Blogul proletarului de tranzitie

October 6, 2014

Micro-opinii (II)

Filed under: Idei personale — proletaru @ 6:20 am

Radu Banciu, la emisiunea aferenta (ma mai uit din cind in cind fie la el, fie la Badea, pentru ca-mi plac astia care chiar si in conditiile unui job comod si bine retribuit sint al dracului de suparati pe viata) vorbeste despre electorat. Electoratul, care va sa zica, se imparte in doua. Electoratul fara constiinta si pricepere a situatiei actuale voteaza PSD-ul, in timp ce electoratul celalalt, care are o urma de constiinta, bun-simt si intuitie, merge cu dreapta. Dupa care vin statisticile. Aici e mai dureros, caci pe partea de sud-est statisticile sint tragice, iar Banciu se revolta: moldovenii si oltenii il vor acoperi de voturi pe candidatul PSD-ului, pentru ca regiunile respective colcaie de pitecantropi si neandertalieni. Si totusi, conform acelorasi statistici, din regiunile astea exista un procent de 30-40 la suta din voturi care merg catre catre candidatul aliantei liberale. Cine voteaza astfel?

Pitecantropii cu constiinta, desigur.

*

Un prieten a ajuns, pe blogul propriu, la episodul saisprezece al unui foileton interesant, referitor la sinuciderea cauzata de “lipsa de sens” a vietii. Foiletonul e paradoxal: pacatuieste si exceleaza in acelasi perimetru, al lipsei de documentare. Fiindca nu e documentat prin nici o lectura de specialitate, rezultatul e destul de inconsistent. In acelasi timp, exact lipsa de documentare releva ideile autorului la modul cel mai frust si mai autentic posibil. Rezultatul e o interesanta analiza subiectiva a actului suicidal.

E probabil ca daca s-ar fi documentat in cauza respectiva, autorul n-ar mai fi demarat o atare analiza, caci tributarii sinucigasi ai lipsei de sens existentiale sint in numar infim. Toti astia care isi trag un glonte-n cap ori se trintesc pe asfalt de la etajul zece sint impinsi in demersul lor fie de ratiuni materiale, fie de ratiuni patologice. Oamenii care imping introspectia catre decorticarea pina-n ultimele consecinte a existentei proprii sint extrem de putini in ziua de azi. Alta era situatia in secolul nouasprezece, cind lectura era la loc de cinste si cind majoritatea artelor invitau omul citadin la reflexia asupra sensului vietii.

Mie, unul, pentru satisfacerea curiozitatilor vizavi de starile intelectualului care-si trage inclinatiile suicidale din absurdul existentei mi-e de ajuns Cioran. Pentru restul, merge lecturat “Studiul asupra spinzurarei” a lui Minovici, care e, deopotriva, amuzant si grotesc. Cit despre restul, adica despre suicid in genere, cred ca teoria e vax.

Practica, practica e totul!

*

Pastorel Teodoreanu, vizavi de introducerea in Guvernul Groza, in ianuarie ’46, a unor membri proveniti din partidele istorice (la cererea Aliatilor).

În guvernul Groza, cel de concentrare,
S-au primit trei membri, pentru completare.
Însă ca să fie cabinet etern
Îmi bag şi eu membrul în acest guvern!

Advertisements

1 Comment »

  1. Mi se pare absolut revoltator sa desfiintezi analiza cuiva pe motiv ca numarul subiectilor carora li s-ar putea aplica este infim. Pai bine papasa, ce-ai zice tu ca oamenii de stiinta sa nu mai cerceteze boli extrem de rare, pe motiv ca le cad victima doar putini pacienti? Atata cinism nici la Stalin n-am intalnit (un mort e o tragedie, un milion de morti e statistica).

    Comment by Raul — October 7, 2014 @ 3:31 am | Reply


RSS feed for comments on this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: