Blogul proletarului de tranzitie

May 26, 2014

Euroscepticism si eurofilie

Filed under: Idei personale — proletaru @ 5:21 am

Intreaga desfasurare a alegerilor europarlamentare de ieri pe mine m-a condus la o singura concluzie: ca romanilor nu le prea place Europa. E frumoasa, fireste, cind vine vorba de-o vizita, de-o distractie, de-o bresa turistica intr-o viata altminteri plina de peripetiile tranzitiei. Dar cind Europa inseamna altceva decit turism, cind ea inseamna recomandari politice, tratative, parlament, fonduri de accesat, obligatii si responsabilitati, romanii o iau ca pe-un organism suparator cu care e bine sa nu ai de-a face. Mi se pare ca Europa politica reuseste sa deranjeze asa cum Europa geografica n-a reusit inca s-o faca, cu toate amplasamentele ei teritoriale care de multe ori nasc animozitati. Europa geografica e, oricum am lua-o, mai tolerabila.

Sigur, s-au vehiculat prin mass-media tot soiul de ipoteze pentru care prezenta romanilor la votul pentru reprezentantii tarii in Parlamentul European e, de ani destui, undeva intre un sfert si o treime din totalul populatiei cu drept de vot. Si ipotezele sint, fireste, plauzibile si ele: ca romanii sanctioneaza prin neprezentare coruptia si incompetenta din partide; ca romanii sanctioneaza, astfel, faptul ca listele de candidaturi sint alcatuite din rezultate ale mariajelor, cumetriilor si legaturilor paternale dintre candidati si membrii de marca ai partidelor politice; ca romanii, finalmente, sanctioneaza incompetenta de pina acum a europarlamentarilor romani care n-au fost capabili sa schimbe, prin interventiile lor, perceptia negativa pe care o inregistreaza tara noastra de la Revolutie incoace. E corect, sint in tara asta cel putin citeva sute de mii de oameni care stiu ce sanctioneaza prin neprezentare. Dar marea majoritate a romanilor care nu se duc sanctioneaza, mai mult sau mai putin constient, Europa in general si Uniunea Europeana in particular.

Personal, cred ca problema esentiala a alegerilor pentru parlamentul european e, odata, arhitectura acestor alegeri, si in al doilea rind arhitectura parlamentarismului european. La alegerile astea nu prea poti vota pe nimeni in chip nominal, iar organizarea ierarhica pe liste e cel putin problematica, in sensul ca poate da nastere la tot soiul de minareli: schimburi, redistribuiri si descalificari. Arhitectura procesului electoral e, oricum o luam, viciata. In ceea ce priveste activitatea de europarlamentar avem iarasi de-a face o nebuloasa funciara. Literalmente, odata ce reprezentantul tau paraseste tara si se tireaza la Bruxelles, nu mai ai habar ce face respectivul, ce vorbeste si de ce activitati se tine in numele tarii pe care o reprezinta. In ceea ce-i priveste pe parlamentarii din Romania, chiar daca n-ai nici o modalitate de control a activitatii lor, poti totusi s-o monitorizezi relativ lejer, chiar si numai din mass-media. Cu europarlamentarii nu e la fel. Ai auzit de citiva, care olandezi, care nemti, mai incisivi si mai cu nerv, ale carora discursuri ori divagatii au fost popularizate si pe Youtube. De activitatea alor tai n-ai auzit. E foarte probabil ca nici nu exista sau, mai rau, ca e absoluta impostura. Prin urmare, vad foarte bine unde stau motivele pentru care cineva sa aiba tendinta sa refuze participarea la un atare demers electoral.

Pe de alta parte, Romania are si o multime de cetateni care, cel putin la nivel discursiv, sint cu Europa. Se vor occidentalizati, se vor acceptati de apus si de miazanoapte, isi clameaza pe unde apuca dispretul fata de apucaturile stravechi si reprobabile ale romanilor. Sint, pe zi ce trece, tot mai multi, pentru ca pe zi ce trece tot mai multi viziteaza Europa si se conving ca Vestul e ceva mai civilizat. Procedind prin comparatie, fara sa mai intre in ingredientele sociologice si istorice ale povestii, le da cu minus. Rezulta, adica, ca intorcindu-se in Romania se intorc la non-civilizatie si ca cineva ar trebui sa faca ceva in sensul asta. Sigur, dupa o atare tirada te-ai astepta sa-i vezi pe oamenii astia ca dau navala la urne atunci cind vine vorba de trimisul cuiva in Parlamentul European. Daca nu-l sustii pe primul om de pe lista unui partid, atunci macar pe al cincilea ori al saselea care sint mai putin rude cu careva si care par cit de cit competenti. Daca nu sustii un partid, atunci alege macar un independent. Si daca nu mergi sa sustii omul ori partidul, du-te macar sa-ti sustii principiile europene.

Numai ca nu se intimpla nici asta. La alegerile pentru Parlamentul European, in Romania, euroscepticii sint solidari cu eurofilii. Se sta acasa. Iar lucrul, din pacate, ii contamineaza si pe alesii care, in cele din urma, isi fac drum in Parlamentul European. Angajati pe drumul reformei europene de o larga majoritate care sta acasa, prefera si ei sa stea acasa, in multi-echipatul lor aparatament bruxellez, in loc sa mearga si sa le zica strainezilor ca poporul roman, daca-i dai o sansa, s-ar putea sa-ti arate si niste calitati, si ca Romania e, totusi, o tara ca lumea.

Advertisements

1 Comment »

  1. Am votat, dom’le, am votat!

    Comment by margarina2 — May 26, 2014 @ 10:20 am | Reply


RSS feed for comments on this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: