Blogul proletarului de tranzitie

January 24, 2014

Prostia sincera

Filed under: Idei personale — proletaru @ 7:17 am

Dis de dimineata, Radu Stroe, ministru de interne, si-a dat demisia. Si-a dat-o in lumina proaspatului si regretabilului eveniment de acum trei zile, si anume prabusirea avionului tip BN2 in Apuseni, soldat cu moartea a doi oameni si ranirea altor cinci. Intimplarea, nu neaparat izolata (in ultimii ani au mai cazut citeva avioane de mici dimensiuni in Romania) a putut totusi sa dea masura frustei incompetente a autoritatilor insarcinate cu gestionarea unor astfel de crize: gasirea victimelor a durat vreo sase ceasuri, intirziere care a dus, de fapt, la moartea celor doi. S-a putut constata, ca atare, ca in dotarea serviciilor de urgenta nu exista aparate de triangulat semnalul mobil, nu exista soft, nu exista oameni antrenati/pregatiti/echipati pentru teren si nu exista, propriu zis, non-birocrati. La bilant constati, de fapt, ca n-ai de nici unele si ca supravietuirea in spatiul romanesc e, integralmente, o problema de auto-gestionare. Atit.

Faptul ca Stroe si-a dat demisia e, insa, si mai interesant atunci cind il pui in relatie cu evenimentele. Stroe, educat la scoala politica a Securitatii de stat, trebuia sa stie ca atunci cind lucrurile se precipita cea mai buna pozitie e cea defensiva: te prefaci ocupat si ridici din umeri daca te asalteaza presa cu intrebarile. Bine dom’ne, de asta va arde voua acuma? Nu vedeti ca asa si pe dincolo? Numai ca Stroe a vrut sa-si depaseasca educatia si sa para stapin pe situatie (nici nu e greu sa-l invinvatesti, avind in vedere exemplul dupa care probabil ca s-a ghidat). Drept pentru care ministrul a tinut sa indice, dupa ureche, cine e incapabil si cine nu e. In cursul respectivei declaratii, sinceritatile s-au tinut lant. Presei, care a intrebat despre activitatea unei “celule de criza,” i s-a demonstrat ca e inepta. De ce? Simplu, pentru ca nu exista nici o celula de criza. Nu exista nici un serviciu central pentru situatii de urgenta. Sau exista, dar nu e ce credem noi. Dar local? A, local exista, dar sint incompetenti. La final, Stroe a avut si ceva sa-si reproseze, si anume faptul ca evenimentele s-au petrecut in timpul mandatului sau si nu al altuia. Si, desi nu e sigur ca Radu Stroe intelege ce inseamna substantivul “repros”, un lucru s-a putut concluziona din discursul sau: ca ministrul de interne e un om multumit de sine, care nici nu se gindeste la demisie.

Ori, doua zile mai tirziu, in urma unei sedinte cu usile inchise, Radu Stroe isi prezinta demisia ca pe o chestiune de onoare. Nu e greu sa presupui ca omul care acum doua zile expedia, cu un adaos de naiva brutalitate, toate problemele in stinga si-n dreapta, si care nu-si reprosa decit chestiuni care tin, eventual, de destin, n-a iesit de bunavoie din guvern. Ce onoare, ce placere? A fost impins efectiv in fata, de ceilalti, cu demisia in mina. O demisie, din cite inteleg, data ca urmare a accesului de tembela sinceritate pe care l-a cuprins in timpul interventiilor din 20-21 ianuarie. Foarte bine, sa si-o dea, dar ramine o intrebare. Cum rezulta de aici rezolvarea problemelor din timpul accidentului? Pentru ca, cu Stroe sau fara Stroe, celula de criza tot n-o sa existe, oamenii cu autoritatea de a face ceva in situatii de urgenta vor ramine tot niste birocrati, iar aparatele cele mai performante ale STS-ului tot nu vor rezolva probleme de identificare a unor victime, ci se vor specializa tot in ascultarea si urmarirea politicienilor si persoanelor devenite “indezirabile.”

Pe linga intrebarea asta, daca ma gindesc bine, s-ar mai pune cel mai putin altele doua. Unu: daca trebuie, neaparat, prostia pedepsita prin excluderea din guvern, de ce nu se face un studiu prealabil care sa limiteze accesul celor mai slab dotati intelectual in functii de raspundere? In felul asta s-ar reduce, evident, numarul de situatii penibile la care un organ legislativ si executiv se poate expune. Doi: daca il excluzi pe Stroe pe criterii de prostie, cum ramine cu ceilalti, ierarhizabili in prosti, pile rau-plasate, pile rau-intentionate, tucalari de presedinti si tucalari de ministri? Pe ei ii mai pastreaza cineva acolo pina la o alta tura de porumbei sloboziti liber pe gura, sau s-a si luat deja precautia de a-i tine departe de ochii presei? Pentru ca, hai sa fim seriosi, cum or sa-si pastreze oamenii functiile nestirbite daca-i lasi sa vorbeasca?

Advertisements

Leave a Comment »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: