Blogul proletarului de tranzitie

May 2, 2014

Simtul proportiilor

Filed under: Idei personale — proletaru @ 6:32 am

Declaratia de ieri a presedintelui Romaniei, ca cei zece ani in care s-a aflat in fruntea tarii au fost cei mai buni ani ai Romaniei de la formarea statului unitar roman m-a lamurit, in cazul in care ma mai incercau dubiile, ca omul se afla in plina suferinta. Nu, nu e vorba de mania grandorii. Nu e vorba, cu alte cuvinte, de o iluzie auto-cultivata a propriei superioritati, ci de lipsa simtului proportiilor. E vorba de o boala extrem de grava: schizofrenia. Tututor alora de care ati auzit prin saloanele psihiatrice ca-si asuma identitati si misiuni incompatibile cu statutul lor actual le este destabilizat simtul proportiilor. Nu trebuie sa pretinzi ca esti Napoleon ca sa intri in registrul asta. Tot ce trebuie sa faci e pur si simplu sa crezi ca fara tine nu se pot corecta anumite stari pe care le consideri grave si sa persisti in asta. In cele din urma te vei gasi in situatia de a recurge la orice mijloc pentru a reglementa situatia. Maniacii homicizi sint din aceeasi speta.

Daca e sa privim istoria romanilor de la 1918 incoace, mi-e greu sa cred ca nu se pot gasi zece ani care sa fi fost mai benefici pentru natiune. Anii ’20 au fost anii Romaniei Mari si ai stabilizarii economice, in momentul in care majoritatea restului Europei nu se afla intr-o situatie prea buna. Tot atunci Romania si-a consolidat un loc privilegiat in Societatea Natiunilor. Anii ’30 au venit cu reforma agrara si cu industrializarea. Intre ’65 si ’75 a existat o perioada “liberala” a comunismului in care au existat citeva afirmari internationale ale culturii si economiei romanesti. Daca e sa judeci in functie de calitatea vietii, nici intervalul 1990 – 2000 n-a fost prea rau. Nu stiu daca poti privi retrospectiv catre epoca Basescu si spune ca au fost zece ani ai performantei. Poate ca n-au fost zece ani ai esecului pe linie, dar de acolo si pina la succes maxim mai ai cale lunga. Astfel de afirmatii, puse in legatura cu presedintele, n-au nici macar valoare electorala. Tot ceea ce denota ele e o lauda desarta care, pusa in legatura cu afirmatii antecedente la fel de deplasate ale presedintelui, imi intareste convingerea dramatica despre care vorbeam mai inainte.

Pentru mine, ceea ce este esentialmente ingrijorator in aceasta stare de lucruri nu e – desi sint destule motive de ingrijorare si in sensul respectiv – nici faptul ca mai exista destule institutii in stat care primesc ordine de la acest om si nici faptul ca presedintelui i se face in continuare o publicitate asidua in media care-i este aservita. E vorba de oameni platiti sa faca ceea ce fac; primii, sa primeasca ordine de la presedinte, si ultimii sa scrie elogios la adresa sponsorului. Eu cred ca si mai ingrijorator e faptul ca mai exista, totusi, oameni care desi vad cu ochii lor derapajele presedintelui, nu pot renunta la glorificarea lui. Exista in Romania oameni in toata firea, oameni seriosi si, unii, destul de culti, gata sa jure ca Traian Basescu e un politician si un om superior. Ori eu stau si ma intreb cum de e posibil asa ceva? Lasind la o parte orice comparatie politica, lasind la o parte orice lupta electorala, si judecind lucrurile numai sub aspect uman, cum dracu e posibil ca un om inteligent sa vada in Basescu convergenta unor calitati morale si spirituale? E vorba de aceiasi oameni care daca ar fi vecini de bloc cu omul Traian Basescu, ar fi mereu in vizita la administrator, plingindu-se de vecinul lor. Cum e, dintr-o data, posibil ca un om care, amplasat in imediata ta apropiere, ti-ar face numai sicane si probleme, sa poata fi adulat de tine ca presedinte de tara?

Oamenii astia, spre diferenta de presedinte, s-ar putea sa-si fi pastrat simtul proportiilor. Dar e o chestie si cu simtul asta: nu e suficient numai sa-l posezi. Uneori mai trebuie sa-l si folosesti…

Advertisements

Leave a Comment »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: