fost doar cu ceva mai scazut in raport cu 2012 (ma refer la referendum, si nu la alegerile parlamentare). Cert este ca in compania unor imagini de referinta, care infatisau cozi interminabile la unele sectii de votare din strainatate, citiva tineri au fost determinati (poate prin imaginile vazute, poate printr-o bonificatie, habar n-am si n-o sa pretind ca stiu) sa iasa in strada. Din Twitter in Twitter, din Facebook in Facebook, vestea s-a raspindit si mai multi tineri au iesit in piete. Nu le pun la indoiala buna credinta si nici sentimentul ofensei, pun la indoiala numai bunele intentii ale organizatorilor politici ai grevei. Dar, pina la urma, intr-o campanie sint permise mai multe tipuri de lovituri decit in dezbaterile traditionale.

Deci, sa ne-ntelegem bine: nu diaspora l-a invins pe Ponta. Poate c-a facut-o ideea de diaspora, sau mai exact ideea de libertate a votului in diaspora. Dar nu, efectiv, voturile diasporei. Daca vrem sa fim rigurosi, vom admite ca in strainatate sint cel putin trei milioane de romani, daca nu patru. Dintre acestia, probabil doua milioane si jumatate sint adulti. Sa presupunem ca, ma rog, citeva sute de mii, patru-cinci sute sint departe de locurile de unde se poate vota, cu toate ca nu exista o astfel de statistica. O presupunem ca “worst case scenario.” Tot ramin doua milioane din care de votat au votat trei sute de mii. Si acum, ca si in trecut, diaspora n-are decit foarte putin de-a face cu alegerile din Romania, indiferent ce crede lumea. La fel si ambasadele Americii si Germaniei, si fortele oculte, si popularii europeni, si flacara violet, si altele asemenea. Pina la urma nu astia se duc la vot, ci masa electoratului romanesc. Atit.

Iohannis/Tataru nu s-a concentrat numai pe tineret. A avut, de pilda, si un mesaj pentru electoratul lui Ponta, atunci cind s-a dus la Etno TV (unde si-a facut campanie si Traian Basescu in 2009). Pentru acelasi electorat, mesajul televizat a fost dublat de unul material in fiefurile PNL-iste, sub forma deja traditionalelor pungi cu faina si ulei la care s-a adaugat portretul neamtului. Si cred ca tot din acelasi electorat au rupt manifestarile lacrimogen-aiuritoare de la Antena 3, in care artisti si oameni de societate de virsta a treia s-au inghesuit sa se pupe cu Victor Ponta – si pentru ce, pina la urma? Carei imagini, carui partid ii foloseste atita sud-americanism importat pe Dimbovita?

Candidatul stingii a pierdut pentru ca PSD-ul n-a reusit sa faca upgrade la mesajul propriu. N-a reusit sa se adreseze si tinerilor pe limbajul lor – adica pe limbajul unora care s-au nascut dupa 1990. N-a reusit sa-si tina in friu politicienii din a face tranzactii veroase in ultimii doi ani. N-a reusit sa aduca in guvern niste indivizi competenti. N-a reusit sa se faca credibil – si tocmai de asta voturile pe care le-au luat au fost in exclusivitate voturi traditionale si-n rest n-au mai atras nimic.

Echipa l-a mincat pe Victor Ponta. Tot la fel, echipa il va minca si pe Klaus Iohannis. Chiar daca, independent de echipe, ambii candidati vin cu calitati incontestabile, nici unul – Ponta a si demonstrat-o! – nu si le va putea pune in valoare. O sa aiba grija echipa sa le demoleze gindurile, personalitatea, faptele.

Si misiunea.

Advertisements

4 Comments »

 1. Comment by Gabriel — November 17, 2014 @ 8:00 am | Reply

  • Pentru mentinerea postului acestui nene, se pare ca fiecare bucatica de procent e importanta. Astia nu-si dau seama ca pina si la romani trebuie sa ai o norma a demnitatii, altminteri ramii vesnic de trista amintire.

   Comment by proletaru — November 17, 2014 @ 12:46 pm | Reply

 2. De fapt Ponta n-a pierdut. In realitate nici n-au avut loc alegeri

  Comment by RaulB — November 24, 2014 @ 9:35 am | Reply

  • Daca te referi la chestia cu anularea alegerilor fie pe motive de ANI, fie pe motive de frauda, nu cred in asa ceva. La romani lucrurile merg pe testarea pietii, nu pe lege (cum se intimpla, de pilda, in SUA, unde judecatorii care stiau ca achitarea lui Wilson va duce la revolte, au dat totusi verdictul respectiv).
   Plec de la premisa ca totul e valid. Insa, intr-adevar, o sa se vada in urmatoarele luni daca a pierdut ori ba Ponta. Singurul mod in care Ponta pierde efectiv este daca in cele ce urmeaza Iohannis face o politica independenta, anti-partid. Are sansa asta a presedintelui independent pe care o avea si Constantinescu in ’96, numai ca pe vremea aceea CDR-ul era puternic. ACL-ul nu mai e la fel. In plus, filiatiunea lui Iohannis fata de PNL nu e una adinca – e membru PNL numai din mai a.c, mi se pare, iar filiatiunea lui fata de PDL e si mai restrinsa. Are toate sansele ca in cele ce urmeaza sa impuna el o viziune partidului, si nu invers. Daca lucrul se intimpla, Ponta a pierdut. Daca, dimpotriva, vine sezonul aliantelor si-al rasturnarii guvernarii PSD in contextul in care cresc taxe, se scumpeste energia, se distribuie locurile tot alora cu probleme (si DNA-ul e, in momentul asta, aproape de Predoiu), sistemul ramine neschimbat si perdant e Iohannis.

   Comment by proletaru — November 25, 2014 @ 5:23 am | Reply


RSS feed for comments on this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: