Blogul proletarului de tranzitie

February 2, 2014

Educatia maselor

Filed under: Idei personale — proletaru @ 8:07 am

Urmaresc din cind in cind blogul unui domn care face ce face si revine la tema educatiei – mai exact la tema ne-educatiei romanesti. Educatia nu e simpla scolarizare, e ceva mai presus de scolarizare. E procesul prin care acumulezi cunostinte dar si acela prin care diferentiezi binele de rau; e procesul prin care inregistrezi faptele bunului simt, dar si acela care te inzestreaza cu optiunea respectivelor fapte. E, intr-un cuvint, ceea ce primesti de la parinti, de la scoala si de la societate, grefat pe propriul discernamint.

Ei, marele lament al domnului astuia e faptul ca romanii sint, in genere, needucati. N-au cultura, n-au gindire de viitor, n-au constiinta sociala iar la capitolul diferentelor dintre bine si rau stau extrem de prost. Asta ar sugera, ca atare, toate optiunile politice gresite, toate personajele rupestre impinse inainte de votul oamenilor, toate erorile de identificare ale unui limbaj comun cu Occidentul si, pina la urma, toate infractiunile absolut decerebrate care se petrec in Romania anilor actuali. De unde si dezolarea ca intr-un secol care ar trebui sa presupuna apogeul civilizatiei – ergo, si al “educatiei” – noi, romanii, sintem in plin faliment al calitatilor respective.

Cred ca viziunea aceasta e mult prea radicala si, in acest sens, comporta erorile pe care le comporta. Luat in ansamblul viziunilor sale despre lume si fiinta, romanul nu e nici mai prost, nici mai inteligent decit bulgarul, neamtul ori argentinianul. Ca atare, perspectiva etnica aplicata asertiunilor de mai sus nu se potriveste. Si nu se potriveste nici asocierea termenului de “educatie” cu modalitatea de-a avea o viata plina de optiuni corecte. Din ansamblul virtutilor dobindite prin educatie, nici cultura, nici judecata, nici moravurile inalte nu te pot salva de la optiuni gresite. E valabil si in politica, si in ceea ce priveste faptele de viata. Bunul simt, venit in completare, te-ar putea salva de la ele, dar nu e obligatoriu. Totul tine de hazard – cum anume nimeresti in jocul asta al optiunilor – si de context (ce faci daca n-ai in jur decit optiuni paguboase ?).

Daca exista, intr-adevar, o criza “romaneasca” a insusirilor umane, e criza bunului simt. In Romania exista riscul ca el sa se piarda mai usor decit in alte parti, pentru ca societatea e, din start, obisnuita cu compromisurile. Nu ma refer la spagi ori la nepotism – sau nu ma refer numai la ele. Ma refer la faptul ca nu exista o legislatie constanta, imuabila. Legile sint in permanenta schimbare si, in afara celor privind citeva infractiuni teribile, toate celelalte au tendinta sa fie schimbate de la un an la altul, in functie de puterea executiva. Furtul, coruptia si ingineriile financiare sint cind reprimate, cind privite relaxat, cind de-a dreptul omise din textul legii. Cind instanta umana de stabilire a greselilor e, din capul locului, neconventionala, cetatenii incep sa judece altfel gravitatea si consecintele unor fapte care, altminteri, sint derogari de la buna conduita.

Unde exista bunul simt? Bunul simt exista acolo unde s-a stabilit un echilibru intre buna crestere si interesul personal. Daca buna crestere iti spune sa nu furi dar necesitatea ta e majora, vei sfida bunul simt si vei comite crima de furt. Este momentul de declin al bunului simt. Acesta, ca orice organ intelectual, odata ce-a pierdut o piesa nu va mai fi niciodata recuperat pe deplin. Am vazut, de pilda, oameni care fura, au remuscari, si incearca sa recupereze acel echilibru al bunului simt prin, sa spunem, donatii. Generozitatea repetata creeaza, dupa o vreme, o falsa aureola – un sentiment de atotputernicie care duce cel mai adesea la abuz. Asa au aparut filnatropii vocali, oameni care au construit destule si-au impartit bani in stinga si-n dreapta. Odata cu marinimia lor au iesit la suprafata si aroganta, severitatea, rasteala.

Asta ar putea fi, de fapt introducerea la o analiza secunda: ce fel de oameni sint cei care acced la putere? Domnul acela suparat pe lipsa de educatie a romanilor a selectat, cu aplomb, politicieni idioti dintr-un singur partid. Ori politicienii idioti sint, in Romania, proprietatea tuturor partidelor. Nu politica i-a facut idioti, ci functiile acumulate de-a lungul timpului. Cindva au fost si ei liceeni imbujorati, visind probabil la un sarut, la o fuga de-acasa, la o minune care sa-i salveze de corigenta. Faptul ca inteligenta lor s-a deteriorat si ca simturile li s-au obliterat vine din traseul lor existential. Alti oameni, la fel ca ei, i-au ajutat sa-l parcurga in felul in care l-au parcurs. Oamenii care au crescut din aceste trupuri si aceste minti transcend partidele si transcend, propriu-zis, orice orientare politica.

Oricine crede ca un partid a strins, la pieptul lui, mai multi oameni de bun simt in raport cu un alt partid, opozant, unde lichelismul e in floare, trebuie sa-si verifice neintirziat reflexele. Caci a baut din apa grea a doctrinei si e pe cale sa-si dea sufletul.

Cuiva.

Advertisements

4 Comments »

 1. Cenzura!

  Comment by Rarf — February 4, 2014 @ 8:00 pm | Reply

  • N-a fost cenzurat, dar s-a dus in spam. 😦

   Comment by proletaru — February 7, 2014 @ 5:53 am | Reply

   • Mama lui de spam…

    Comment by Rarf — February 7, 2014 @ 6:49 am


RSS feed for comments on this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: