Blogul proletarului de tranzitie

February 14, 2014

Gindirea alba si gindirea alburie

Filed under: Idei personale — proletaru @ 4:37 pm

Ceva mai devreme l-am urmarit la televizor pe un tip, Ionescu, care a fost acuzat in Singapore, unde lucra ca atasat de ambasada, de un omor si citeva raniri, fapte savirsite in timp ce conducea o masina a ambasadei. Cazul nu s-a judecat in tara in care s-a petrecut, unde e probabil ca individul ar fi primit o condamnare la moarte sau, ma rog, ceva de genul. S-a judecat in Romania, unde condamnarea a fost de 6 ani cu executare. Dupa legile romanesti, e probabil ca Ionescu va putea iesi din inchisoare dupa o treime din acest interval, pentru buna purtare, sau chiar mai repede, daca vine vreo amnistie sau daca reuseste sa convinga un judecator ca e incapabil fizic sa-si suporte pedeapsa.

Ceea ce mi s-a parut interesant in filmuletul care-l prezenta pe tip mergind catre inchisoare n-a fost lejeritatea cu care justitia romana a privit cazul, ci lejeritatea lui, a lui Ionescu. In raport cu pedeapsa tipul se considera o victima: e nedrept, e nemeritat, unde mai pui ca nu se mai poate aduce nici un amendament situatiei de vreme ce asa a hotarit justitia, etc. In raport cu accidentul in sine, lucrurile sint si mai limpezi: nu exista probleme de constiinta deoarece Ionescu nu se considera vinovat. N-a fost el la volan. Pai cum, de vreme ce cutare dovada il indica pe el ca fiind autorul accidentului? Facaturi domne, vedeti-va de treaba! N-are de ce sa aiba remuscari, n-are de ce sa simta compasiune fata de victime. Cu atit mai mult cu cit, adauga raspicat Ionescu, victimele au primit niste sume imense de la asigurari, chestie care le-a aranjat pe toata viata. De ce-ar avea el probleme de constiinta atita vreme cit aia par sa fi cistigat o gramada de bani din afacerea asta?

Cinismul asta mie imi sugereaza un tip de inferenta pe care am avut ocazia sa-l vad destul de des in ultimii ani in societatea romaneasca post-revolutionara. E o aroganta romaneasca subsecventa fenomenului de “aroganta alba”, o conceptie de tip rasial care a guvernat relatiile dintre Occident si lumea non-occidentala in epoca ulterioara marilor descoperiri geografice (a se vedea filmul “Sand pebbles” din 1966). Iata si dimensiunea autohtona a acestei gindiri: daca inainte de ’89 romanii se vedeau, din pricina lipsurilor si a drepturilor repetat incalcate, situati pe o scara valorica inferioara altor natii, ulterior perspectiva s-a schimbat. A contribuit la asta faptul ca ei s-au putut ridica deasupra ordinii politice. Anii post-revolutionari le-au adus romanilor si un sentiment de superioritate: noi am suferit mai mult, noi am luptat mai mult, sintem mai “caliti”, sintem mai inteligenti, sintem mai pregatiti pentru viitor. Decit cine? Decit “ei” – unde pronumele personal indica, de la caz la caz, locuitorii unei alte regiuni ori tari. Ei bine, imaginati-va ce proportii poate capata aceasta emfaza atunci cind discutia se muta de la popoarele Vestului la popoarele Estului. Oricit de mult ar munci asiaticii, cu oricit profit, oricit de mare ar fi izvorul de intelepciune si pragmatism din care se revendica ei, indraznesc sa spun ca fiecare al treilea roman va ridica din umeri cu rezerve in ceea ce priveste Asia in genere: da domne, sint in regula asiaticii, dar… Conjunctia putind marca debutul oricarui tip de argumentare: sint de felul cutare, le lipseste cutare lucru, ii dezavantajeaza cutare defect. In adincime, radacina inferentei e aceeasi: presupusa superioritate a celui care vorbeste.

Nu ma indoiesc ca acest Ionescu, tip grizonat si spelb, alb prin natura, european prin cultura si roman prin definitie, ii va fi privit pe singaporeni cu un ochi distant si critic inca de la inceputul misiunii sale diplomatice. Desigur faptul ca provenienta sa “alba”, “romaneasca” l-a salvat de la un proces si de la o soarta dramatice n-a facut decit sa-i amplifice dispretul fata de victimele sale si fata de cultura lor. Suboameni si atit. Evident nici ei nu se considera altminteri, de vreme ce i-au acordat atit de usor extradarea. Constiinta sa a fost impacata “by default” de catre sistemul care l-a absolvit. Sa nu va mire cinismul lui, sa nu va mire nici raceala pe care o afiseaza. Nu s-a dezumanizat decit atit cit trebuie ca sa traiasca nestingherit printre cei asemenea lui.

E posibil ca-n puscarie sa-si schimbe optica. Depinde cu citi reprezentanti ai unor “rase inferioare” ia contact.

Advertisements

Leave a Comment »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: