Blogul proletarului de tranzitie

September 26, 2014

Ser-viciile

Filed under: Idei personale — proletaru @ 6:38 am

In alegerile romanesti, in mai mare masura decit in alte state, apar o serie de mecanisme prin care voturile sint directionate si redirectionate. De la marea arta a manipularii opiniei publice si pina la gainarii gen sterpelirea unor buletine ori a “invierii” unor morti in scopul de-a completa sansele vreunui candidat, romanilor nu le e straina nici o metoda de a devia numarul voturilor intr-o directie ori alta. Intrebati oriciti oameni veti voi, nu cred sa fie mai mult de cinci la suta convinsi ca alegerile care vin se vor desfasura in mod onest. Ceea ce pe unii nu-i impiedica, totusi, sa mearga sa voteze, chiar fara mari asteptari in timp ce pe altii, suprasaturati de viciile politicului, nu reuseste sa-i determine sa mearga la vot. Amatorii de boicot electoral din Romania sint recalcitranti. E greu sa-i trimiti la urne, indiferent de cit ai reitera ca riscul fraudei e mai mare atunci cind rindurile electoratului sint prea strinse. Intr-un fel, lucrul e de inteles: cei care cred ca rezultatul votului e decis de frauda sint autorii unui soi de filosofie determinista a votului pe care e greu s-o combati, indiferent cite argumente ai aduce in sprijinul ideilor tale.

Intre metodele folosite pina mai ieri pentru fraudarea votului, trebuie sa o enumeram si pe aceea de a implica pe fata serviciile secrete in procesul electoral. Seful Serviciului de Informatii Externe, adica al contraspionajului romanesc, isi da demisia din functie ca sa poata candida la functia prezidentiala. Evident ca neavind in spate un partid puternic si nefacindu-si aparitia in public in perioada pre-electorala pentru a-si consolida imaginea, se poate concluziona ca individul n-are nici o sansa si ca, la pregatirea si experienta lui nu se poate presupune ca nu intelege acest lucru. Drept pentru care nu putem decit trage concluzia ca omul lucreaza in favoarea cuiva, ca voturile pe care el le va recolta vor merge intr-o anume directie asupra careia analistii sint, deocamdata, rezervati. Fata de alti candidati-interfata, mai usor de intuit, e greu sa spui cui isi va da voturile seful SIE. Insa, in mod cert, el a fost scos la iveala cu un scop bine stabilit.

In Romania, tara in care partidele mici – sau, hai sa zicem, ideologiile neafiliate curentului larg – n-au avut niciodata o sansa, metoda asta de a permite candidatilor cu sanse reduse sa polarizeze o parte a electoratului pe care, mai apoi, s-o “verse” in sacul cite unui candidat cu sustinere puternica nu e noua. Mai noua e metoda de-a scoate serviciile secrete la iveala pentru a-ti face jocul. Pina acum oamenii din serviciile secrete se implicau in procesul electoral de cele mai multe ori din umbra, dirijind cite o actiune electorala sau colportind informatii care sa incline balanta votului catre un anume candidat. Cred ca prima actiune “la vedere” a serviciilor secrete a fost facuta la sfirsitul anilor ’90, cind Virgil Magureanu, recent iesit de la conducerea Serviciului Roman de Informatii, isi facea partid. De atunci si pina acum lucrurile au evoluat mult. Au evoluat, ca atare, pina la faza actuala, in care serviciile tind sa faca pe fata jocul unui candidat impingind lucrurile in extremis. Ar fi interesant de stiut ce parere au occidentalii de chestia asta, dar cum si ei au, actualmente, preocupari mai intense, trebuie sa mergem inainte fara a consulta opinia internationala.

Ion Cristoiu, intr-o analiza dealtminteri foarte lucida facuta ieri seara la un post TV, considera ca in Romania serviciile isi aleg candidatii pe care-i vor sprijini. Pe temeiul faptului ca, in prezent, Traian Basescu nu le va mai putea fi sef nici chiar daca s-ar mentine in spatiul politic, ipoteza cea mai sustenabila ar fi ca serviciile se vor intoarce catre sustinerea singurului candidat care provine dintr-un partid conservator sub aspectul ierarhiilor si numirilor pe functii, si anume PSD. Daca in trecut Traian Basescu a fost favorizat impotriva lui Adrian Nastase, acest lucru s-a datorat faptului ca T.B avea el insusi legaturi puternice cu serviciile secrete si cunostea bine sistemul respectiv. Modelul de “partener” a fost preferat modelului de “boss.” Cei “dinauntru” stiau, cu alte cuvinte, ca Basescu ii va aborda intr-un spirit colegial, fara sa incerce reformarea lor. Asupra reformarii nu s-au inselat, s-au inselat numai asupra atitudinii presedintelui in exercitiu fata de ei – drept dovada sta faptul ca omul le-a terfelit, in ultimele luni de mandat, prestigiul si reputatia fara ca sa i se poata raspunde in nici un fel. Este foarte probabil ca raspunsul sa se vada in noiembrie, la alegeri.

Miza alegerilor e mare. Miza si mizeria lor.

Advertisements

Leave a Comment »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: