Blogul proletarului de tranzitie

September 29, 2014

Micro-opinii

Filed under: Idei personale — proletaru @ 6:29 am

Fiu-meu imi pune intrebari din ce in ce mai complicate. E drept ca nici alora simple nu reusesc sa le raspund intrutotul. N-am habar cum se-ntimpla sa visezi frumos pina la un punct si, dintr-o data, hop un cosmar, n-am habar cum reusesc unii copii sa se inalte vizibil, “ca din apa” in timp ce altii mai “asteapta un pic” si nu stiu nici sa ma pici cu ceara ce maninca un vampir, fiindca singele e naspa si n-are cum sa-ti placa daca esti normal la cap. In aceeasi ordine de idei mi-e greu sa explic de ce mama interzice niste chestii absolut gustoase, precum chips-urile “Pringles” ori burger-ul evergreen de la McDonalds si n-as putea sa spun exact-exact ce e in capul unei fetite de sase ani care te urmareste peste tot pe terenul de joaca. Vorba e ca, totusi, incerc sa explic lucrurile respective, numai ca nu-mi prea iese. Ma doboara pe drum aplombul stiintific pe care fiu-meu il clasifica exact asa cum merita: bo-o-o-oring!

Sub aspect epistemologic, sint dezolat. Nimic exact, nici o informatie peremptorie pe lumea asta. Adevarul e ca daca nu stii ce haleste un vampir, te-ai cam dus degeaba la scoala.

*

Printre costumele cele mai achizitionate la Halloween-ul trecut se pare c-a fost acela de terorist arab. Bin Laden, mai exact, cu turbanul strapuns de o ghiulea cu emblema USA, o masca afisind o expresie de groaza amestecata cu mirare. Am senzatia ca daca Holocaust-ul s-ar fi intimplat, Doamne fereste, in contemporaneitate, americanii ar fi gasit cum-necum o solutie de-a distribui in magazine niste costume mizere dotate cu stea galbena, la pachet cu masti palide, reflectind foametea si apatia. A gasi in toate un motiv de bataie de joc e acea extrema in care se cade atunci cind nu exista nici idealuri, nici lucruri sacre intr-o cultura. Produsul direct al acestei stari de fapt sint indivizii care iau gun-ul in mina si patrund in scoli. Sau, cum s-a intimplat mai recent, isi dau foc in subsol-ul cite unui centru de control al zborurilor. Acolo unde libertatea e absoluta, nimic nu are – nu-i asa? – importanta.

*

Niste gazetari instalati pe linga echipele de campanie electorala ale unor candidati din asa-numita dreapta romaneasca si-au pus la punct un model de abordare al campaniei din unghi istoric. Atit in ce-o priveste pe Elena Udrea cit si pe Monica Macovei, ciracii care doresc legitimarea sine qua non a candidatului lor o iau din anii ’40, cind comunismul ameninta Europa si niste oameni de staturi impunatoare precum Iuliu Maniu ori Dinu Bratianu ii tineau piept cum se cuvine acestei stari de lucruri. Mostenirea Partidului National Taranesc de-acolo se trage, de la tribunul Ardealului, Iuliu Maniu – or, cu Partidul National Taranesc, numai ce-a semnat si PMP-ul Elenei Udrea un protocol de colaborare. Pe cale de consecinta, in viziunea respectivilor gazetari, avem urmatoarele:

a) Daca vrei nu numai sa te scuturi de bolsevism, dar si sa calci pe urmele lui Maniu, votezi cu Udrea.
b) Daca vrei ca suferintele marilor inaintasi din PNT torturati de Securitate sa nu fi fost in zadar, votezi cu Udrea.
c) Daca Maniu ar fi trait astazi, optiunea lui pentru PNT ar fi fost, cu siguranta, tandemul Pavelescu-Udrea amplasat cu succes in coada cirmaciului vesel, T.B.

Dupa parerea mea, a pune problema intr-o formula in care ii aduci pe Maniu si pe Mihalache la acelasi nivel cu Udrea si cu Pavelescu arata ca in presa de azi nu exista nici rusine, nici simt al penibilului. Facea unul acum “x” zile o comparatie intre Johannis si Kennedy. Deci, daca in lumina respectivei comparatii ai lua cel mai prost moment al lui Kennedy, stiu si eu, vreo gafa prin cutare adunare, si l-ai pune pe linga cel mai bun moment al lui Johannis, o aparitie reusita, un discurs rostit cum se cuvine, poate c-ai mai gasi o modalitate de a-i amplasa pe cei doi intr-un context comun. Dar intre faptele lui Maniu si Mihalache si intreaga viata si cariera a cetatenilor Udrea si Pavelescu, daca esti cu creierul si cu bunul simt asupra-ti, n-ai cum sa gasesti comunicare.

Udrea ca urmasa a Restauratiei si a Ideii Nationale. Who? What?

Advertisements

Leave a Comment »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: