Blogul proletarului de tranzitie

September 22, 2014

Din seria candidaturilor lansate la apa

Filed under: Idei personale — proletaru @ 7:36 am

Va marturisesc cu sinceritate, credeam ca Ponta si-a lansat odata candidatura. Acum o luna, la inundatii, cind a tinut si un discurs in acest sens. Alaltaieri am aflat ca n-a fost asa, si ca spectacolul din seria “Republica, mareata vatra” ce i s-a dedicat la Arenele Nationale tocmai asta avea in vedere.

Exista erori si erori. Unele te costa doar o grimasa de nemultumire. Altele te costa totul. Ideea asta imi statea pe limba in timp ce urmaream spectacolul de lansare a candidaturii pentru cursa prezidentiala a lui Victor Ponta. Un show megalomanic, de prost gust, cu trimitere la niste pagini de trista amintire a istoriei romanesti. Memoria comunismului e cit se poate de prezenta in mintea romanilor, mai cu temei, mai fara temei; ca s-o constati nu e nevoie de nici o sondare de anvergura in memoria colectiva, ci numai de simpla trecere in revista a presei curente, mai ales a presei de opozitie. Tocmai fiindca opozitia n-are nici ea un proiect limpede pentru viitoarea guvernare, bate moneda pe mostenirea tragica a PSD-ului: represiunile din Piata Universitatii, mineriadele, demolarea industriei romanesti si a fondului funciar. Or, in aceste conditii, a iesi la rampa in cadrul unei festivitati uriase in care lumea agita steaguri rosii si scandeaza numele candidatului e un demers cel putin absurd. E, mai exact, o exhibitie in maniera scenelor din teatrul de avangarda, in care multimile se extaziaza inaintea cite unui eveniment de importanta minima, in vreme ce puse inaintea unor momente cruciale ridica din umeri. E, ce mai incolo si-ncoace, ca-n Eugen Ionescu.

Dincolo de aceasta greseala tactica a PSD-ului – si ma intreb din nou daca Victor Ponta n-are niste consilieri care, absolut intimplator, au niste state de plata si in tabara adversa! – simt imboldul de-a reveni la istorie. Impresia ca social-democratia romaneasca de azi e cu un picior in comunism deriva din multe lucruri. Deriva, odata, din elementele care au creat partidul in ’89, din trecutul liderilor sai, din comportamentul si deciziile acestora, din tipurile de discurs abordate (ma refer aici cel putin la discursurile oficiale, de campanie) dar si din lipsa de receptivitate a Europei la majoritatea deciziilor care vin pe filiera guvernului actual. Nu poate fi la mijloc numai propaganda opozitiei ori faptul ca socialismul european e, la rindul sau, intr-un profund regres. Aici se mai vad si urmele unui hiatus de limbaj comun cu Uniunea Europeana, hiatus intretinut si de optica exprimata acum doua luni de Ponta “lasati, domnule, ca le dregem noi pe toate!”. Istoric vorbind, e limpede ca PSD-ul de azi sta mult mai prost decit stramosul sau, partidul dizolvat in 1948 si condus de Constantin Titel Petrescu, un politician care si-a petrecut ultimii ani in puscariile comuniste. Nu are anvergura, demnitatea si mesajul acelui PSD, mesaj strict delimitat de principii bolsevice.

Acum sa revenim la costurile acestei erori. Nu stiu daca ea va intoare scorul voturilor in defavoarea lui Victor Ponta, desi acest lucru ar fi posibil. Nu stiu, cu alte cuvinte, daca ea va insemna pentru Ponta ce-a insemnat pentru Geoana vizita facuta lui Sorin Ovidiu Vintu puterea noptii. In orice caz, dupa acest “down”, actualul prim-ministru va avea nevoie de un “up”, de ceva care sa-l ridice in sondaje. Insa aici bag mina-n foc ca va avea noroc. Inca niste bilbieli ale lui Klaus Johannis, si inca niste porcarii lansate de primul cirmaci al tarii, si V.P se va ridica, iarasi, artificial in fruntea calasamentului. Cu toate astea, omul de bun simt politic nu se poate sa nu fi ramas cu un gust amar de pe urma vizionarii acestei sarbatori electorale marca PSD. Pentru ca cea mai importanta concluzie care se desprinde de aici e ca Ponta (si aici ma repet) n-are opinie personala. Cineva sigur pe sine si cu opinie personala puternica ar fi optat pentru mai putin spectacol si, in orice caz, pentru o mai redusa exhibare a cultului personalitatii. N-ar fi lasat pe altii sa faca regia unui show unde protagonistul si nu decorul trebuie livrat maselor. Oricit de mare ar fi partidul, oricit de mari ar fi asteptarile oamenilor de la tine, nu te poti opune circului altora printr-un circ propriu. Pentru ca initiativa s-ar putea sa fie sanctionata cu citeva voturi pe care, cum ar spunea Radio Erevan, nu le iei, le dai.

Tot din bafta primului ministru face parte si evenimentul care a polarizat ieri atentia presei romanesti, si anume auto-denuntarea unui ziarist de opozitie ca agent sub acoperire al unui serviciu de informatii. Lumea a uitat de spectacolul PSD-istic si-a imbratisat, cu aviditate, informatia noua. Se pare ca e la moda sa alergi sa te auto-deconspiri ca spion. Nu vad de ce n-ar putea fi tot asta si sansa de resapare a lui Victor Ponta: preluarea identitatii lui James Bond, intr-o noua pelicula scrisa si regizata de echipa PSD. Actori sint, bani pentru o superproductie exista, locuri amenajate special pentru filmari la scara mare sint destule.

Si, ce e mai important, figuranti sint cu duiumul.

Advertisements

11 Comments »

 1. Om trăi şi om vedea. ce va fi la alegeri
  nici Nastase (mentoru’ lui Ponta) nu a avut asemene spectacol “grandoman” inpins pana la dizgratie si opulenta ;
  sunt curios de unde au avut bani , stiind ca PSD-ul are o datorie de vre-o 7 (sapte) milioane de euro iar investitia in spectacolul se invarte in jurul a 2 (doua) milioane euro

  Comment by alexegaby — September 22, 2014 @ 8:18 am | Reply

  • Pai bani probabil ca au avut din banii redirectionati de Oprescu de la alte proiecte. Ceva-ceva or fi invatat si PSD-istii din sistemul basist de compensare a campaniei din 2009 – poate ca n-o fi fost el neaparat basist “ab origine”, dar in orice caz atunci a fost aplicat la cea mai inalta scala. Sute de firme au luat contracte cu statul pentru maruntisuri pe sume uriase, care sume s-au directionat catre campanie. Dupa alegeri, toti patronii firmelor respective au primit ba contracte suplimentare, ba functii, ba retributii preferentiale sub legea insolventei. Fiecare ce-a vrut.

   Comment by proletaru — September 23, 2014 @ 4:22 am | Reply

   • Lucruri dovedite, evident, prin documente si marturii la care tu ai avut si ai acces

    Comment by Raul — October 7, 2014 @ 3:33 am

 2. Deci sa-ti zic eu, Raule, cum e cu dovezile astea. E chestie de interpretare. Basistii, de pilda, cum apare cite un PSD-ist acuzat de cutare si cutare, zic: stiam eu, corupt ca intreg PSD-ul, neam de baronet, etc. Cum apar acuzatii la adresa lui Basescu & company, aceiasi indivizi striga: dovezi, vrem dovezi, etc. E cam valabila si reciproca. Intelegi cum vine treaba?

  Comment by proletaru — October 8, 2014 @ 3:03 am | Reply

  • Nu, e dificil de inteles. Eu stiu ca daca faci o acuzatie, ar trebui sa o poti dovedi. Nu ma refer la acuzatii de tipul “X e prost”, ci la alea de tipul “Sute de firme au luat contracte cu statul pentru maruntisuri pe sume uriase, care sume s-au directionat catre campanie.”
   A spune, cum faci tu: “nici basistii nu produc dovezi pentru afirmatiile lor” nu reprezinta o dovada pentru adevarul acuzatiilor tale.

   Comment by raulbaz2013Raul — October 8, 2014 @ 6:26 pm | Reply

 3. So?

  Comment by raulbaz2013 — October 9, 2014 @ 6:34 am | Reply

 4. Iti spun eu cum e cu dovezile. Cand aduci acuzatii de genul “sute de firme au cotit banii si i-au bagat in campanie”, trebuie sa ai dovezi. A zice “basistii fac si dreg” nu se poate constitui intr-o dovada pentru adevarul acuzatiei tale.

  Comment by raulbaz2013 — October 9, 2014 @ 6:39 am | Reply

  • S-a facut, domnule, in citeva editii de “Sinteza zilei” (Aici e o bucata din emisiune) – cu unele fotocopii de contracte, cu numele si functiile “donatorilor” inainte si dupa alegeri, cu prezentarea traseului banilor (acolo unde s-a stiut despre el). In fine, o prezentare destul de specifica la care fireste ca tu tot vei veni cu pretentia vreunei dovezi si mai exacte, precum un act prin care invinuitul recunoaste faptele de care e invinuit, sau ceva de genul ala. De altminteri, ca unul care-a analizat in 17 episoade un fenomen asupra caruia concluzia pe care-ai tras-o e ca se intimpla, tu esti in stare de astfel de sofisme. Totul pentru nasu-tau, totul pentru victorie. 🙂

   Comment by proletaru — October 10, 2014 @ 5:23 am | Reply

 5. Sinteza zilei e cumva aia la care se prezinta poze de la ziua lui Rares Bogdan, unde omul si-a invitat prietenii, ca intrunire de taina a basistilor complotisti? Sau aia unde actualul puscarias Rosca Stanescu a prezentat in aplauzele spalatilor pe creier documente care demonstrau ce spagi uriase a luat Basescu, pentru ca numai dupa cateva zile sa retracteze (la alt post TV!), pretinzand ca a fost o incurcatura?
  Papasa, eu nu vreau dovezi “mai exacte”, eu vreau dovezi punct. Ceea ce se prezinta la posturile puscariasului Voiculescu – turnator la securitate a membrilor propriei familii nu prezinta credibilitate.

  Comment by raulbaz2013 — October 10, 2014 @ 1:24 pm | Reply

  • Da, cunosc. Discursul e ala profesat si de presedintele tau: veniti de la postul turnatorului care asa si pe dincolo? Asadar, pe acest criteriu, cum mai spusei cindva, se poate foarte bine ca preferatul tau sa-l calce pe cutare cu masina pe trecerea de pietoni si de vina vor fi, pe rind, semafoarele, culoarea zebrei, pietonii, ministerul de interne si, in final, presa. Acest criteriu e imbratisat by default de fiecare data cind un opozant e luat la DNA, caci ala “trebuie sa fi facut ceva”, in timp ce pentru unul “de-al tau” trebuiesc dovezi, dovezi nemasurate, interminabile, foi parafate si ras-parafate de justitia imanenta si transcendenta. Eu tot mai sper ca in momentul in care regimul curent va lua sfirsit, o sa renunti si tu la sistemul ala de gindire si-o sa reinveti gindirea democratica. Aia in care justitia renunta la hartuiri si probeaza vinovatiile asa cum vin la rind, nu in regim preferential.

   Comment by proletaru — October 12, 2014 @ 11:16 am | Reply

   • Exact asta face justitia: ii ia la rand.

    Comment by raulbaz2013 — October 14, 2014 @ 2:28 pm


RSS feed for comments on this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: