Blogul proletarului de tranzitie

August 2, 2014

Teorie si practica

Filed under: Idei personale — proletaru @ 6:03 am

Acum citeva luni, la numirea Ioanei Petrescu pe postul de ministru al finantelor, imi exprimam aversiunea fata de metoda presei romanesti de a dezavua atit profanul cit si specialistul cu o argumentare similara. Profanul e expediat, in mod natural, la gunoi, pentru ca-i lipsesc pregatirea si patalamalele. Specialistul care vine si cu pregatire si cu patalamale e expediat si el tot la gunoi, dar pentru alte motive: nu e pregatit pentru politica de Bucuresti, domnule! Nu stie cum merge treaba pe Dimbovita, chestie care o sa-l coste. Una peste alta, numirea oricaruia dintre astia pe post inseamna pierdere de timp si extorcarea contribuabilului de buna credinta. E inutil sa-i cereti presei sa propuna o alternativa; fiecare om de presa o sa va spuna ca presa nu se ocupa de chestiuni ipotetice, ci lucreaza numai pe realitati care sint, evident, criticabile.

Problema e ca, recent, ministrul finantelor si-a inceput iesirile in public. Prima data la confruntarea cu presedintele Basescu pe tema legii CAS-ului, din care confruntare Ioana Petrescu a iesit sifonata rau de tot. Ulterior, ministrul a aparut la diverse talkshow-uri unde i s-a dat ocazia sa-si prezinte punctul de vedere profesional cu privire la politica fiscala a guvernului in exercitiu. De fiecare data cind am avut ocazia s-o ascult am constatat ca Ioana Petrescu vorbeste ca din carte. De fapt vorbeste chiar din carte, mai exact din manualele studiate de-a lungul timpului. Nici un singur moment n-a prezentat o situatie concreta, din economia Romaniei, si un set de masuri relative la ea. Nici un singur moment nu s-a ocupat de cifre ori statistici actuale, ci a facut mereu pura teorie. Pura teorie a facut si ieri cind, intrebata despre prezumtiva gaura de 5 miliarde lei in bugetul statului, odata cu aplicarea noului CAS, s-a rezumat la a explica in ce fel se acopera, in genere, gaurile din PIB. Fara sa iasa, din cimpul ipotezei, la intilnirea cu cifrele.

Sint de acord ca aici e o dificultate. Sint de acord, odata, ca avem destui ministri care, in momentul de fata, nu sint capabili sa expuna nici macar teoretic masurile din fieful aferent. Dar imi permit sa cred ca nici cei care-si pun meseria in termeni exclusiv teoretici nu sint oamenii care ne trebuie. Ioana Petrescu nu e menita sa reziste in politica financiara a Romaniei. Pentru oamenii asemenea ei trecerea de la teorie la practica e un salt urias pe care multi nu mai ajung sa-l faca intr-o intreaga legislatura. Fireste, a semna contracte paguboase ori a manipula cifre fara acoperire, asa cum o fac falsii “practicieni” nu e o metoda indicata de a-ti exercita atributiile. Insa incremenirea in spatiul teoretic nu e nici o metoda. Ori unul din motivele pentru care Romania a ajuns in stadiul in care a ajuns e tocmai aceasta incremenire in teorie a oamenilor pregatiti. Aristotelic vorbind, ceea ce ramine definitiv in potenta e doar energie pierduta.

Pina la urma, vreau nu vreau, trebuie sa reconsider pozitia dinainte. Si presa are, uneori, dreptate: politica de Dimbovita nu e pentru toata lumea. Pina acum, politicii dimbovitene i-au supravietuit numai “practicienii” hoti. N-ar fi rau sa inceapa sa-i supravietuiasca si practicienii onesti. Dar pentru aia, trebuie mai intii ca ei sa se nasca.

Advertisements

Leave a Comment »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: