Blogul proletarului de tranzitie

June 13, 2014

Amintiri literare

Filed under: Idei personale — proletaru @ 10:28 am

Constat ca amintirile din viata literara incep sa prinda tot mai mult contur prin diverse publicatii romanesti, si lucrul ma bucura enorm. Astazi, cind literatura e deja atit de diminuata in rindul preferintelor românului, e de bun augur sa incerci s-o resuscitezi prin citeva mini-portrete ale unor autori redutabili. E vorba de portrete facute “la botul calului”, care-i umanizeaza pe literati si le recompun, in constiinta publicului, imaginea estompata de vremi. Si nu se stie cind publicul, ridicol de obisnuit astazi numai cu lectura ziarelor si revistelor, s-ar putea simti la un moment dat constrins, dupa ce s-a impartasit din viata seniorilor cartii, sa le guste si scrierile.

E adevarat ca nu toate povestirile din viata marilor inaintasi le fac cinste respectivilor. Dar daca ai de unde alege, lucrurile nu stau tocmai rau. Eu, unul, stiu bine ca m-am simtit nu o data imboldit cindva de initiativa de-a povesti cite-o aventura-doua din facultate. Si de fiecare data m-am oprit, intrebindu-ma in ce masura reiterarea lucrurilor le-ar fi utila actorilor principali. Cele mai multe aventuri din facultate pe care am avut privilegiul sa le petrec in compania unor somitati ale filosofiei clujene, nu surprind decit ispravi mundane si pitoresti savirsite sub patronajul nazdravanului Bachus. Si nici una nu poate fi spusa pe sleau, toate fiind suficient de “corozive.” N-o sa uit, de pilda, niciodata sueta ad-hoc dintr-un parc public, pe malul Somesului, unde am jucat, alaturi de doi mari profesori, baseball cu o sticla de Tamiioasa. E de neuitat si momentul cind, participind la o simpla si nevinovata cina cu un inalt universitar, a trebuit ulterior, pe la miezul noptii, sa-l car in spate pe distinsul personaj pina la taximetru si ulterior de-a dreptul pina in casa. Alta faza, absolut proverbiala, pe care am trait-o, a fost atunci cind un filosof remarcabil si respectabil m-a trimis in centrul Clujului, cerindu-mi ritos sa nu ma intorc fara doua primadone ale trotuarului care trebuiau sa fie astfel: frumoase, curatele, parfumate, stilate si cu vocabular cit mai elevat. Culmea e nu ca m-am dus, ci ca m-am si intors, respectind cit puteam mai bine doleanta. Nu ma-ntrebati, fireste, cum s-au petrecut evenimentele, caci n-am sa va pot raspunde. Finalmente, ar fi imposibil de omis si aventura cu un celebru profesor de logica, odihneasca-se in pace!, care a venit la un examen din crucea diminetii beat turta si care, la dineul de dupa examen pe care pusesem toti mina de la mina sa i-l oferim, s-a trezit efectiv si s-a comportat cu un maximum de seriozitate, sfidind toate legile fizicii si betiei universale. Toate aceste lucruri ar merita povestite cu lux de amanunte, dar cum s-o faci si sa incerci sa mentii in acelasi timp si discretia asupra personajelor? In fond cunoasterea lor, asocierea cutarui chip cu cutare mit si opera ar fi cu adevarat important si interesant. Fara aceasta cunoastere, fara dezvaluirea actorilor principali, nu ramin in urma decit niste mici povesti frivol-amuzante.

Tocmai de asta zic, periplul memorialistic prin lumea literatilor de ani ’80 le creste substantial cota, in opinia mea, unor ziaristi-scriitori ca Florin Iaru ori Cristian Teodorescu. Cronicile pe care ei le fac timpurilor de altadata se cer citite si apreciate. Ele ne arata ca e posibil ca niste autori literari pe care inspiratia n-a reusit intotdeauna sa-i ridice, de-a lungul timpului, deasupra contemporanilor, pot gasi si cai alternative pentru a-si eleva literatura. A-ti scrie amintirile cu haz si verva e, la momentul potrivit, un mod scriitoricesc de a te manifesta frumos si limpede. De a exista.

Advertisements

Leave a Comment »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: