Blogul proletarului de tranzitie

May 4, 2014

Mic indreptar pentru intelegerea esecului romanesc de imagine – Partea 1

Filed under: Idei personale — proletaru @ 9:55 am

a) From the outside

Exista doua leitmotive, dupa parerea mea, pentru care democratia nu va fi niciodata asumata cum trebuie in Romania. Unul vine din exterior si se refera la perspectiva prin care Occidentul ne descifreaza, iar celalalt din interior, si are legatura cu modul nostru de-a ne livra lumii. Ambele sint incompatibile cu o civilizatie democratica si, in genere, cu o societate progresista. Fapt este insa ca ne-am obisnuit cu ele de o asemenea maniera incit nu le mai stim distinge ca si cusururi, ci dimpotriva, avem impresia ca ele tin de o ideala normalitate a lucrurilor.

Leitmotivul exterior e tipicul ales de Occident in genere pentru a se raporta la romani. Secretomania ceausista si suspiciunile occidentale vizavi de resursele ascunse ale acestei fortarete a bolsevismului tirziu in inima Europei ii asigurasera Romaniei pre-revolutionare o pozitie oarecum privilegiata. Respectul politic pe care-l inspira tara noastra se amesteca, fireste, cu mila europenilor fata de populatia oprimata, dar nu in dauna prestigiului romanesc. Lumea nu stia daca Romania e frecventabila sau nu, ceea ce facea din ea un punct de interes. Ceausescu era suspectat de bogatii imense si de jucator pe piata petrolului si pe piata armamentului oriental. Cind mergea undeva, inclusiv in Occident, era primit ca egalul liderilor respectivi. Romanii care “scapau” pe-afara erau, si ei, bine tratati de semenii lor din tarile civilizate. Daca nu cu respect infinit, in orice caz cu deferenta.

Odata ce revolutia romana a deschis granitele tarii si odata ce scena politica romaneasca a fost ocupata de niste indivizi gata sa vinda totul pe nimic si sa se imbogateasca din comisioane, s-a dovedit ca, totusi, romanii nu prea au nimic interesant in afara marilor fabrici si uzine scoase la mezat. Stau prost cu personalitatea, cu resursele materiale, cu limbile straine, cu diplomatia. Sint egoisti, superficiali, indecisi, iritabili, argotici ori mitocani de-a dreptul. Rezultatul? Politica inasprita a vizelor pentru Occident, blocarea oportunitatilor de-a adera la piata Schengen, reprezentantii Romaniei nebagati in seama la intruniri inalte si, ca ultima sfidare, chemarea la ordin a protipendadei politice romanesti, la ea acasa, de catre ambasadele statelor importante. Nu numai faptul ca romanii au cedat in fata acestei lipse de respect fara lupta e constanta vremurilor noastre, ci si cultura generata de acest lucru. Asa se face ca, astazi, daca primul ministru roman refuza sa se duca la Ambasada SUA la ordin, pina si partizanilor partidului din care acesta face parte li se pare gestul riscant si deplasat. Pentru ei a pretinde mai mult respect din directia Occidentului e sinonim cu a te pune rau cu acesta. Ca si cind acuma am fi bine cu Occidentul, sau ca si cind doua decenii de proasta relationare s-ar putea rascumpara subit si unilateral printr-un act de servilism pur.

Asta e primul leitmotiv pentru care haina democratiei nu ne e pe masura si sta pe noi ca pe cuier. Un leitmotiv pentru care vina o poarta, orice s-ar spune, Occidentul. Occidentul, cu sistemul lui de-a anula acele valori formale care nu intra in categoria dogmatismului germanic, a pedanteriei englezesti ori a volubilitatii frantuzesti. In intimpinarea acestei inexacte dar acaparatoare perceptii, vine, din nefericire, si o considerabila contributie de interior.

(Va urma)

Advertisements

Leave a Comment »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: