Blogul proletarului de tranzitie

August 22, 2014

Eroi ai copilariei

Filed under: Idei personale — proletaru @ 2:49 pm

Ma uit la figurinele cu care se joaca fiul meu si-mi dau seama cu uimire ca nu recunosc nimic. Nu numai ca nu recunosc eroii in sine, dar constat ca aproape nici unul nu e humanoid. Iar humanoizii, ce sa mai vorbim, sint mai curind niste semizei dotati cu puteri supranaturale care au posibilitatea ba sa zboare, ba sa se transforme in tot soiul de instrumente contondente, ba sa ridice niste greutati uriase. La asta, ultima, e drept ca avem de-a face cu cultul atletului, care nu e tocmai de data recenta. Esentialul este, insa, ca nici unul din acest eroi ai copilariei de azi nu descriu personaje din viata reala.

Imi amintesc ca in copilaria mea, partial ca rezultat al propagandei comuniste, partial ca si consecinta directa a atractiei fiecarui copil pentru luptatori, razboinici si performeri, aveam citeva personaje ilustrissime pe care imi doream sa le copiez. Erau, astfel, Mihai Viteazul, Baba Novac, Mircea cel Batrin; erau, din literatura straina, personajele lui Dumas ori Feval; erau fotbalisti precum Maradona ori Marco Van Basten; aventurieri gen Mihai Tican Rumano ori cosmonauti asemenea lui Prunariu. Practic, aproape fiecare erou care-mi venea in minte, pornea de la cel putin un individ, personaj real ori legendar al cartilor pe care le citeam, al benzilor desenate parcurse ori al filmelor vazute. Ma intreb astazi in ce masura m-as fi putut atasa, avind un asemenea background, de un personaj fictional. Daca cineva ar fi venit sa-mi prezinte un alter ego al lui Captain America, de pilda, sau al lui Wolverine, in ce masura ar fi putut eroii astia sa-mi suscite pasiunea si imaginatia?

N-am cum sa fac cercetare ori statistici in acest sens, insa am o puternica impresie ca una din problemele tineretului american se trage direct din materialul pe care-si construiesc visele. Idolii copilariei, figurinele cu care te joci, le urmaresti in ilustratii si in compania carora iti alcatuiesti propriile aventuri, sint astfel de personaje. Atunci cind toti, absolut toti idolii tai, sint ireali si imposibil de transpus in realitatea imediata, o sa ai la un moment dat o deziluzie. O sa constati ca acesti eroi nu-ti pot veni niciodata in ajutor, indiferent de situatie, dupa cum o sa constati si ca nici nu poti ajunge vreodata sa imiti gesturile lor. Pe mine, unul, stiu bine ca m-au ajutat in destule examene cunostintele istorice dobindite din cartile pe care le citeam; m-au ajutat destul in explicarea trecutului si cartile de mitologie greaca, scandinava si orientala parcurse; m-au ajutat in intelegerea lumii si citeva din imaginile celor in care-mi investisem pasiunile copilariei. Si poate ca cel mai mult m-a ajutat faptul ca am putut creste fara sa-mi pierd convingerea ca odata, cel putin odata, voi avea la rindul meu posibilitatea sa imit unele din faptele idolilor mei.

Astazi, in Lumea Noua, ma intreb cit de mult il vor ajuta pe fiul meu imaginile si povestile tesute in jurul lui Batman, Iron Man ori in jurul robotilor din Halo 3. Cit de mult il vor sprijini in optiunile viitorului. Sigur, poate ca viitorul va face utile si astfel de lucruri. Dar pina cind le va face utile, am credinta ca una din misiunile mele e aceea de-a incerca sa previn deziluziile viitorului. De-a scadea intensitatea visurilor tesute in jurul unor caractere incredibile, imposibile si inimitabile si de-a creste potentialul unor visuri cu rasfringere in lumea si istoria reala.

Pina la urma ce vi se pare in neregula cu Mihai Tican Rumano? Cu siguranta nu e un moft sa vrei sa vezi lumea asa cum a vazut-o el…

Advertisements

Leave a Comment »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: